Midden-Drenthe

Gemeente
Midden-Drenthe
Drenthe

Midden-Drenthe

Terug naar boven

Status

- Midden-Drenthe is een gemeente in de provincie Drenthe. De gemeente is in 1998 ontstaan uit samenvoeging van de gemeenten Beilen, Smilde en Westerbork.

- De gemeente Midden-Drenthe omvat de dorpen Balinge, Beilen, Bovensmilde, Drijber, Elp, Garminge, Hijken, Hoogersmilde, Hooghalen, Mantinge, Nieuw-Balinge, Nieuweroord (deels), Oranje, Orvelte, Smilde, Spier, Stuifzand (deels), Tiendeveen (ddels) Westerbork, Wijster, Witteveen en Zwiggelte, en de buurtschappen Alting, Beilervaart, Brunsting, Bruntinge, De Haar (deels), De Polle, Eursing, Eursinge, Hijkersmilde, Holthe, Huis ter Heide (deels), Klatering, Laaghalen, Laaghalerveen, Lieving, Makkum, Rheeveld, Smalbroek, Terhorst en Zuidveld. Dit zijn 22 dorpen en 20 buurtschappen in totaal.

- Wapen van de gemeente Midden-Drenthe.

- Foto's van de plaatsnaamborden in de gemeente Midden-Drenthe.

Terug naar boven

Naam

Naamgeving
Van 1998 t/m 1999 was de voorlopige naam van de gemeente Middenveld. De definitieve, huidige naam is in 2000 in werking getreden.

Terug naar boven

Ligging

De gemeente Midden-Drenthe ligt, zoals de naam reeds suggereert, centraal in de provincie Drenthe. De dorpen Bovensmilde, Smilde en Hoogersmilde liggen NW, het dorp Beilen centraal tot W en het dorp Westerbork centraal tot O in de gemeente. De gemeente ligt ZW en Z van de stad Assen, ZW van de dorpen Rolde, Gieten en Borger, W en NW van de dorpen Oosterhesselen en Sleen en de stad Emmen, NW van de stad Coevorden, N en NW van de stad Hoogeveen, O en NO van het dorp Ruinen, NO, O en ZO van de dorpen Dwingeloo en Diever, ZO van de dorpen Appelscha en Oosterwolde en Z en ZO van het dorp Norg.

Terug naar boven

Statistische gegevens

De gemeente Midden-Drenthe omvat ca. 13.000 huizen met ca. 33.000 inwoners.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- Per 14-12-2017 is mevr. Mieke Damsma benoemd tot burgemeester van de gemeente Midden-Drenthe. Voorheen was zij wethouder in de gemeente Maastricht.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- IVN is een landelijke organisatie die kinderen en volwassenen lokaal bij natuur betrekt. IVN Midden-Drenthe beoogt zo veel mogelijk kinderen en volwassenen enthousiast te maken voor de wonderen van de natuur. Zij heeft regelmatig leuke activiteiten op de agenda. In juni organiseren ze de landelijke Slootjesdagin Westerbork, in het najaar gaan de gidsen samen met leerlingen van de basisscholen op paddestoelentocht, en in oktober is er een excursie en kookworkshop “Eten uit de Natuur”. Daarnaast staan de gidsen voor je klaar om je met je familie, collega's of vriendengroep rond te leiden in een van de prachtige natuurgebieden in Midden-Drenthe. Hiervoor kun je een afspraak maken met een van de gidsen.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Midden-Drenthe (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Gemeente: - Officiële site van de gemeente Midden-Drenthe. - Nieuws van de gemeente op Facebook. - Nieuws van de gemeente op Twitter.

- Nieuws: - Huis-aan-huiskrant De Krant van Midden-Drenthe is via deze link ook online te lezen (ook oudere nummers). - Nieuws uit Midden-Drenthe op Facebook.

- Veiligheid: - Politie m.b.t. de gemeente Midden-Drenthe op Facebook.

Reactie toevoegen