Genooi

Plaats
Buurtschap
Venlo
Noord-Limburg
Limburg

Genooi

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je vakantiehuis in omgeving Genooi.

- Boek hier je hotel of B&B in omgeving Genooi.

Terug naar boven

Eten en drinken

- Reserveer hier online je restaurant in omgeving Genooi.

- Bij de kapel ligt koffieschenkerij Genuujerie.

Terug naar boven

Status

- Genooi is een buurtschap, en sinds begin 20e eeuw tevens wijk, in de provincie Limburg, in de streek Noord-Limburg, gemeente Venlo. T/m 2009 tevens deels gemeente Arcen en Velden.

- Genooi valt voor het wijk-gedeelte onder de stad Venlo, en voor het buurtschapsgedeelte onder het dorp Velden.

Terug naar boven

Naam

In het Venloos
Genuuj of Genuuje.

Oudere vermeldingen
Genooy. Op de plek van de huidige boerderij Genooierhof staat in 1410 ook reeds een boerderij, genaamd Die Oede. In 1423 wordt deze boerderij verbouwd tot klooster en in 1424 komt er een kapel bij. Het complex heet dan 'in de Oede' of 'Gen Oeij'.

Naamsverklaring
Samengesteld uit ooi 'land aan een waterloop' en het bepaald lidwoord gen 'in den'.(1)

Spelling
De spelling Genooi is tegenwoordig het meest gangbaar. Maar ook de spelling Genooy wordt nog wel gebruikt. Oneenduidig is bijvoorbeeld dat op grondgebied van Velden sprake is van de Genooierweg en de Genooier Heideweg (verwijzend naar de Genooier Heide die hier vroeger was), en dat op Venloos grondgebied sprake is van de Genooyerweg en van bedrijventerrein Genooyerbergen (waar de firma Océ met 7 locaties is gevestigd).

Terug naar boven

Ligging

De wijk Genooi ligt in het N van Venlo. Het buurtschapsgedeelte ligt N daarvan.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In de Volkstelling van 1840 wordt Genooi onder de gemeente Arcen en Velden niet apart vermeld. Het Venlose deel was toen vermoedelijk nog onbebouwd. Tegenwoordig heeft de Venlose wijk ca. 1.400 huizen met ca. 3.100 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Genooi is aanvankelijk alleen een buurtschap onder Velden. Het deel onder Venlo is lange tijd onbewoond gebied. Pas begin 20e eeuw verrijst hier een woonwijk. Na de Tweede Wereldoorlog is de wijk flink uitgebreid, voornamelijk in de periode 1947-1960. Sinds 1996 is de wijk drastisch gerenoveerd en heringericht om weer aan de 'eisen des tijds' te voldoen.

- Geschiedenis van de wijk Genooi op Wikipedia.

- In 2014 is het boek Genuuje. Verhalen over Venloos laatste volksbuurt verschenen.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Kapel van Genooi en kapelboerderij Genooierhof (Sint Urbanusweg 75). De kapel is onderdeel van de Sint Martinusparochie. Filmpje over de kapel van Genooi.

Reactie toevoegen