The Bottom

Plaats
Dorp
Saba
Kleine Antillen
Antillen

The Bottom

Terug naar boven

Status

The Bottom is een dorp op het eiland Saba. Het is de hoofdplaats van het eiland. Saba viel t/m 9-10-2010 onder de Nederlandse Antillen. Per 10-10-2010 is de Nederlandse Antillen als land opgeheven. Sindsdien hoort het eiland (net als Bonaire en Sint Eustatius) als 'bijzondere gemeente', formeel 'openbaar lichaam', bij Nederland. En dientengevolge is dit dorp sinds 10-10-2010 dus een Nederlands dorp.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen / huidige naamgeving / naamsverklaring
De nederzetting is in 1632 gesticht door Zeeuwse kolonisten. Zij gaven het de naam Botte, een oud Nederlands woord voor 'kom'. De naam verwijst naar de ligging, in een relatief vlak dal omringd door hoge rotsen. Al vrij snel werden de eerste Zeeuwse kolonisten in aantal overtroffen door zeelieden en piraten uit Ierland en Schotland enerzijds en Afrikaanse slaven anderzijds. Het eiland werd daardoor Engelstalig en de naam Botte verengelste tot Bottom.

Terug naar boven

Statistische gegevens

The Bottom heeft ca. 600 inwoners.

Terug naar boven

Beschrijving

In The Bottom bevindt zich het bestuurskantoor van de eilandelijke overheid en het Gouverneurshuis van de gezaghebber, dat in 1970 het oude houten gouverneursgebouw verving dat in 1966 wegens houtrot moest worden afgebroken. Het oude 19e-eeuwse gasthuis van de gouverneur is nu een hotel. Verder is er een politiebureau en een medisch centrum.

Vanwege de zeer geïsoleerde ligging van Saba kreeg het eiland in het verleden veel steun van buitenaf. Met Nederlands geld is in 1935 het Wilhelminapark in The Bottom aangelegd, dat een achthoekige muziektent herbergt en als ontmoetingsplek dient. Van recentere datum is ook een kleine zijdezeefdrukfabriek in hetzelfde dorp, die in 1972 met steun uit Nederland en van de VN is gebouwd om de bevolking in nieuwe middelen van bestaan te voorzien.

Haven
Vanuit The Bottom loopt een weg omlaag naar de enige haven van Saba: Fort Bay. De haven is belangrijk omdat de meeste goederen hier per boot het eiland bereiken. Fort Bay doet tegelijkertijd dienst als handels-, jacht- en vissershaven. Het is een kleine haven, met slechts twee aanlegsteigers. De grote aanlegsteiger is voorbehouden voor vrachtschepen en duikersboten en de tweede, kleinere aanlegsteiger wordt voornamelijk gebruikt door plaatselijke vissers. Aangezien de haven te klein is voor cruiseschepen, moeten deze vaartuigen voor anker gaan buiten de haven en hun passagiers van daar naar de haven vervoeren. De haven heeft ook twee bars en een restaurant, die regelmatig bezocht worden door Sabanen en toeristen. Bovendien bevindt het enige tankstation van het eiland, uitgebaat door Royal Dutch Shell, zich hier. Het vrachtschip Mutty's Pride levert elke woensdag goederen uit het nabijgelegen eiland Sint Maarten. Verder verbinden de veerboten Dawn II en The Edge de haven elk driemaal per week met Philipsburg, eveneens op Sint Maarten.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- De anglicaanse Christ Church (Christuskerk) is het oudste nog bestaande gebouw van Saba. Wanneer de kerk exact is gebouwd, is nog onduidelijk. Vast staat dat de Christuskerk in 1777 is gerenoveerd, nadat ze in 1772 door een orkaan werd beschadigd. In hetzelfde jaar 1777 vroeg pastor Kirkpatrick de Nederlandse commandeur Johannes de Graaff ook om toestemming om op Saba de Anglicaanse Kerk officieel op te richten.

- De Heilig-Hartkerk (Engels: Sacred Heart Church of Church of the Sacred Heart of Jesus) in The Bottom is toegewijd aan het Heilig Hart van Jezus. De geschiedenis van deze parochie begint in 1877, wanneer de eerste Heilig Hartkerk wordt gebouwd. Het huidige kerkgebouw is het derde en dateert uit 1934.

- De Wesleyaanse Heiligingskerk (Engels: Wesleyan Holiness Church) in The Bottom behoort tot de methodistische stroming van het protestantisme. De geschiedenis van de Wesleyaanse Heiligingskerk op Saba begint in 1902, als de Faith and Love Mission het eiland bereikt. Deze missie verliet het eiland al in 1909, maar haar werk werd, met toestemming van de autoriteiten, voortgezet door de Apostolic Faith Mission. Onder leiding van James M. Taylor breidde de gemeenschap zich gestaag uit. Na enkele jaren in een gehuurd gebouw te zijn samengekomen, richtte de gemeenschap in 1919 een eigen kerkgebouw op, met de naam Apostolic Faith Church. In 1920 werd de gemeenschap officieel erkend door de gouverneur in Curaçao. Aangezien de Apostolic Faith Church in 1922 samengesmolten was met de Pilgrim Holiness Church, nam ook de Sabaanse gemeenschap deze laatste naam aan. Een tweede fusieoperatie volgde in 1968, ditmaal met de Wesleyan Methodist Church of America. Dit verklaart de huidige naam van de kerk.De gemeente op Saba vormt een district samen met de gemeenschappen op Saint Kitts (het hoofdkwartier) en Nevis. De kerk is in 1995 door een orkaan zwaar beschadigd geraakt.

- In het Major Osman Ralph Simmons Museum in The Bottom zijn allerhande gebruiksvoorwerpen te zien, verzameld door de politieman die het museum zijn naam gaf.

Terug naar boven

Links

- Hoger onderwijs: - Wat je in relatie tot de geringe oppervlakte en het minieme inwonertal van Saba niet zou verwachten: het eiland beschikt over een universitaire faculteit; de in 1986 opgerichte en in The Bottom gevestigde Saba University School of Medicine (Amerikaanse medische faculteit), met ca. 200 merendeels Amerikaanse studenten.

Reactie toevoegen