Zuna

Plaats
Buurtschap
Wierden
Twente
Overijssel

Zuna plaatsnaambord en pand [640x480].jpg

Zuna (buurtschap in de gem. Wierden), fraai plaatsnaambord en fraai pand.

Zuna (buurtschap in de gem. Wierden), fraai plaatsnaambord en fraai pand.

Zuna richtingbord [640x480].jpg

Zuna (gem. Wierden), niet alleen de buurtschap zelf, ook diverse voorzieningen in deze buurtschap staan duidelijk aangegeven. Van een afstandje lijkt het net een ANWB paneel waarop normaalgesproken de richting naar diverse plaatsen wordt aangegeven.

Zuna (gem. Wierden), niet alleen de buurtschap zelf, ook diverse voorzieningen in deze buurtschap staan duidelijk aangegeven. Van een afstandje lijkt het net een ANWB paneel waarop normaalgesproken de richting naar diverse plaatsen wordt aangegeven.

Zuna en Notter brug over de Regge met Enterse zomp [640x480].jpg

Zuna, brug over de Regge, die hier de grens vormt tussen de buurtschappen Zuna en Notter. Op de foto een Enterse zomp. Voor een beschrijving daarvan zie bij Enter.

Zuna, brug over de Regge, die hier de grens vormt tussen de buurtschappen Zuna en Notter. Op de foto een Enterse zomp. Voor een beschrijving daarvan zie bij Enter.

Zuna

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je vakantiehuis in omgeving Zuna.

- Boek hier je hotel of B&B in omgeving Zuna.

- Vakantiepark Mölke is een kleinschalig vakantiepark. Mölke is echt een familiebedrijf met Twentse gemoedelijkheid. Het park, gelegen aan het riviertje de Regge, verhuurt stacaravans en chalets. Verder mooie ruime kampeerplaatsen, comfortplaatsen en kampeerplaatsen met privé sanitair. Uniek zijn de bijzondere Reggehooibergen met alle gemakken zoals infraroodsauna. Voorzieningen o.a. zwembad, bowlingbaan, fluisterboot, kanoverhuur, aangepaste bungalows voor mindervaliden. Boek hier online je vakantie bij Vakantiepark Mölke.

Terug naar boven

Eten en drinken

- Reserveer hier online je restaurant in omgeving Zuna.

Terug naar boven

Literatuur

- In 2008 is het boek Veerkant in nen dreehook verschenen, samengesteld door Harrie Strieks, tot 2002 hoofd van de School met de Bijbel Notter-Zuna. Maar liefst 65 personen en instanties heeft hij tot medewerking weten te bewegen om een bijdrage te schrijven over de geschiedenis van deze twee buurtschappen. Het boek, dat 240 pagina's omvat en is verschenen in een oplage van 1.150 stuks, is vermoedelijk reeds uitverkocht. (klopt dat?, red.)

Terug naar boven

Status

- Zuna is een buurtschap in de provincie Overijssel, in de streek Twente, gemeente Wierden.

- De buurtschap Zuna heeft een eigen postcode (7466) en woonplaatsnaam in het postcodeboek en in de gemeentelijke basisadministratie (BAG) en is daarmee formeel een autonome woonplaats. Praktisch 'binnengemeentelijk' gezien is Zuna een buurtschap van het dorp Wierden. De inwoners zijn echter meer gericht op Rijssen dan op Wierden, omdat Rijssen veel dichterbij ligt. De inwoners van Zuna staan in het telefoonboek ook onder Rijssen.

- Zuna heeft veel samenwerkingsverbanden met de naastgelegen buurtschap Notter (zo is er bijvoorbeeld een gemeenschappelijke school, Kulturhus, Belangenvereniging en Dorpsplan). De buurtschappen worden dan ook vaak gezamenlijk als tweelingbuurtschap Notter-Zuna benoemd.

Terug naar boven

Naam

In het Nedersaksisch
Sunnoa.

Oudere schrijfwijzen
1346 GN Zudenna, 1385 GN de Sudena, 1457 Zuijdenae, 1501 Zudenae, 1840 Zuna, 1877 Zuna of Suna.

Naamsverklaring
Samenstelling van zuiden 'zuidelijk gelegen' en a 'water', in dit geval geldend voor de Midden Regge. (1)

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Zuna ligt ZW van Wierden, ZO van Nijverdal, direct N van Rijssen. De Rijssense industrieterreinen Plaagslagen en De Mors grenzen tegenwoordig aan de kern van de buurtschap. De grens tussen deze buurtschap en buur-buurtschap Notter loopt globaal langs de Regge.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat de buurtschap Zuna 36 huizen met 228 inwoners. Tegenwoordig heeft de buurtschap ca. 120 huizen met ca. 300 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

- In de 16e eeuw stond op de plaats van de huidige camping Mölke een watermolentje. Vandaar ook de naam van deze camping.

