Frieschepalen

Plaats
Dorp
Opsterland
Fryslân

frieschepalen_dorpsfeest.jpg

Het hoogtepunt van het jaar in het dorp Frieschepalen is het meerdaagse Dorpsfeest in juli, waar zoveel te doen is dat er zelfs een mooi programmaboekje voor wordt gemaakt. Voor nadere informatie zie het hoofdstuk Evenementen.

Het hoogtepunt van het jaar in het dorp Frieschepalen is het meerdaagse Dorpsfeest in juli, waar zoveel te doen is dat er zelfs een mooi programmaboekje voor wordt gemaakt. Voor nadere informatie zie het hoofdstuk Evenementen.

Frieschepalen

Terug naar boven

Status

Frieschepalen is een dorp in de provincie Fryslân, gemeente Opsterland.

Terug naar boven

Naam

In het Fries
Fryske Peallen.

Oudere vermeldingen
1622 Vriesche Palen, ca. 1660 Schans Friesche Paelen, 1677-1678 Schans Vriesche paelen, 1718 Schans Friesche Paalen, 1773 Friesche Paalen.

Naamsverklaring
Betekent paal 'grensteken, grens' van Friesland, vergelijk 1401 "alle dieghene, die in den vriesschen palen wonen tusschen der Weser ende der Lennen". Naar de voormalige schans, ook wel Oude-Schans genaamd, gelegen op de Gronings-Friese grens op de weg Ureterp-Marum. De schans is in 1593 aangelegd door Willem Lodewijk van Nassau (1560-1620).(1)

Terug naar boven

Ligging

Frieschepalen ligt O van Drachten en grenst in het N aan de provincie Groningen.

Terug naar boven

Statistische gegevens

Frieschepalen heeft ca. 400 huizen met ca. 1.000 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

De nederzetting Frieschepalen is na 1650 ontstaan als veenkolonie langs de Drachtster Compagnonsvaart. Als dorp is het nog jong; in 1953 is het pas als dorp erkend. Voorheen viel het als buurtschap onder het dorp Siegerswoude.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Kerk van de voortgezette gereformeerde kerk.

Terug naar boven

Evenementen en activiteiten

- Rommelmarkt van de VGKN-kerk (op een zaterdag eind juni).

- Tijdens het Dorpsfeest Frieschepalen (juli) is er een hele week van alles te doen op het gebied van sport, spel en live muziek. Onder de link houden ze je op de hoogte van wat er de eerstvolgende keer allemaal te doen is, en kun je ook de vorige edities nog terugkijken.

- Als het in de winter hard genoeg vriest, kun je schaatsen op de ijsbaan van IJsbaanvereniging Frieschepalen.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Frieschepalen (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Algemeen: - Nieuwsblad en lokale omroep Sa! trekt regelmatig door de dorpen in de regio en laat daar passerende inwoners verhalen vertellen die ze kwijt willen. Zo waren ze in augustus 2017 in Frieschepalen. Een van de inwoners vertelt dat ze het geen goede zaak vindt dat er nog 2 schooltjes zijn in het dorp. Zou dat niet beter 1 sterke school kunnen worden in plaats van de 2 kleintjes die er nu zijn? In buurdorp Siegerswoude waren ook 2 schooltjes. Een samengaan is daar niet van de grond gekomen, met als gevolg dat daar nu helemáál geen basisschool meer is... En dat vindt Plaatsengids.nl nu ook; wij komen in veel kleine dorpen in ons land nog 2 kleine schooltjes tegen, waarvan 1 openbaar en 1 RK of - vaker - prot. chr. Waarom niet 1 dorps- (en in grotere kernen wijk-)school waar álle kinderen van het dorp (c.q. de wijk) naar school gaan, met elkaar om leren gaan en elkaar leren respecteren met hun verschillen? Waarom protesteerden we destijds massaal tegen de apartheid in Zuid-Afrika en vinden we de 'apartheid' van 'ieder strominkje zijn eigen schooltje' nog wél normaal?...

- Onderwijs / kinderopvang / kinderactiviteiten: - Dalton Basisschool De Skâns. - Basisschool Rehoboth. - Kinderopvang Ús Boartersplakje. - De Kleine Regenboog geeft de allerleukste pedagogische en creatieve danslessen voor peuters en kleuters. Ze gaan op dansavontuur en ontdekken wat de kinderen allemaal kunnen. De Kleine Regenboog geeft dansworkshops op het kinderdagverblijf, de peuterspeelzaal of op een kinderfeestje. Daarnaast geeft De Kleine Regenboog ook creatieve danslessen voor kinderen met ASS of kinderen met downsyndroom.

- Sport: - s.v. RWF (Sportvereniging Rood Wit Frieschepalen) (voetbal) heeft meer dan 200 ledenen vervult een belangrijke regionale functie, omdat zij als een van de weinige verenigingen in de omgeving het zaterdagamateurvoetbal faciliteert. In de loop der jaren komen er ook leden uit Siegerswoude, De Wilp, Wijnjewoude en vooral Ureterp. Sportieve ambities gaan hand in hand met ontspanning, gezelligheid en clubbinding. Bij s.v. RWF is iedereen welkom en zijn alle geledingen vertegenwoordigd.

- Zorg: - Woonzorgboerderij Frondida is gelegen aan de stille kant van de Frieschepalenvaart (de vaart tussen Bakkeveen en Frieschepalen). Voorheen een druk bevaren route maar tegenwoordig alleen nog bevaren door kano`s. Aan de achterzijde van het pand is er een kilometers ver uitzicht over de landerijen die gelegen zijn in het Haarsterveld. Tegen de schemering komen er dikwijls reeën uit de houtwallen tevoorschijn om achter de boerderij te grazen. Ook een paartje torenvalken vindt ieder jaar de geplaatste kast terug om er hun jongen groot te brengen. Het ringen van deze jongen is ieder jaar weer een heuglijk moment. Wanneer de jongen uitvliegen blijven ze nog wekenlang bij de boerderij rondvliegen op zoek naar een smakelijke veldmuis. Een prachtig schouwspel. Kortom, de natuur geeft hier rust, ruimte en het nodige vertier.

Op de boerderij is plaats voor 6 cliënten. De cliënten kunnen 24 uur per dag opgevangen worden. Doelgroepen zijn revalidatiepatiënten, cliënten met burn-out en cliënten met het syndroom van Down. Er is ook een mogelijkheid om tijdelijk te logeren, bijvoorbeeld om de familie te ontlasten of tijdens de vakantieperiodes. Ook overbruggingsopvang behoort tot de mogelijkheden. Te denken valt dan aan opvang van een cliënt die tijdelijk niet ergens geplaatst kan worden maar wel verpleegkundige hulp nodig heeft.

Reactie toevoegen