Skip to content
Zieuwent

Zieuwent

lokatie

samenvatting: 

Status
- Zieuwent is een dorp in de provincie Gelderland, in de streek Achterhoek, gemeente Oost Gelre. T/m 2004 gemeente Lichtenvoorde.
- Onder het dorp Zieuwent vallen ook de buurtschappen 't Rolder, Tuute en De Wopereis. Vanouds viel onder Zieuwent ook de buurtschap Achter-Zieuwent. Tegenwoordig is dat het dorp Mariënvelde.

Naam
Oudere vermeldingen
1294-1295 silva Synwede, nemore Synwede, 1339 't Synwijn, 1470 dat Syewent, 1508 het Zijwent, 1550 de Sydwendt.
Naamsverklaring
De latere vormen sluiten aan bij het Middelnederlandse sidewende 'binnendijk die ter zijde langs het land wendt, dwars op de richting van de hoofddijk'. Zie ook Zijdewind. De vormen Synwede en Synwijn moeten misschien geïdentificeerd worden als Zennewijnen.(1)

Ligging
Zieuwent ligt NW van Lichtenvoorde.

Statistische gegevens
- In 1840 had Zieuwent 280 huizen met 1.824 inwoners.
- Tegenwoordig heeft Zieuwent ca. 800 huizen met ca. 2.000 inwoners.

Geschiedenis
Als u zich nader wilt verdiepen in de geschiedenis van Zieuwent en het voormalige Achter-Zieuwent, thans Mariënvelde, kunt u terecht bij Oudheidkundige Vereniging Zuwent.

Recente ontwikkelingen
- Zieuwent heeft de Nederlandse Dorpsvernieuwingsprijs 2013 gewonnen. Dit is toegekend vanwege de inspanningen en resultaten van de dorpelingen op het gebied van wonen, voorzieningen in het dorpshart.

Bezienswaardigheden
- Mariakapel te Mariënvelde.
- Mariakapellen.

Natuur en recreatie
Herinrichting Baakse Beek bij Zieuwent
Waterschap Rijn en IJssel heeft in 2011 de Baakse Beek nabij de Kunnerij te Zieuwent heringericht. De herinrichting draagt bij aan de realisatie van de ecologische verbindingszones Baakse Beek en Veengoot. Zo ontstaat een duurzaam watersysteem waarin meer ruimte is voor waterberging en piekafvoeren worden tegengegaan. Langs de Baakse Beek tussen de Zegendijk en de Kunnerij is 4 hectare ingericht. De loop van de beek is verlegd en de beek heeft een natuurlijkere loop en profiel gekregen. Het omliggende terrein is verlaagd waardoor het geschikt is voor retentie (wateropvang) en er meer variatie voor ontwikkeling van natuurwaarden ontstaat.

Literatuur
- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Zieuwent (online te bestellen).

Links
- Site van en over Zieuwent.
- Zieuwents Belang.

  1. 1. Nederlandse plaatsnamen. Herkomst en historie.,
    Berkel, G. van; K. Samplonius
    , (2006)

Kenmerken (classificatie)

Type object: 
plaats
Type plaats: 
Dorp
Gemeente: 
Oost Gelre
Streek: 
Achterhoek
Provincie: 
Gelderland
Erkende woonplaats: 
Ja
Postcodereeks: 
7136
0