- In Zuna was een stopplaats aan de voormalige spoorlijn Neede-Hellendoorn van 1910 t/m 1931.

- In oktober 2006 is een in 1944 in Zuna neergestort vliegtuigwrak geborgen. Het betrof een Britse bommenwerper. Op weg naar Duitsland is het bij deze buurtschap door de Duitsers neergeschoten. De hele bemanning (7 personen) kwam hierbij om het leven. Nadere informatie over de in 1944 in Zuna neergeschoten Britse bommenwerper.

Staatkundig
Zuna hoorde tot 1811 onder het gericht Kedingen en was een van de zogenaamde Rijssense kwartieren. In 1811 ging het deel uitmaken van de gemeente Wierden.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- De buurtschappen Notter en Zuna hebben in 2010 een Dorpsplan Nutter-Zuna opgesteld, met wenselijke ontwikkelingen in deze buurtschappen voor de komende jaren.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- De boerderij aan de Slagsweg 1 is het enige rijksmonument van deze buurtschap.

- Zuna heeft 1 gemeentelijk monument.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- In veel plaatsen op het platteland is het carbidschieten met oudjaar een traditie. Zo ook in Zuna. Ging dat vroeger nog met melkbussen, tegenwoordig worden er speciale carbidkanonnen voor gebouwd. Filmpje van het vervaardigen van het carbidkanon en het carbidschieten te Zuna oudjaar 2009.

- Midzomerfeest Notter en Zuna (weekend in juni).

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- Langs de Regge loopt een LAW-pad dat o.a. door Zuna komt. Het is hier prachtig wandelen.

- Ommetje Zuna (5 km).

- In 2012 is tussen Notter en Zuna een nieuw zelfbedieningspontje voor voetgangers en fietsers in gebruik genomen. Het pontje vaart over de Regge en daarmee ter plekke over de gemeentegrens van Rijssen-Holten en Wierden. Het zelfbedienings-kettingpontje is een mooi alternatief om de nabijgelegen Reggebrug in de drukke N350 te ontlopen.

Terug naar boven

Links

- Gemeenschappelijk Belang Notter-Zuna.

- Stichting Cultuurbehoud Notter-Zuna, Grimbergerzijweg 4, 7467 PS Notter. (bestaan die nog?, wat doen ze?, hebben ze een site?, red.)

- Buurtvereniging Zuna, Blokkendijk 1. Tel. 0548-512341. E-mail. (bestaat die nog?, red.)

Reacties

(1)

Het geslacht en de naam Wopereis is sterk geconcentreerd in de oostelijke Achterhoek, speciaal in Zieuwent (gemeente Oost-Gelre). Boekelder/Boekelder hebben er een boek over uitgebracht: Genealogie van het geslacht Wopereis.
Daarin - en daar gaat het mij hier om! - trachten zij ook een verklaring te geven van de naam Zieuwent. Dat komt neer op zoiets als ''lage, drassige, doorwaadbare plaats''. In de etymologie van de naam is daar weinig grond voor. In een boekje van de Vries ''Etymologie van plaatsnamen in Nederland'' is de simpele naamsverklaring 'zuidewind' aanzienlijk meer voor de hand liggend. Ondersteunend zijn daarbij andere parallelle plaatselijke benamingen als 't Zouwent, Zuwent e.a.
In de oudheidkundige vereniging Zieuwent heb ik dat al eens naar voren gebracht, maar eenmaal gegeven verklaringen blijken een taai leven te hebben.
Als ondersteunende verklaringen heb ik indertijd nog de namen Zuna(= ten zuiden van de a= water, Zienesch (bij Haaksbergen) en Souburg in Zeeland aangevoerd.
Het Engelse south en Duitse süd bevestigen de wijd verspreide term in het Germaans.
Een vraag van mij is of er oudere schrijfwijzen van de naam Zuna zijn aangetroffen.
Zo ja, dan zou ik graag een reactie daaromtrent ontvangen, waarvoor eventueel bij voorbaat dank!

Red.:
- De verklaring van de naam Zieuwent heeft niet met zuid- maar met zijde- te maken. Zie http://www.plaatsengids.nl/zieuwent
- De oudere vermeldingen van Zuna treft u hierboven aan onder het kopje Naam.
- U weet vast dat er ook een buurtschap De Wopereis is bij Zieuwent. Helaas kan ik daar op het internet bar weinig over vinden. Zie http://www.plaatsengids.nl/de-wopereis . Wellicht heeft u daar - gezien uw genealogische verwantschap ermee - aanvullende info over, dan houden wij ons aanbevolen.

Reactie toevoegen