Belt-Schutsloot

Plaats
Dorp
Steenwijkerland
Kop van Overijssel
Overijssel

belt schutsloot groeten uit 1960 [640x480].jpg

Belt-Schutsloot, Groeten uit, 1960

Belt-Schutsloot, Groeten uit, 1960

Belt-Schutsloot

Terug naar boven

Status

Belt-Schutsloot is een dorp in de provincie Overijssel, in de streek Kop van Overijssel, gemeente Steenwijkerland. T/m 1972 gemeente Wanneperveen, in 1973 over naar gemeente Brederwiede, in 2001 over naar gemeente Steenwijkerland.

Terug naar boven

Naam

Inwoners
Een inwoner van dit dorp is een Beltiger.

Oudere vermeldingen
1748 Sandbeld en Schutsloot, 1847 Schutsloot en Zandbelt, 1865 de Belt, Schutsloot.

Naamsverklaring
Betekent belt 'kleine verheffing of hoogte' en overdrachtelijk gebruik van de waternaam Schutsloot 'sloot met een waterkering of schutsluis'. Het waterdorp is gelegen tussen het Belterwijde en het Schutsloterwijde.(1)

Terug naar boven

Ligging

Belt-Schutsloot ligt Z van het water de Beulakerwijde. Het water de Schutsloterwijde maakt deel uit van het dorpsgebied (in het ZO), in het NO maakt ook een deel van het water de Belterwijde er deel van uit. Verder ligt het dorp OZO van het dorp Sint Jansklooster en de stad Vollenhove, ZO van de stad Blokzijl, ZZO van het dorp Scheerwolde, ZZW van de dorpen Giethoorn en Zuidveen en de stad Steenwijk, ZW van de dorpen Wanneperveen, Kolderveen en Nijeveen, WZW van de stad Meppel, N van het dorp Zwartsluis, NNO van de stad Genemuiden en NO van het Zwarte Meer.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvatten de buurtschappen Belt (dan: Zandbeld of Zandbelt) en Schutsloot, als 'Zandbelt en Schutsloot', samen 94 huizen met 338 inwoners, waarbij wordt vermeld dat Zandbelt 130 inwoners heeft. Tegenwoordig heeft het dorp Belt-Schutsloot ca. 230 huizen met ca. 570 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Als je je nader wilt verdiepen in de geschiedenis van dit dorp, kun je terecht bij Historische Commissie Belt-Schutsloot.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Belt-Schutsloot heeft 1 rijksmonument, zijnde de 18e-eeuwse boerderij Havezathe de Belt (Havezatherweg 5), een interessant gebouw op oudere grondslagen, dat volgens overlevering de plaats inneemt van een vroegere havezathe.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- De Gondelvaart Belt-Schutsloot (op een vrijdag in augustus, in 2018 voor de 80e keer) is een feeëriek schouwspel op het water in een al even sprookjesachtige omgeving, waar ieder jaar meer dan 10.000 bezoekers op af komen. De door het dorp varende huizenhoge gondels, van zo’n 12 tot 14 meter lengte, worden onderverdeeld in drie categorieën: allegorische gondels, bloemengondels en jeugdgondels. De gondels beelden een onderwerp uit en zijn voorzien van sfeervolle verlichting en technische hoogstandjes. De muziek en goede figuratie maken het verhaal compleet. Aansluitend aan de Gondelvaart wordt op het Kleine Belterwijde een groots vuurwerk ontstoken dat de gondels extra in de schijnwerpers zet. Naast de gondels kan er ook genoten worden van de vele verlichte tuinen in het dorp. Deze geven de Gondelvaart een extra sprookjesachtig aanzien. De avond kan gezellig afgesloten worden op de Kermis en/of in de feesttent. In het dorp kan gratis geparkeerd worden. Entree Gondelvaart: t/m 12 jaar € 2,- / 13 jaar en ouder € 5,- . Entree feesttent: € 10,- . Natuurlijk moet je zoiets in het echt zien, maar voor een indruk kun je vast kijken naar de videoreportage van de Gondelvaart 2016, door RTV Oost.

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- Kanoroute Belt-Schutsloot voert je door het gelijknamige dorp, een kleine versie van het veel bekendere Giethoorn. Vervolgens peddel je door een prachtig stukje Wieden met vaarten, kolkjes en meren. Hier leven allerlei bijzondere planten en dieren: onderweg zie je bijvoorbeeld watergentiaan en slangenwortel. En met een beetje geluk spot je moerasvogels als de roerdomp en bruine kiekendief. Ook kom je langs een stukje zeldzaam trilveen, de trots van De Wieden. Volop genieten dus.

Terug naar boven

Links

- Algemeen: - Site van en over Belt-Schutsloot. - Nog een site van en over Belt-Schutsloot.

- Dorpshuis: - Dorpshuis De Zandbelt is centraal gelegen in het dorp. Er worden diverse activiteiten ontplooid, zoals activiteiten van de kerk, activiteiten van de Oranjevereniging, badminton etc. De grote zaal fungeert tevens als sportzaal. Het dorpshuis van Belt-Schutsloot dateert uit 1987 en is in 2017 flink gerenoveerd. De asbesthoudende dakplaten zijn vervangen door geïsoleerde dakelementen, het platte dak is geïsoleerd en voorzien van nieuwe dakbedekking. Verder is er in het gebouw voor 80.000 euro verbouwd. De plafonds zijn vervangen, de houten vloeren zijn geschuurd en opnieuw in de olie gezet, de muren zijn gestuukt en geverfd, het ventilatiesysteem is verbeterd, het verlichtingssysteem is aangepast en de toiletruimten, hal en entree zijn gerenoveerd.

