Hoofdmenu

Zieuwent

Plaats
Dorp
Oost Gelre
Achterhoek
Gelderland

zieuwent_wandeltocht.jpg

Zieuwent bruist van de verenigingen, stichtingen en vrijwilligers die regelmatig van alles organiseren om leven te houden in de Zieuwentse brouwerij. Zo organiseert Stichting Fratsen op de 1e zondag van mei de wandeltocht 'Dwars deur Söwent'.
Zieuwent bruist van de verenigingen, stichtingen en vrijwilligers die regelmatig van alles organiseren om leven te houden in de Zieuwentse brouwerij. Zo organiseert Stichting Fratsen op de 1e zondag van mei de wandeltocht 'Dwars deur Söwent'.

zieuwent_paaspop.jpg

In Zieuwent houden ze wel van een feestje. Een van de vele jaarlijkse evenementen is Paaspop Zieuwent.
In Zieuwent houden ze wel van een feestje. Een van de vele jaarlijkse evenementen is Paaspop Zieuwent.

zieuwent_paaspop_klassiek.jpg

Maar ook het serieuze werk gaan ze in Zieuwent niet uit de weg: zo is er naast popfestival Paaspop ook Paaspop Klassiek: een indrukwekkende vertolking van de Matthäus Passion in de al even indrukwekkende Sint Werenfriduskerk.
Maar ook het serieuze werk gaan ze in Zieuwent niet uit de weg: zo is er naast popfestival Paaspop ook Paaspop Klassiek: een indrukwekkende vertolking van de Matthäus Passion in de al even indrukwekkende Sint Werenfriduskerk.

Zieuwent

Status
- Zieuwent is een dorp in de provincie Gelderland, in de streek Achterhoek, gemeente Oost Gelre. T/m 2004 gemeente Lichtenvoorde.

- Onder het dorp Zieuwent vallen ook de buurtschappen 't Rolder, Tuute en De Wopereis. Vanouds viel onder Zieuwent ook de buurtschap Achter-Zieuwent. Tegenwoordig is dat het dorp Mariënvelde.

Naam
In het Nedersaksisch
(’t) Zöwwent, Söwent.

Oudere vermeldingen
1294-1295 silva Synwede, nemore Synwede, 1339 't Synwijn, 1470 dat Syewent, 1508 het Zijwent, 1550 de Sydwendt.

Naamsverklaring
De latere vormen sluiten aan bij het Middelnederlandse sidewende 'binnendijk die ter zijde langs het land wendt, dwars op de richting van de hoofddijk'. Zie ook Zijdewind. De vormen Synwede en Synwijn moeten misschien geïdentificeerd worden als Zennewijnen.(1)

Ligging
Zieuwent ligt NW van Lichtenvoorde.

Statistische gegevens
- In 1840 had Zieuwent 280 huizen met 1.824 inwoners.

- Tegenwoordig heeft Zieuwent ca. 800 huizen met ca. 2.000 inwoners.

Geschiedenis
Als u zich nader wilt verdiepen in de geschiedenis van Zieuwent en het voormalige Achter-Zieuwent, thans Mariënvelde, kunt u terecht bij Oudheidkundige Vereniging Zuwent.

Recente ontwikkelingen
- Zieuwent heeft de Nederlandse Dorpsvernieuwingsprijs 2013 gewonnen. Dit is toegekend vanwege de inspanningen en resultaten van de dorpelingen op het gebied van wonen, voorzieningen in het dorpshart.

Bezienswaardigheden
- Zieuwent heeft 5 rijksmonumenten en 18 gemeentelijke monumenten.

- De huidige Sint Werenfriduskerk dateert uit 1899. Maar ook daarvóór is er al veel gebeurd in Zieuwent op kerkelijk gebied (zie verder de link). De kerk in neogotische stijl is ontworpen door architect J.W. Boerbooms, een leerling van de bekende architect Pierre Cuypers. De kerktoren is 75 meter hoog. Het hoofdaltaar is vervaardigd door de Duits-Nederlandse beeldhouwer Friedrich Wilhelm Mengelberg. De kerk heeft gebrandschilderde ramen van kunstenaar Schifferstein. De muurschilderingen van kunstschilder Wijnand Geraedts dateren uit 1925/1927. Het interieur is nog in goede staat en ademt het 'rijke Roomse leven' van de periode rond 1900. Sinds 2010 maakt de kerk deel uit van de regionale Parochie Sint Ludger. Net als de Sint-Calixtusbasiliek in Groenlo, wordt de Zieuwentse kerk 'de kathedraal van de Achterhoek' genoemd. De heemkundekring van Zieuwent heeft een prachtig 360 graden panorama van het rijke interieur van de Sint Werenfriduskerk gemaakt (klik zo nodig onderaan op 'afspelen' en op het luidsprekertje voor een gesproken rondleiding).

