Boschoven

Plaats
Buurtschap
Baarle-Nassau
West-Brabant Baronie en Markiezaat
Noord-Brabant

Boschoven

Terug naar boven

Status

- Boschoven is een buurtschap in de provincie Noord-Brabant, in de regio West-Brabant, en daarbinnen in de streek Baronie en Markiezaat, gemeente Baarle-Nassau.

- De buurtschap valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Baarle-Nassau.

- Niet te verwarren met enclave H13 Boschoven (die dus onder België valt) in de kern Baarle-Nassau.

Terug naar boven

Naam

Spellling
In de Topografische atlas editie 2004 (1) staat correct Boschoven. Althans correct in die zin dat dat ook de huidige spelling van de straatnaam ter plekke is. In oudere edities stond Boschhoven, zoals de plaatsnaam vroeger ook wel gespeld is geweest. Éigenlijk zou de spelling, lijkt óns, Boshoven moeten luiden (immers net als de buurtschap aan de Alphense kant), dan wel, in de oude spelling, Boschhoven. De naam bestaat immers uit de elementen bos en hoven, terwijl de huidige speling de elementen bos en oven suggereert...

Oudere vermelding
Vroeger ook Baarle-Boschoven genoemd, ter onderscheiding van de in het N aangrenzende buurtschap Boshoven (die vroeger ook Alphen-Boshoven werd genoemd) in de gemeente Alphen-Chaam.

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Boschoven ligt rond de gelijknamige weg, N van Baarle-Nassau, W van de Alphenseweg, tegen de grens met de gemeente Alphen-Chaam.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat de buurtschap Boschoven 15 huizen met 89 inwoners. Tegenwoordig heeft de buurtschap ca. 25 huizen met ca. 60 inwoners.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- De buurtschap heeft 3 gemeentelijke monumenten; Wachtpost 20 op huisnr. 1 is de voormalige wachterswoning uit ca. 1867 aan het voormalige zogeheten Bels Lijntje (= de spoorlijn naar Turnhout), in gebruik als woning; op nr. 6 een boerderijcomplex, bestaande uit een woonhuis met aangebouwde schuur, een gemoderniseerde karschop, twee naoorlogse schuren en een Vlaamse schuur; en op nr. 28 een boerderij, bestaande uit woonhuis en schuur.

Terug naar boven

Links

- Reportage over de buurtschap Boschoven n.a.v. het 375-jarig bestaan van het pand op huisnr. 8 in 2011.

Reactie toevoegen