Dieskant

Plaats
Buurtschap
's-Hertogenbosch
Noordoost-Brabant
Noord-Brabant

Dieskant

Terug naar boven

Status

- Dieskant is een buurtschap in de provincie Noord-Brabant, in de regio Noordoost-Brabant, gemeente 's-Hertogenbosch. T/m 31-3-1971 gemeente Empel en Meerwijk.

- De buurtschap Dieskant valt, ook voor de postadressen, onder de stad 's-Hertogenbosch.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1840 Diezekant.

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Dieskant ligt rond de Gemaalweg, direct N en direct NW van de stad 's-Hertogenbosch, direct O van het dorp Engelen, Z van de rivier de Maas en het dorp Hedel, W van het dorp Empel (met tussenliggende delen van de stad 's-Hertogenbosch), ZO van het dorp Bokhoven, ONO van het dorp Haarsteeg en NO van het dorp Vlijmen.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat buurtschap Dieskant 11 huizen met 33 inwoners. Tegenwoordig omvat de buurtschap ca. 20 huizen met ca. 50 inwoners.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

Kasteel Meerwijk
Het oorspronkelijke Kasteel Meerwijk stond daar waar nu het Kasteelpark in Empel ligt. Het kasteel stond daar vanaf het begin van de 14e eeuw. In 1311 wordt er al melding gemaakt van een kasteel in Meerwijk. Vermoedelijk bestond het kasteel toen uit een donjon met een aanbouw en een voorburcht. In de eerste helft van de 16e eeuw lagen Empel en Engelen voortdurend onder vuur van de Gelderse troepen. Het kasteel moet in die periode veel averij hebben opgelopen. In 1583 was het kasteel bezet door de Hertog van Parma. Er zijn weinig gegevens over die periode bekend, maar de gegevens die er zijn, zeggen dat het kasteel toen al in verval moet zijn geraakt. In 1645 wordt ook nog gesproken over een kasteel in Meerwijk, maar er is niets bekend over de staat waarin het toen verkeerde.

In 1850 was het kasteel nog verder in verval geraakt. Men besloot toen aan de oostzijde van de Dieze, in buurtschap Dieskant, een nieuw kasteel te bouwen. Dit Kasteel Meerwijk (Gemaalweg 19) is in 1855 in Tudorstijl gebouwd. Het oude kasteel is in de 20e eeuw geruimd en de restanten van de gracht zijn gedempt. Naast Boccaccio in Laren en Yab Yum in Amsterdam was Meerwijk in de jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw de meest exclusieve seksclub van ons land. Wereldsterren als Fats Domino, Bill Haley en Roy Orbinson verzorgden er optredens. Het kasteel heeft een oppervlakte van ruim 1000m2 en staat op een lap grond van bijna 11000 m2. In 2006 kocht Timo Bosma het kasteeltje voor €1,8 miljoen. De locatie was de afgelopen jaren beschikbaar voor trouwerijen, vergaderingen en besloten feesten. - In 2020 is het kasteeltje te koop gezet voor 2,75 miljoen euro. Het pand is toen niet verkocht. - Tevens is de toenmalige inboedel toen geveild. - Op 7 april 2022 wordt het pand geveild, in opdracht van hypotheekhouder ING. Kennelijk kon dhr. Bosma de hypotheek niet meer betalen.

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je B&B e.d. in omgeving Dieskant, met laagsteprijsgarantie!

Terug naar boven

Literatuur

- In 2019 is het boek 'Meerwijk - Buitenleven aan de Dieskant' verschenen.

Reactie toevoegen