- Mariakapellen.

Jaarlijkse evenementen
- De Feestcommissie Zieuwent organiseert de jaarlijkse fietstocht op Koningsdag, de Zieuwente Kermis, de intocht van Sinterklaas en exploiteert de IJsbaan aan de Zegendijk.

- Ook Stichting Fratsen is een grote groep enthousiaste vrijwilligers uit Zieuwent en omstreken, die door het jaar heen voor leven in de Zieuwentse brouwerij zorgt, zoals de wandeltocht 'Dwars deur Söwent' (6, 12, 18 of 24 km) op de 1e zondag in mei, het Vertelfestival, de Modderdag en het Houtdorp.

- Paaspop Zieuwent.

- Naast Paaspop is er in Zieuwent ook Paaspop Klassiek: de uitvoering van de Matthäus Passion op Goede Vrijdag in de Sint Werenfriduskerk. De Matthäus Passion is het op muziek gezette bijbelverhaal uit het evangelie van Mattheus. Het is natuurlijk niet zomaar een verzameling recitatieven, aria's en koren. Er zit wel een systeem in en er valt meer te begrijpen en genieten als men zich daar bewust van is. Daarom is het handig je van tevoren te verdiepen in de uitgebreide uitleg van wat de Matthäus Passion precies inhoudt. Lees ook hier: waarom de Matthäus Passion in Zieuwent zo bijzonder is.

- Zieuwentse Kermis (juni).

- Zieuwent Live! is een groep muzikanten die allen woonachtig of geboren zijn in Zieuwent en die samen een avond muziek maken op de vooravond van de Zieuwentse Kermis. De leeftijd van de muzikanten varieert tussen de 14 en 64 jaar en alle muzikanten moeten redelijk wat in huis hebben om tot een professionele muziekavond te komen. Er wordt steeds in wisselende bezettingen op het podium gespeeld. Door het steeds weer nieuwe talent dat zich presenteert blijft het ieder jaar weer een verassing en een succes. Zieuwent Live! is in 2015 na 9 jaar nog altijd alive and kicking, aldus een verslaggever van AchterhoekNieuws.nl. Sterker nog: Zieuwent wordt inmiddels al als 'het Volendam van de Achterhoek' gezien.

Landschap, natuur en recreatie
- De wandelroute Trage Tocht Zieuwent (9 km) voert voor het grootste gedeelte van de route over comfortabel aanvoelende kerkenpaden tussen de velden. Maar het gaat ook bijna 3 km over een hobbelig en ruig graspad langs de Veengoot, dat voor de helft geflankeerd wordt door een hoogopgaande boomsingel. Hoge schoenen en lange broek zijn daarom wel aan te bevelen.

- Stichting Kerkepaden Zieuwent - inderdaad zonder tussen-n want nog voor de spellingswijziging opgericht - zet zich sinds 1994 in voor de verhoging van de verkeersveiligheid voor voetgangers en fietsers rondom Zieuwent middels aanleg en onderhoud van fiets- en wandelpaden, alsmede voor uitbreiding van recreatieve en landschappelijke waarden in de omgeving. Inmiddels heeft zij - d.w.z. een groep van inmiddels meer dan 60 vrijwilligers - ruim 13 km aan paden gerealiseerd. De komende jaren stelt het bestuur zich tot doel om de paden en het groen eromheen op verantwoorde wijze te onderhouden. De padenstructuur is daartoe ingedeeld in diverse rayons, die ieder een eigen rayonhoofd hebben met een vaste ploeg vrijwilligers. Iedere ploeg heeft een vaste dag voor het onderhoud van zijn traject en dan de beschikking over zitmaaiers, trekkertjes, kantensnijders, schoffels, harken en bosmaaiers.

- Waterschap Rijn en IJssel heeft in 2011 de Baakse Beek nabij de Kunnerij te Zieuwent heringericht. De herinrichting draagt bij aan de realisatie van de ecologische verbindingszones Baakse Beek en Veengoot. Zo ontstaat een duurzaam watersysteem waarin meer ruimte is voor waterberging en piekafvoeren worden tegengegaan. Langs de Baakse Beek tussen de Zegendijk en de Kunnerij is 4 hectare ingericht. De loop van de beek is verlegd en de beek heeft een natuurlijkere loop en profiel gekregen. Het omliggende terrein is verlaagd waardoor het geschikt is voor retentie (wateropvang) en er meer variatie voor ontwikkeling van natuurwaarden ontstaat.

Literatuur
- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Zieuwent (online te bestellen).

Links
- Site van en over Zieuwent.

- Zieuwents Belang.

- Buurt- en clubhuis 't Kevelder.

- St. Jozefschool.

Reactie toevoegen