Midden-Drenthe

Gemeente
Midden-Drenthe
Drenthe

Midden-Drenthe

Terug naar boven

Status

- Midden-Drenthe is een gemeente in de provincie Drenthe. De gemeente is in 1998 ontstaan uit samenvoeging van de gemeenten Beilen, Smilde en Westerbork.

- De gemeente Midden-Drenthe omvat de dorpen Balinge, Beilen, Bovensmilde, Drijber, Elp, Garminge, Hijken, Hoogersmilde, Hooghalen, Mantinge, Nieuw-Balinge, Nieuweroord (deels), Oranje, Orvelte, Smilde, Spier, Tiendeveen (deels), Westerbork, Wijster, Witteveen en Zwiggelte, en de buurtschappen Alting, Beilervaart, Brunsting, Bruntinge, De Haar (deels), De Polle, Eursing, Eursinge, Hijkersmilde, Holthe, Huis ter Heide (deels), Klatering, Laaghalen, Laaghalerveen, Lieving, Makkum, Rheeveld, Smalbroek, Terhorst en Zuidveld. Dit zijn 22 dorpen en 20 buurtschappen in totaal.

- Wapen van de gemeente Midden-Drenthe.

- Foto's van de plaatsnaamborden in de gemeente Midden-Drenthe.

- In december 2017 is mevr. Mieke Damsma benoemd tot burgemeester van de gemeente Midden-Drenthe. Voorheen was zij wethouder in de gemeente Maastricht.

Terug naar boven

Naam

Naamgeving
Van 1998 t/m 1999 was de voorlopige naam van de gemeente Middenveld. De definitieve, huidige naam is in 2000 in werking getreden.

Terug naar boven

Ligging

De gemeente Midden-Drenthe ligt, zoals de naam reeds suggereert, centraal in de provincie Drenthe. De dorpen Bovensmilde, Smilde en Hoogersmilde liggen NW, het dorp Beilen centraal tot W en het dorp Westerbork centraal tot O in de gemeente. De gemeente ligt ZW en Z van de stad Assen, ZW van de dorpen Rolde, Gieten en Borger, W en NW van de dorpen Oosterhesselen en Sleen en de stad Emmen, NW van de stad Coevorden, N en NW van de stad Hoogeveen, O en NO van het dorp Ruinen, NO, O en ZO van de dorpen Dwingeloo en Diever, ZO van de dorpen Appelscha en Oosterwolde en Z en ZO van het dorp Norg.

Terug naar boven

Statistische gegevens

De gemeente Midden-Drenthe omvat ca. 13.000 huizen met ca. 33.000 inwoners.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- IVN is een landelijke organisatie die kinderen en volwassenen lokaal bij natuur betrekt. IVN Midden-Drenthe beoogt zo veel mogelijk kinderen en volwassenen enthousiast te maken voor de wonderen van de natuur. Zij heeft regelmatig leuke activiteiten op de agenda. In juni organiseren ze de landelijke Slootjesdagin Westerbork, in het najaar gaan de gidsen samen met leerlingen van de basisscholen op paddestoelentocht, en in oktober is er een excursie en kookworkshop “Eten uit de Natuur”. Daarnaast staan de gidsen voor je klaar om je met je familie, collega's of vriendengroep rond te leiden in een van de prachtige natuurgebieden in de gemeente. Hiervoor kun je een afspraak maken met een van de gidsen.

- Van wie kun je nou beter leren wat de moeite waard is dan van de bewoners zelf? In Midden-Drenthe zijn daarom de zogeheten dorpsommetjes in het leven geroepen. Dit zijn wandelingen gemaakt door mensen uit het dorp. De dorpsommetjes brengen je langs verrassende en nieuwe plekjes door en rondom de dorpen. De routes zijn aangegeven met paaltjes waardoor het makkelijk is om de ommetjes te lopen. Je kunt dus heerlijk genieten van de omgeving zonder dat je telkens de kaart in de gaten hoeft te houden. Er zijn dorpsommetjes van de Broekstreek (= Balinge / Mantinge / Garminge), Nieuw-Balinge, Witteveen, Oranje, Hijken, Hooghalen, Holthe, Lieving, Makkum, Spier, Smalbroek, Ter Horst, Klatering, Orvelte en Beilen. Verder zijn er door Breed Overleg Kleine Dorpen (BOKD) Knapzakroutes gemaakt. Ook deze routes komen langs verrassend leuke plekjes. Bij de plaatselijke TIP’s (Toeristisch Informatie Punt) zijn de uitgebreide boekjes met de routes verkrijgbaar. In deze uitgebreidere boekjes staat ook meer over het dorp en de geschiedenis ervan beschreven. Ook leuk om cadeau te doen!

- "In 1999, kort na het ontstaan van de nieuwe gemeente, is de vereniging Speeltuinoverleg Midden-Drenthe opgericht. Het Speeltuinoverleg is een vereniging voor vrijwilligers die een openbare speelvoorziening in de gemeente beheren. De vereniging behartigt de gezamenlijke belangen van de leden richting de gemeente. Het Speeltuinoverleg fungeert als communicatieplatform tussen Burgemeester en Wethouders enerzijds en de organisaties die een speeltuin beheren in de buurt anderzijds. Waarbij het algemene doel is om de openbare speelvoorzieningen binnen de gemeente in stand te houden, te vernieuwen en versterken. Altijd in samenspraak met de buurt, zodat de kinderen in hun eigen buurt veilig en met plezier buiten kunnen (blijven) spelen. Deze speeltuinen worden beheerd door vrijwilligers in de buurt. Zij zien toe op de speeltuin en zorgen dat de plek veilig en schoon blijft. De buurt is zo baas in de eigen speelvoorziening.

