Castricum

Plaats
Dorp en gemeente
Castricum
Kennemerland
Noord-Holland

castricum dorpsgezicht 1950 [640x480].jpg

Castricum dorpsgezicht 1950

Castricum dorpsgezicht 1950

NH gemeente Castricum in ca. 1870 kaart J. Kuijper [1024x768].gif

gemeente Castricum in ca. 1870 kaart J. Kuijper. De gemeente omvatte toen alleen nog de in die tijd nog piepkleine dorpjes Castricum en Bakkum met ieder slechts enkele tientallen huizen, en daar omheen nog een handvol eveneens kleine buurtschappen.

gemeente Castricum in ca. 1870 kaart J. Kuijper. De gemeente omvatte toen alleen nog de in die tijd nog piepkleine dorpjes Castricum en Bakkum met ieder slechts enkele tientallen huizen, en daar omheen nog een handvol eveneens kleine buurtschappen.

Castricum

 

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je vakantiehuis in omgeving Castricum.

- Boek hier je hotel of B&B in omgeving Castricum.

Terug naar boven

Eten en drinken

- Reserveer hier online je restaurant in omgeving Castricum.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Castricum (online te bestellen).

Terug naar boven

Status

- Castricum is een dorp en gemeente in de provincie Noord-Holland, in de streek Kennemerland.

- De gemeente Castricum is in 2002 vergroot met de gemeenten Akersloot en Limmen.

- De gemeente Castricum omvat de dorpen Akersloot, Bakkum (met op die pagina ook beschreven de buurt Bakkum-Noord = het oude dorp Bakkum, de buurtschap Noord-Bakkum en het badplaatsje Bakkum aan Zee), Castricum, Limmen en De Woude en de buurtschappen Boekel, Dusseldorp, Heemstee, Klein Dorregeest (deels), Kogerpolder (deels), Molendijk, Noord-End, Oosterbuurt, Oosterzij (deels), Schulpstet, Starting en Stierop.

- Wapen van de gemeente Castricum.

- Foto's van de plaatsnaamborden in de gemeente Castricum. - In 2012 heeft de gemeente Castricum nieuwe kombordportalen bij haar dorpen geplaatst met fraaie foto's van lokale landschappen onder het plaatsnaambord. Hiermee wil zij de landschappelijke schoonheid en de rust en ruimte van haar kernen profileren.

Terug naar boven

Statistische gegevens

- In 1840 had de gemeente Castricum 151 huizen met 1.046 inwoners, verdeeld in de dorpen Castricum 35/229 (= huizen/inwoners) en Bakkum 22/176 en de buurtschappen Duinzijde 38/271, Schulpstet 12/73, Noordend 16/105 en Oosterbuurt 28/192.

- Tegenwoordig heeft de gemeente Castricum ca. 15.000 huizen met ca. 35.000 inwoners, waarvan ca. 20.000 in het dorp Castricum.

Terug naar boven

Geschiedenis

Als u zich nader wilt verdiepen in de geschiedenis van Castricum, kunt u terecht bij de Werkgroep Oud-Castricum.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Castricum heeft als plaats 39 rijksmonumenten. In de praktijk blijken 38 hiervan onder het dorp Bakkum te vallen, zijnde panden van instituut Duin en Bosch. Het enige pand dat daadwerkelijk onder de kern Castricum valt, is het eerste pand op de lijst: de Hervormde kerk.

- Castricum heeft 121 gemeentelijke monumenten.

- Het in 2015 geopende Huis van Hilde huisvest het archeologisch depot van de provincie en een tentoonstelling over de archeologie van Noord-Holland. In de vaste tentoonstelling staan 14 levensechte mensfiguren centraal, waaronder Hilde van Castricum en Cees de Steentijdman. Hun skeletten zijn opgegraven in Noord-Holland en liggen in de vitrines. Met forensische technieken zijn de gezichten gereconstrueerd. De meer dan 1000 tentoongestelde vondsten uit de Prehistorie, Romeinse tijd, Middeleeuwen en Nieuwe Tijd illustreren de archeologische rijkdom van de provincie.

- Gevelstenen in Castricum.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- In het Monumentenregister van de gemeente Castricum zijn sinds 2013 ook landschapsmonumenten opgenomen. Castricum is hierin vooralsnog uniek: nog geen andere gemeente heeft landschappelijke monumenten op de gemeentelijke monumentenlijst staan. Het gaat om terreinen en stukjes landschap waar de mensenhand van vroeger nog is terug te zien: vaarten en beekjes, een gegraven duinmeer, anti-tankmuur en anti-tankgracht, lanceerplatforms V1, landbouwgrond waarin de patronen van het historische Oer-IJ nog herkenbaar aanwezig zijn, en een vroeger aardappelveld in het duingebied van Castricum (aan zulke aardappelvelden dankt Castricum de carnavalsnaam Pieperduin).

Terug naar boven

Beeld

- Oude ansichtkaarten van Castricum en Bakkum.

Terug naar boven

Links

- Officiële site van de gemeente Castricum.

- Omroep Castricum is de lokale radio- en tv-omroep voor de kernen van de huidige gemeente Castricum.

- Top 100 bijzondere Castricummers en Bakkummers.

 

Reactie toevoegen