Frieschepalen

Plaats
Dorp
Opsterland
Fryslân

frieschepalen_dorpsfeest.jpg

Het hoogtepunt van het jaar in het dorp Frieschepalen is het meerdaagse Dorpsfeest in juli, waar zoveel te doen is dat er zelfs een mooi programmaboekje voor wordt gemaakt. Voor nadere informatie zie het hoofdstuk Evenementen.

Het hoogtepunt van het jaar in het dorp Frieschepalen is het meerdaagse Dorpsfeest in juli, waar zoveel te doen is dat er zelfs een mooi programmaboekje voor wordt gemaakt. Voor nadere informatie zie het hoofdstuk Evenementen.

Frieschepalen

Terug naar boven

Status

- Frieschepalen is een dorp in de provincie Fryslân, gemeente Opsterland.

Terug naar boven

Naam

In het Fries
Fryske Peallen.

Terug naar boven

Ligging

Frieschepalen ligt O van Drachten en grenst in het N aan de provincie Groningen.

Terug naar boven

Statistische gegevens

Frieschepalen heeft ca. 400 huizen met ca. 1.000 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Frieschepalen is als dorp nog jong: in 1953 is het pas als dorp erkend. Voorheen viel het als buurtschap onder het dorp Siegerswoude.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Kerk van de voortgezette gereformeerde kerk.

Terug naar boven

Evenementen en activiteiten

- Rommelmarkt van de VGKN-kerk (op een zaterdag eind juni).

- Dorpsfeest (juli).

- Als het in de winter hard genoeg vriest, kun je schaatsen op de ijsbaan van IJsbaanvereniging Frieschepalen.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Frieschepalen (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Onderwijs / kinderopvang / kinderactiviteiten: - Dalton Basisschool De Skâns. - Basisschool Rehoboth. - Kinderopvang Ús Boartersplakje. - De Kleine Regenboog geeft de allerleukste pedagogische en creatieve danslessen voor peuters en kleuters. Ze gaan op dansavontuur en ontdekken wat de kinderen allemaal kunnen. De Kleine Regenboog geeft dansworkshops op het kinderdagverblijf, de peuterspeelzaal of op een kinderfeestje. Daarnaast geeft De Kleine Regenboog ook creatieve danslessen voor kinderen met ASS of kinderen met downsyndroom.

- Sport: - s.v. RWF (Sportvereniging Rood Wit Frieschepalen) (voetbal) heeft meer dan 200 ledenen vervult een belangrijke regionale functie, omdat zij als een van de weinige verenigingen in de omgeving het zaterdagamateurvoetbal faciliteert. In de loop der jaren komen er ook leden uit Siegerswoude, De Wilp, Wijnjewoude en vooral Ureterp. Sportieve ambities gaan hand in hand met ontspanning, gezelligheid en clubbinding. Bij s.v. RWF is iedereen welkom en zijn alle geledingen vertegenwoordigd.

- Zorg: - Woonzorgboerderij Frondida is gelegen aan de stille kant van de Frieschepalenvaart (de vaart tussen Bakkeveen en Frieschepalen). Voorheen een druk bevaren route maar tegenwoordig alleen nog bevaren door kano`s. Aan de achterzijde van het pand is er een kilometers ver uitzicht over de landerijen die gelegen zijn in het Haarsterveld. Tegen de schemering komen er dikwijls reeën uit de houtwallen tevoorschijn om achter de boerderij te grazen. Ook een paartje torenvalken vindt ieder jaar de geplaatste kast terug om er hun jongen groot te brengen. Het ringen van deze jongen is ieder jaar weer een heuglijk moment. Wanneer de jongen uitvliegen blijven ze nog wekenlang bij de boerderij rondvliegen op zoek naar een smakelijke veldmuis. Een prachtig schouwspel. Kortom, de natuur geeft hier rust, ruimte en het nodige vertier.

Op de boerderij is plaats voor 6 cliënten. De cliënten kunnen 24 uur per dag opgevangen worden. Doelgroepen zijn revalidatiepatiënten, cliënten met burn-out en cliënten met het syndroom van Down. Er is ook een mogelijkheid om tijdelijk te logeren, bijvoorbeeld om de familie te ontlasten of tijdens de vakantieperiodes. Ook overbruggingsopvang behoort tot de mogelijkheden. Te denken valt dan aan opvang van een cliënt die tijdelijk niet ergens geplaatst kan worden maar wel verpleegkundige hulp nodig heeft.

Reactie toevoegen