Drijber

Plaats
Dorp
Midden-Drenthe
Drenthe

Drijber

Terug naar boven

Status

- Drijber is een dorp in de provincie Drenthe, gemeente Midden-Drenthe. T/m 1997 gemeente Beilen.

Terug naar boven

Naam

In het Drents
Drieber. Een inwoner van dit dorp is een Drieberse.

Oudere vermeldingen
1217 Triburd, 1348 Drybort, 1530 Dryberde.

Naamsverklaring
Samenstelling van tri 'drie' en burd 'huizengroep, buurtschap'.(1)

Familienaam
Drijber is ook een familienaam. In 1691 wordt een Jan van Driberde vermeld in het haardstedenregister van het kerspel Dwingeloo, onder de buurtschap Lhee. Vermoedelijk was hij afkomstig uit het kerspel Beilen, waar de buurtschap Drijber onder ressorteerde. Harde bewijzen voor de koppeling van buurtschap en familienaam zijn nog niet gevonden.

Terug naar boven

Ligging

Drijber ligt NO van Hoogeveen, ZO van Wijster.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft Drijber 9 huizen met 68 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 50 huizen met ca. 120 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Al rond 300 n.Chr. is er op deze plek een nederzetting, met ca. 40 woningen, die na 425 is verlaten. In de middeleeuwen ontstaat er opnieuw bewoning. Eeuwenlang blijft Drijber een puur agrarische nederzetting met ca. 7 boeren. Pas na 1923, als het Linthorst Homankanaal is gegraven en composteringsbedrijf VAM zich in Wijster vestigt, komen er ook burgerwoningen bij. In 1928 komt er een (Gereformeerde) kerk, in 1929 krijgt het dorpje een school. Zie verder de pagina Geschiedenis van Drijber op de site van Duco Drijber.

In 2004 is het boek 'Drijber vertelt. Het heden en verleden van een Drents dorp' verschenen. Het boek vertelt over de geschiedenis van het dorp, over de bewoningsgeschiedenis van alle huizen, over het verenigingsleven, de school, de kerk. Met honderden foto's, tekeningen, kaarten, krantenknipsels en met vele portretten van de dorpsbewoners. Het boek is zolang, uiteraard voor zover er nog exemplaren voorradig zijn, te bestellen bij Plaatselijk Belang Drijber.

De plaatsnaam wordt in 1217 voor het eerst in de archieven vermeld. Het dorp heeft daarom in 2017 het 800-jarig bestaan gevierd.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- De eerste Gereformeerde kerk (Berkenweg 10) komt er in 1928. In 1939 komt ernaast op nr. 12 een nieuwe Gereformeerde kerk (thans PKN), waarna het oude kerkje een verenigingsgebouw wordt.

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- Bij De Blinkerd is het educatieve kinderpad Uitblinkerd aangelegd. Door middel van kleurrijke stippen op de weg vinden kinderen gemakkelijk de route naar boven. Onderweg komen ze een aantal vragen tegen, wanneer ze die beantwoorden kunnen ze boven op de berg ontdekken of ze een 'uitblinkerd' zijn.

Terug naar boven

Links

- Algemeen: - Site van en over Drijber.

- Nieuws: - Actualiteiten uit Drijber op Facebook.

- Onderwijs: - Basisschool Drijber.

Reactie toevoegen