Limmen

Plaats
Dorp
Castricum
Kennemerland
Noord-Holland

limmen_collage_hervormde_kerk.jpg

Limmen, collage van de Hervormde (PKN) kerk (© Jan Dijkstra, Houten)

Limmen, collage van de Hervormde (PKN) kerk (© Jan Dijkstra, Houten)

limmen_bloemendagen_2014_poetin_kopie.jpg

Tijdens de Bloemendagen Limmen, waarbij het hele dorp uitbundig is versierd met kunstwerken van hyacinthenbloemen, wordt ook altijd op de actualiteit ingehaakt. Zoals hier in 2014.

Tijdens de Bloemendagen Limmen, waarbij het hele dorp uitbundig is versierd met kunstwerken van hyacinthenbloemen, wordt ook altijd op de actualiteit ingehaakt. Zoals hier in 2014.

limmen_hortus_bulborum.jpg

Limmen, Hortus Bulborum

Limmen, Hortus Bulborum

NH gemeente Limmen in ca. 1870 kaart J. Kuijper [1024x768].gif

gemeente Limmen in ca. 1870 kaart J. Kuijper

gemeente Limmen in ca. 1870 kaart J. Kuijper

Limmen

Terug naar boven

Status

- Limmen is een dorp in de provincie Noord-Holland, in de streek Kennemerland, gemeente Castricum. Het was een zelfstandige gemeente t/m 2001.

- Wapen van de voormalige gemeente Limmen.

- Onder het dorp Limmen vallen ook de buurtschappen Kapel (deels), Ooosterzij (deels) en Starting (deels). Tot medio 20e eeuw was er rond de RK kerk ook nog sprake van een buurtschap dan wel dorp Dusseldorp, tot begin 20e eeuw ook als Disseldorp gespeld. Door de uitbreidingen van Limmen is dat dorp fysiek één geheel geworden met Dusseldorp en is laatstgenoemde daarmee niet meer als dorp of buurtschap te beschouwen.

Terug naar boven

Ligging

Het dorp Limmen ligt N van het dorp Castricum, O en NO van het dorp Bakkum, ZO van het dorp Egmond-Binnen, Z van het dorp Heiloo, NW van het dorp Akersloot en NNW van het dorp Uitgeest.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat de gemeente Limmen 91 huizen met 589 inwoners, verdeeld in het gelijknamige dorp 27/163 (= huizen/inwoners) en de buurtschappen Westerzijde 9/74, De Laan 20/151, Disseldorp 29/166 en Limmerkoog 6/35. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 2.750 huizen met ca. 6.900 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Als je je nader wilt verdiepen in de geschiedenis van dit dorp, kun je terecht bij Stichting Oud Limmen.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Limmen heeft 4 rijksmonumenten, zijnde de RK Corneliuskerk met pastorie, de Hervormde kerk op Zuidkerkenlaan 23, en stolpboerderij Vredenburg uit 1869 op Dusseldorperweg 64.

- De huidige RK Corneliuskerk (Dusseldorperweg 76) dateert uit 1902. De kerk en de naastgelegen pastorie zijn rijksmonumenten. - Site Corneliusparochie.

- Hervormde (PKN) kerk (Zuidkerkenlaan 23).

- Gevelstenen in Limmen.

Terug naar boven

Evenementen

- Tijdens de Bloemendagen Limmen (eind april / begin mei) wordt het dorp omgetoverd in een zee van lentebloemen. Vele mozaïeken en werkstukken gemaakt van hyacintenbloemen liggen en staan door het hele dorp verspreid in de tuinen van de inwoners. De hyacintenbloemen (nagels) worden op verschillende manieren verwerkt. Allereerst is er de van oudsher gehanteerde techniek waarbij men de nagels los op een schuin oplopend plankier legt, dit heet de beun. De deelnemers kunnen de nagels ook één voor één met spelden op tempex prikken of in gaasconstructies lijmen, zodat voorstellingen rechtop kunnen staan. Zo kunnen ook ruimtelijke objecten vervaardigd worden, waarbij werkstukken soms tot de hoogte van de dakgoot komen.

Ook wordt vaak de hulp ingeroepen van gaas, constructies van betonijzer en tegenwoordig zelfs van elektromotoren om bewegende voorwerpen te maken. In een werkstuk worden tienduizenden 'nagels' verwerkt. Omdat deze nagels, afhankelijk van het weer, maximaal 2 weken goed blijven, moeten ze in een paar dagen (en nachten) door een groot aantal mensen verwerkt worden. Vaak zijn de werkstukken dan ook vervaardigd door prikploegen zoals families, verenigingen, vriendengroepen of mensen uit een hele straat.

- Limmen Ludiek is ontstaan n.a.v. de gemeentelijke herindeling van 2001 en stelt zich ten doel om eens in de 5 jaar (in de jaren die op 0 en 5 eindigen) een ludiek record te vestigen, waar ze dan gelijk een feestweek aan vast knopen. Zo was er in 2001 een cocktail van 2001 liter, in 2005 een 15 meter hoge piramide van 63.365 lege Bavaria bierkratten, in 2010 hebben ruim 1.800 vrijwilligers in 4 dagen een LEGO-toren van 30,52 meter uit de grond gestampt en in 2015 is met 500.000 gebruikte kurken het grootste kurken mozaïek van de wereld gemaakt, van ruim 160 m2 (32 x 5 meter). Voor het volgende record moeten we dus nog even geduld hebben tot 2020...

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- Limmen Cultuur organiseert sinds 1974 voorstellingen, concerten, lezingen en exposities op verschillende locaties in het dorp, o.a. in de sfeervolle Protestantse Kerk en het Cultureel Centrum Vredeburg.

- Tussen Limmen en de A9 zijn in 2012 diverse percelen afgeplagd. Hier kan straks op vochtige percelen een zeldzame schraallandvegetatie ontstaan. Langs de Schulpvaart zijn de oevers afgevlakt. Dit biedt ruimte aan het water en zorgt voor een mooie overgang van water naar land waar zich allerlei planten en dieren kunnen vestigen. Dit komt ook de waterkwaliteit ten goede. Op 3 plaatsen zijn kleine weidemolentjes geplaatst, die binnen een kade land op het water zetten. Het water dat zo vastgehouden wordt in het gebied, kan bij waterschaarste gebruikt worden.

- De Hortus Bulborum is de enige tuin ter wereld waar - inmiddels meer dan 4000 verschillende - voorjaarsbolgewassen worden verzameld. De collectie bestaat hoofdzakelijk uit tulpen, narcissen en hyacinten. Daarnaast zijn er verzamelingen fritillaria en krokussen, vooral van de Vernus-groep. Bijzonder aan deze museumtuin, die ook een interessante genenbank is, is dat er tevens honderden oude soorten te zien zijn, van vóór 1900, die niet of nauwelijks meer commercieel worden gekweekt. De oudste tulpensoorten stammen uit de 16e eeuw, terwijl de vroegst bekende narcis van nog vele honderden jaren eerder dateert.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Limmen (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Onderwijs: - Basisschool De Kerkuil. - Basisschool Het Kleurenorkest.

- Muziek: - De harmonie, de slagwerkgroep, het opleidingsorkest en de jeugdslagwerkgroep van Harmonie Excelsior repeteren wekelijks. Daarnaast krijgen elke week veel leerlingen les van de vier docenten die bij de vereniging actief zijn.

- Sport: - RKVV Limmen (voetbal).

Reactie toevoegen