Zundertse Schijf

Plaats
Buurtschap
Rucphen
West-Brabant Baronie en Markiezaat
Noord-Brabant

Zundertse Schijf

Terug naar boven

Status

- Zundertse Schijf is een buurtschap in de provincie Noord-Brabant, in de regio West-Brabant, en daarbinnen in de streek Baronie en Markiezaat, gemeente Rucphen. T/m 1996 gemeente Zundert. Bij de herindelingen van 1997 is dit buitengebied van Schijf middels grenscorrectie van de gemeente Zundert naar de gemeente Rucphen overgegaan.

- De buurtschap Zundertse Schijf valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Schijf.

- De buurtschap Zundertse Schijf heeft geen plaatsnaamborden, en ook geen gelijkluidende straatnaam - wat bij veel andere buurtschappen wél het geval is - zodat je ter plekke nergens aan kunt zien dat en wanneer je de buurtschap binnenkomt en weer verlaat.

Terug naar boven

Naam

Naamsverklaring
Dit betreft het buitengebied ten oosten van Schijf, dat t/m 1996 onder de gemeente Zundert viel. De naamgeving was ter onderscheiding van het Rucphense gedeelte van Schijf (dat wil zeggen de dorpskern).

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Zundertse Schijf ligt O en NO van het dorp Schijf, 3 km ZO van het dorp Rucphen, rond de wegen Schijfsebaan, Scherpenbergsebaan (O zijde) en Zundertseweg (N638; W zijde). De buurtschap ligt verder ZZW van het dorp St. Willebrord, ZW van het dorp Sprundel, WNW van het dorp Klein Zundert en NW van het dorp Zundert.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat de buurtschap Zundertse Schijf 14 huizen met 74 inwoners. Tegenwoordig heeft de buurtschap ca. 35 huizen met ca. 95 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

- Geschiedenis van de buurtschap Zundertse Schijf en ontstaan van de (corso)buurtschap Schijf, die niet alleen de buurtschap omvat maar ook de dorpskern van Schijf en nog enkele omliggende gebiedjes.

Reactie toevoegen