Boveneind (Krimpen aan den IJssel)

Plaats
Buurtschap
Krimpen aan den IJssel Krimpenerwaard
Krimpenerwaard
Zuid-Holland

Boveneind (Krimpen aan den IJssel)

Terug naar boven

Status

- Boveneind is een buurtschap in de provincie Zuid-Holland, in de streek Krimpenerwaard, in deels gemeente Krimpen aan den IJssel, deels gemeente Krimpenerwaard (t/m 2014 gemeente Ouderkerk).

- Boveneind wordt vandaag de dag ook als wijk van Krimpen aan den IJssel beschouwd. Wij vinden Boveneind, gezien de geografische kenmerken, echter nog steeds een buurtschap. Tot ca. 19xx? stond hier een officieel plaatsnaambord Boveneind, betreffende het Krimpense gedeelte. Bij gemaal Reinier Blok, aan de afrit naar de Breekade, staat de naam Boveneind nog wel op het plaatsnaambord onder de naam Krimpen aan den IJssel.

- De buurtschap Boveneind valt, ook voor de postadressen, deels onder het dorp Krimpen aan den IJssel, deels onder het dorp Ouderkerk aan den IJssel.

Terug naar boven

Naam

De naam Boveneind duidt op de ligging ten opzichte van Krimpen aan den IJssel.

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Boveneind ligt in het N van Krimpen aan den IJssel en het Z van Ouderkerk aan den IJssel, in de noordoosthoek van de wijk Langeland, rond de IJsseldijk, de watertoren en de waal (overstromingsmeertje). Boveneind ligt voor een deel binnen de bebouwde kom (onder meer de Breekade en Breestraat), het gedeelte aan de IJsseldijk ligt buiten de bebouwde kom. Ook het Ouderkerkse gedeelte ligt buiten de bebouwde kom.

Terug naar boven

Geschiedenis

Boveneind was vroeger bekend door de aldaar gevestigde bedrijvigheid zoals een steenbakkerij, rietmattenfabriek, klompenmakerijen, scheepswerfjes waarop houten binnenscheepjes werden gebouwd, boerderijen en een graanmaalderij.

De bewoners vormden een hechte gemeenschap, wat vooral tot uiting kwam bij het vieren van Oranjefeesten, deelname aan historische en allegorische optochten en het bouwen van fraaie erepoorten. Dat alles was bij de Boveneinders in goede handen. (343)

Reactie toevoegen