Vaart

Plaats
Dorp
Dongen
Hart van Brabant
Noord-Brabant

vaart plaatsnaambord.jpg

Het dorp NO van Dongen heet op de plaatsnaamborden Vaart, vanouds heette het Dongensevaart, en in de praktijk wordt het meestal Dongen-Vaart genoemd.

Het dorp NO van Dongen heet op de plaatsnaamborden Vaart, vanouds heette het Dongensevaart, en in de praktijk wordt het meestal Dongen-Vaart genoemd.

Vaart

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je vakantiehuis in omgeving Vaart.

- Boek hier je hotel of B&B in omgeving Vaart.

Terug naar boven

Eten en drinken

- Reserveer hier online je restaurant in omgeving Vaart.

- Café-zaal ´t Karrewiel.

Terug naar boven

Status

- Vaart is een dorp in de provincie Noord-Brabant,  in de regio Hart van Brabant, gemeente Dongen.

- Het dorp Vaart heeft geen eigen postcode en plaatsnaam in het postcodeboek, voor de postadressen ligt Vaart daarom 'in' Dongen.

- Onderdeel van Vaart is de wijk Wildvaart, die een eigen "plaatsnaambordje" heeft.

- Onder het dorp Vaart valt ook de buurtschap Klein Dongen.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1700 over de vaert, 1837-1840 De Vaart, 1840 Dongensche Vaart, 1906 t/m 1969 Dongenschevaart. Het postkantoortje van Vaart had tot dat jaar stempels met deze spelling in gebruik. De spelling was in die tijd ook wel Dongense Vaart, Dongensevaart.

Verschillende naamgevingen
Op de plaatsnaamborden staat tegenwoordig Vaart. Op Google Maps staat naast deze naam ook de naam Dongensevaart (die ons ook wel zo logisch lijkt om aan te geven dat het onder Dongen valt, in tegenstelling tot de N hiervan gelegen buurtschap 's Gravenmoerse Vaart). De plaats wordt in de praktijk echter meestal Dongen-Vaart genoemd, getuige o.a. het verslag van de Oldtimerdag en de site van het Vaarts Popfestival (zie bij Jaarlijkse evenementen) en de hieronder gelinkte plattegrond. Ook hier dus weer een 'spelletje Wie van de Drie?": wil de enige echte plaatsnaam(spelling) nu opstaan...

Naamsverklaring
Genoemd naar de ligging aan de gelijknamige, kort na 1564 aangelegde turfvaart bij Dongen. Aanvankelijk Dongensevaart genoemd, zijnde de buurtschap op grondgebied van de gemeente Dongen, ter onderscheiding van de N hiervan gelegen buurtschap 's Gravenmoerse Vaart, die op grondgebied van de voormalige gemeente 's Gravenmoer ligt.

Terug naar boven

Ligging

Vaart ligt NO van Dongen, ZO van 's Gravenmoer. Plattegrond buurtschap Klein Dongen en dorp Vaart.

Terug naar boven

Statistische gegevens

- In 1840 had Vaart 99 huizen met 583 inwoners (exclusief Klein Dongen).

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- De buurtschap (Dongense)Vaart werd een dorp door de bouw van de Hubertuskerk in 1865 (tegenwoordig een rijksmonument). Hierdoor ontstond de parochie Klein Dongen - Vaart. In 1999 is, na de fusie van de parochie met de 3 parochies in de kern Dongen in 1996, besloten om in de nieuwe parochie ´Dongen en Klein Dongen - Vaart´ twee kerken te handhaven: de Hubertuskerk en de Laurentiuskerk, míts de kosten beheersbaar zouden blijven. Daarop zijn in 2004 de Josephkerk en de Pauluskerk afgestoten. In 2014 is besloten dat in 2015 ook de Hubertuskerk aan de eredienst wordt onttrokken. De kosten van onderhoud, laat staan restauratie zijn niet langer op te brengen. Ook het teruglopend aantal vrijwilligers speelt een rol. In 2014 is onderzocht of het mogelijk is om de nieuwbouw van de Agnesschool in de kerk onder te brengen en de kerk zo een herbestemming te geven. Kennelijk is dat niet gelukt, want anno 2015 staat de kerk te koop. Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Dongen-Vaart Hubertuskerk.

- De voormalige pastorie is tegenwoordig in gebruik als woonhuis.

- Vaart heeft enkele rijksmonumenten, zijnde de Hubertuskerk, het grafmonument van de stichters van de kerk op de begraafplaats, het Heilig Hartbeeld bij de Hubertuskerk, de naastgelegen pastorie uit ca. 1890, de boerderij uit 1683 op nr. 6, de boerderij met bakhuis uit 1884 op nr. 57 en het woonhuis met looierij uit 1876 op nr. 109.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Dorpsfeest Klein Dongen - Vaart (weekend in mei of juni).

- Vaarts Popfestival (op een zaterdag in augustus).

- De Vaartse Oldtimerdag (op een zondag begin september), georganiseerd door de Oldtimervriendenclub, betreft o.a. auto's, tractoren, bromfietsen, solexen, motoren en scooters. Er zijn ca. 500 deelnemende voertuigen. Reportage over de Vaartse Oldtimerdag 2013 (32 min.).

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- Educatieve Varkenskijkstal De Vaartse Hoeve.

Terug naar boven

Links

- Jeugdcentrum Klein Dongen - Vaart.

Reactie toevoegen