Belt-Schutsloot

Plaats
Dorp
Steenwijkerland
Kop van Overijssel
Overijssel

belt schutsloot groeten uit 1960 [640x480].jpg

Belt-Schutsloot Groeten uit 1960

Belt-Schutsloot Groeten uit 1960

Belt-Schutsloot

Terug naar boven

Status

- Belt-Schutsloot is een dorp in de provincie Overijssel, in de streek Kop van Overijssel, gemeente Steenwijkerland. T/m 1972 gemeente Wanneperveen, in 1973 over naar gemeente Brederwiede, in 2001 over naar gemeente Steenwijkerland.

Terug naar boven

Naam

Inwoners
Een inwoner van dit dorp is een Beltiger.

Terug naar boven

Ligging

Het dorp Belt-Schutsloot ligt Z van het water de Beulakerwijde. Het water de Schutsloterwijde maakt deel uit van het dorpsgebied (in het ZO), in het NO maakt ook een deel van het water de Belterwijde er deel van uit. Verder ligt het dorp OZO van het dorp Sint Jansklooster en de stad Vollenhove, ZO van de stad Blokzijl, ZZO van het dorp Scheerwolde, ZZW van de dorpen Giethoorn en Zuidveen en de stad Steenwijk, ZW van de dorpen Wanneperveen, Kolderveen en Nijeveen, WZW van de stad Meppel, N van het dorp Zwartsluis, NNO van de stad Genemuiden en NO van het Zwarte Meer.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvatten de buurtschappen Belt (dan: Zandbeld of Zandbelt) en Schutsloot, als 'Zandbelt en Schutsloot', samen 94 huizen met 338 inwoners, waarbij wordt vermeld dat Zandbelt 130 inwoners heeft. Tegenwoordig heeft het dorp Belt-Schutsloot ca. 230 huizen met ca. 570 inwoners.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Belt-Schutsloot heeft 1 rijksmonument, zijnde de 18e-eeuwse boerderij Havezathe de Belt (Havezatherweg 5), een interessant gebouw op oudere grondslagen, dat volgens overlevering de plaats inneemt van een vroegere havezathe.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Gondelvaart Belt-Schutsloot (op een zaterdag in augustus).

Terug naar boven

Links

- Algemeen: - Site van en over Belt-Schutsloot.

- Onderwijs: - Basisschool De Buuzekaemp.

- Jeugd: - Jeugdclub Belt-Schutsloot organiseert activiteiten voor de jeugd van 12 t/m 15 jaar.

- Sport: - Voetbalvereniging SVBS'77.

- Duurzaamheid: - Duurzaam Belt-Schutsloot.

Reactie toevoegen