Het bestuur van het Speeltuinoverleg houdt de vrijwilligers op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Daarbij wordt informatie verzameld en doorgegeven door middel van Nieuwsbrief ’t Speelveld en de website. Er zijn ongeveer 125 openbare speelplekken in de gemeente. Alle speeltuinen zijn anders en hebben hun eigen speelwaarde. Onder de link kun je ze allemaal vinden. De gemeente vindt het buiten spelen van haar kinderen belangrijk. Daarom is er in elke buurt waar kinderen wonen een buurtspeeltuin. Deze worden beheerd door de buurt zelf. Buurtbewoners hebben zich georganiseerd en zien toe op de speelplek, houden het netjes en doen zelfs klein onderhoud. Maar de gemeente investeert zelf ook in buiten spelen. Het Team Spelen doet het grote onderhoud en de jaarlijkse inspecties. Al sinds 2011 heeft de gemeente een beleidsplan Spelen in Midden-Drenthe, waarin onder meer de unieke en succesvolle werkwijze wordt omschreven."

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Midden-Drenthe (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Gemeente: - Officiële site van de gemeente Midden-Drenthe. - Nieuws van de gemeente op Facebook. - Nieuws van de gemeente op Twitter.

- Nieuws: - Huis-aan-huiskrant De Krant van Midden-Drenthe is via deze link ook online te lezen (ook oudere nummers). - Nieuws uit (de kernen van) deze gemeente op Facebook. - Nieuws uit (de kernen van) deze gemeente op de site van RTV Drenthe.

- Duurzaamheid: - De intentie is dat de gemeente Midden-Drenthe als eerste Drentse gemeente zelf een zonnepark gaat realiseren, en wel het 6 ha grote Zonnepark Leemdijk aan de gelijknamige weg in Hijkersmilde. Voordeel is dat het tijd en geld scheelt en de gemeente flexibler is t.o.v. uitbesteding aan derden. Bovendien houdt de gemeente zo in de hand dat de opbrengsten niet naar derden buiten de gemeente gaan, maar zich lokaal terugbetalen. Het college realiseert van de opbrengsten namelijk een duurzaamheidsfonds, om daar vervolgens andere duurzame projecten mee te kunnen financieren. Bezwaren van omwonenden zijn in september 2019 door Rechtbank Noord-Nederland beargumenteerd ongegrond verklaard. Daardoor kon de gemeente starten met de aanbesteding van het zonnepark.

Voorlopig is dit het laatste zonnepark in de gemeente. De gemeente gaat namelijk nieuw beleid voor zonneparken ontwikkelen, samen met de inwoners, en tot die tijd is er een bouwstop voor dit soort plannen. Tot het zover is, kan alleen dit park nog worden gebouwd, plus de twee parken die eind 2018 reeds in een vergevorderd stadium waren met de plannen (De Lotten in Hijken en Kloosterman in Nieuwenoord).

- Glasvezel: - "Een coöperatie is een vereniging van leden, die een behoefte onder deze leden behartigt en hier invulling aan geeft. In het geval van Coöperatie Sterk Midden-Drenthe: door snel internet te verzorgen voor het buitengebied van deze gemeente. Want snel internet kunnen we hier, en met name in de buitengebieden, maar al te goed gebruiken. Waar de grote kernen dankzij de grote marktpartijen de nodige up- en downloadsnelheden aan konden tikken, bleven de buitengebieden lange tijd verstoken. En dat terwijl er steeds meer via de digitale snelweg gebeurt. Papieren nieuwsbrieven maken plaats voor nieuwsbrieven via de e-mail. De Belastingdienst verstuurt straks geen blauwe enveloppen meer. Er wordt meer online gewinkeld dan ooit. E-health maakt grote sprongen. En studeren op afstand wordt op grotere schaal gedaan dan je denkt. Om ervoor te zorgen dat onze gemeente met de tijd meegaat en de ontwikkelingen kan bijbenen, is ervoor gekozen een toekomstbestendig netwerk aan te leggen: een glasvezelnetwerk.

Voordelen coöperatie: Een glasvezelnetwerk voor en door leden. De leden zijn dus baas in eigen huis. Niet alleen hebben wij eigen zeggenschap over het glasvezelnetwerk, ook alle winst die de coöperatie maakt, blijft binnen de coöperatie. Dat is gunstig. Hiermee kunnen namelijk nieuwe investeringen worden gedaan. Zo kunnen sociaal-maatschappelijke initiatieven mogelijk worden gemaakt als daar binnen de gemeenschap behoefte aan ;blijkt te zijn. Voordelen glasvezel: glasvezel is duurzaam, weer- en toekomstbestendig; en bovenal supersnel (je hoeft niets met je buren te delen); daarnaast is het niet eens veel duurder dan kabel of schotel; maar biedt het wel veel meer (denk ook aan superieure TV-beeldkwaliteit); bovenal is glasvezel goed voor de leefbaarheid van ons buitengebied; een win-win situatie dus voor iedereen." Na de nodige verkenningen en voorbereidingen sinds 2012, is het glasvezelnetwerk in de gemeente Midden-Drenthe in 2017 aangelegd.

- Veiligheid: - Politie m.b.t. de gemeente Midden-Drenthe op Facebook.

Reactie toevoegen