In 2018 is een volgende 'upgrade' gerealiseerd met de aanleg van een aanbouw van 32 m2, die gaat fungeren als 'huiskamer'; inwoners kunnen er elkaar ontmoeten, een bakje koffie drinken ern eens in de maand aanschuiven voor een gezamenlijke maaltijd. In principe is de huiskamer dagelijks geopend. De huiskamer is belangrijk om ouderen, die zo lang mogelijk in het eigen dorp willen blijven wonen, ontmoetingsgelegenheid te bieden. Maar alle inwoners zijn er welkom. Bijvoorbeeld ook de jeugdvereniging kan er gebruik van maken. De uitbreiding heeft bijna 60.000 euro gekost. Het Oranjefonds en het VSB-fonds hebben daar de helft van bijgedragen, de andere helft hebben de inwoners van Belt-Schutsloot zelf bijgedragen, in financiële zin en middels veel zelfwerkzaamheid; lokale aannemers hebben de ruwbouw uitgevoerd, vrijwilligers uit het dorp hebben de afbouw gedaan (zoals het leggen van de vloer en het plafond en realisatie van afwerking en inrichting). Er waren alleen geen middelen om ook de keuken onderhanden te nemen. Dat blijft nog op het wensenlijstje staan.

- Onderwijs: - Basisschool De Buuzekaemp in Belt-Schutsloot biedt onderwijs en opvang van goede kwaliteit. Dat is voor hen vanzelfsprekend. Voor hen betekent dit dat zij hun onderwijs en de begeleiding laten aansluiten op het niveau van het kind en de mogelijkheden die het in zich heeft. Want zo doe je recht aan kinderen en ontstaat er een omgeving waarin kinderen kunnen groeien en bloeien. In hun werken en leven laten zij zich leiden door hun geloof in God. Gods Woord inspireert en motiveert hen. Praktisch gezien doen ze dat door elkaar respectvol te behandelen door onder meer de 'Kanjertraining'. De Kanjertraining bestaat uit een serie lessen met bijbehorende oefeningen om de sfeer in de klas goed te houden (preventief), of te verbeteren (curatief).

De Kanjertraining is begonnen als een ouder-kindtraining. Inmiddels is de training uitgegroeid tot een volwaardige methode voor het basis- en voortgezet onderwijs en streven ze de volgende doelen na: het bevorderen van vertrouwen en veiligheid in de klas; het versterken van de sociale vaardigheden bij leerlingen; beheersing van verschillende oplossingsstrategieën bij pesten en andere conflicten; bewustwording van de eigenheid bij leerlingen; leren om verantwoordelijkheid te nemen; het bevorderen van actief burgerschap en sociale integratie. De Kanjertraining is meer dan alleen een methode, het vormt voor de school de leidraad om pedagogisch beleid te maken. Kanjertraining helpt leerkrachten om anders te kijken naar het gedrag van kinderen. Wat hen bijzonder maakt, is dat ze in alles wat ze doen er naar streven liefdevol en doelgericht te handelen en dat zij het lef hebben om het anders te doen.

- Jeugd: - Jeugdclub Belt-Schutsloot organiseert activiteiten voor de jeugd van 12 t/m 15 jaar.

- Muziek: - Chr. Gem. Zangvereniging Looft den Heere uit Belt-Schutsloot is een gemengd koor dat bestaat uit 32 actieve leden. Het koor is opgericht in 1928 en stelt zich ten doel het beoefenen en bevorderen van de zangkunst. Zij werken mee aan concerten met plaatselijke verenigingen en aan diensten in verzorgingshuizen en kerken. Ook geven zij jaarlijks een concert en proberen ze de plaatselijke jongeren er bij te betrekken. Elke week zijn er repetities, waar iedereen veel plezier aan beleeft. Zo levert ook deze vereniging een bijdrage aan de leefbaarheid van het dorp.

- Sport: - Al sinds jaar en dag werd er op het schoolplein van Belt-Schutsloot gevoetbald, met alle gevolgen van dien. Om die reden werd er gezocht naar een alternatief. Uiteindelijk ontstond in 1977 het idee om Voetbalvereniging SVBS'77 op te richten. Het 1e elftal speelt in de 4e Klasse Noord.

- IJsclub Belt-Schutsloot (Voorheen IJsclub Nooitgedacht) is in 1977 opgericht door een viertal personen, die nog altijd deel uitmaken van het bestuur. De eerste twee jaar was de club een onderdeel van Sportclub SVBS ’77. In 1979 sloot Nooitgedacht zich aan bij de KNSB. Paradepaardje is de Belterwiedentocht, een van de mooiste toertochten in de Kop van Overijssel. Tijdens de organisatie van tochten kan de vereniging (die géén leden heeft) een beroep doen op een twintigtal vrijwilligers. Verder is de ijsclub als mede-organisator betrokken bij de Hollands-Venetiëtocht, de Noordwesthoekrit en de Overijsselse Merentocht.

- Duurzaamheid: - Na weken brainstormen in werkgroepen over een duurzaam dorp was er in juni 2017 een conferentie, waar de werkgroepen hun ideeën aan elkaar presenteerden. Onderwerpen zoals starters- en ouderenwoningen, duurzame rietteelt, en het sociale aspect van duurzaamheid werden gepresenteerd. Als Coöperatie Duurzaam Belt-Schutsloot (CDBS) gaan ze verder om de ideeën te kunnen realiseren.

Reactie toevoegen