Zwartenhoek

Plaats
Buurtschap
Terneuzen
Zeeuws-Vlaanderen
Zeeland

Zwartenhoek

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je vakantiehuis in omgeving Zwartenhoek.

- Boek hier je hotel of B&B in omgeving Zwartenhoek.

Terug naar boven

Eten en drinken

- Reserveer hier online je restaurant in omgeving Zwartenhoek.

Terug naar boven

Status

- Zwartenhoek is een buurtschap in de provincie Zeeland, in de streek Zeeuws-Vlaanderen, gemeente Terneuzen. T/m 31-3-1970 gemeente Westdorpe. Per 1-4-1970 over naar gemeente Sas van Gent, in 2003 over naar gemeente Terneuzen.

- De buurtschap Zwartenhoek valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Westdorpe.

- De buurtschap Zwartenhoek heeft geen plaatsnaamborden. Het staat ook niet meer als buurtschap in de recente Topografische atlas Zeeland (1). Waarom is ons een raadsel; de bebouwing is er nog gewoon.

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Zwartenhoek ligt NO van Westdorpe, rond het punt waar de wegen Graafjansdijk B, Eversdam, Sasdijk, Gemeenschappelijkeweg, Ameliaweg en Batterijweg bij elkaar komen.

Terug naar boven

Beschrijving

De buurtschap Zwartenhoek omvat een aantal boerderijen en dijkhuisjes.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Bij de bedijking van de Beoosten– en Bewesten Blijpolder en de Canisvliet­Buitenpolder in 1790 is ten behoeve van de ontwatering bij de buurtschap Zwartenhoek een sluis gebouwd die tevens kon worden gebruikt als inundatiesluis. In 1792 is er een Batterij bij aangelegd van waaraf men de sluis kon beschermen tegen vijandelijkheden. Batterij Zwartenhoek en de Zwartenhoekse Zeesluis zijn in 2010 gerestaureerd.

Reactie toevoegen