Zuilen

Voormalige gemeente
Utrecht
Utrecht

zuilen_museum_kopie.jpg

Dé grote promotor van de geschiedenis van Zuilen is Wim van Scharenburg, die het Museum van Zuilen beheert, én al 6 boeken over Zuilen heeft geschreven, én sinds okt. 2012 wekelijks een artikel schrijft over het oude Zuilen. Nu al meer dan 130 artikelen!

Dé grote promotor van de geschiedenis van Zuilen is Wim van Scharenburg, die het Museum van Zuilen beheert, én al 6 boeken over Zuilen heeft geschreven, én sinds okt. 2012 wekelijks een artikel schrijft over het oude Zuilen. Nu al meer dan 130 artikelen!

zuilen_straatreunie.jpg

Een van de vele iniatieven van het Museum van Zuilen om leven in de Zuilense brouwerij te houden, is het organiseren van een maandelijkse straatreünie voor bewoners en oud-bewoners. Anno 2015 zijn het er al 60 geweest!

Een van de vele iniatieven van het Museum van Zuilen om leven in de Zuilense brouwerij te houden, is het organiseren van een maandelijkse straatreünie voor bewoners en oud-bewoners. Anno 2015 zijn het er al 60 geweest!

UT gemeente Zuilen in ca. 1870 kaart J. Kuijper [1024x768]_0.gif

Gemeente Zuilen in ca. 1870, kaart J. Kuijper

Gemeente Zuilen in ca. 1870, kaart J. Kuijper

Zuilen

Terug naar boven

Status

- Zuilen is een wijk en voormalige gemeente in de provincie Utrecht, gemeente Utrecht. Het was een zelstandige gemeente t/m 1953.

- In 1954 is het grootste deel van de gemeente (zijnde de huidige gelijknamige wijk, met op dat moment 25.622 inwoners) overgegaan naar de gemeente Utrecht. Een klein deel van de gemeente (zijnde het dorp Oud-Zuilen, met destijds 504 inwoners) is naar de gemeente Maarssen overgegaan.

- Wapen van de voormalige gemeente Zuilen.

Terug naar boven

Naam

Naamgeving: Oud en Nieuw
Wat verwarring kan wekken, is dat het huidige dorpje Oud-Zuilen vanouds het eigenlijke Zuilen is. De huidige gelijknamige wijk is namelijk pas sinds begin 20e eeuw ontstaan. Daarna heeft het oude dorp dus zijn huidige naam gekregen. Om dorp en wijk van elkaar te onderscheiden, wordt de wijk daarom soms ook wel Nieuw-Zuilen genoemd.

Inwoners
Een inwoner van deze wijk is een Zuilenees.

Terug naar boven

Ligging

De wijk ligt in het W van Utrecht en grenst in het Z aan het Amsterdam-Rijnkanaal en in het W aan het dorp Oud-Zuilen.

Terug naar boven

Geschiedenis

Ontstaan en ontwikkeling van de huidige wijk
De firma Werkspoor te Amsterdam besluit in 1912 tot overplaatsing van een deel van de fabrieken naar Zuilen voor de bouw van wagons en bruggen. J.M. de Muinck Keizer (later Demka) verplaatst kort daarna op verzoek van de directie van Werkspoor zijn staalproductie vanuit het Groningse Martenshoek en gaat de speciale staalsoorten hier gieten.

Op een terrein van maar liefst 34 hectare bouwen Werkspoor en Demka aan hun toekomst en zorgen voor een stormachtige groei van Zuilen. In 1900 wonen nog slechts ca. 900 mensen in deze gemeente. Door de komst van de fabrieken groeit dat aantal naar meer dan 26.000 op het moment van de annexatie in 1954. Dan is het eeuwenlang kleine gemeentetje uitgegroeid tot de 4e gemeente in de provincie!

Niet alleen de Zuilense economie is zeer gebaat bij de komst van deze fabrieken, ze bieden ook werkgelegenheid aan vele duizenden arbeiders. Werkspoor wordt met meer dan 5.000 arbeidsplaatsen de grootste werkgever in de regio. Veel van deze werknemers komen met de fabrieken uit Amsterdam en Groningen mee. Voor hen worden grote woonwijken gebouwd. Niet rondom de kern van het oude dorp, maar tegen de grens met Utrecht. Zo ontstaat de huidige wijk (Nieuw-)Zuilen.

Elinkwijk en De Lessepsbuurt
De Zuilense wijken Elinkwijk en de De Lessepsbuurt zijn in 2013 benoemd tot beschermd stadsgezicht. Ze zijn oorspronkelijk gebouwd als fabrieksdorpjes voor de werknemers van de Nederlandse Fabriek voor Werktuigen en Spoorweg Materieel en de Muinck-Keyzer staalfabriek (DEMKA) en lagen destijds ver buiten de stad Utrecht in de toenmalige gemeente Zuilen. Door de beschermde status blijft de geschiedenis van de destijds belangrijke fabrieken zichtbaar.

Archeologie
Archeologen hebben in juni 2019 in Zuilen bijzondere vondsten gedaan. Er blijken al in de vroege middeleeuwen mensen in het gebied langs de Vecht te hebben gewoond. Er is bewijs gevonden voor dertien eeuwen geschiedenis. Er zijn op de oever van de Vecht nederzettingen uit de zevende en achtste eeuw én uit de tiende tot en met de twaalfde eeuw gevonden. Dit is het eerste archeologische bewijs dat er al in de vroege middeleeuwen mensen in dit gebied langs de Vecht hebben gewoond.

Heemkunde
Voor nadere informatie over de geschiedenis van deze voormalige gemeente en huidige wijk kun je terecht bij Museum van Zuilen van Wim van Scharenburg, die daarvoor zijn voormalige horlogewinkel op Amsterdamsestraatweg 569 heeft omgebouwd. Verder heeft hij o.a. een 6-tal boeken geschreven over de geschiedenis van deze voormalige gemeente, en vele tientallen andere publicaties. En sinds oktober 2012 schrijft Van Scharenburg vrijwel wekelijks een artikel over de geschiedenis van deze voormalige gemeente, in de reeks 'Zuilen, van zelfstandige gemeente tot stadswijk'. Dat zijn er inmiddels meer dan 300! Via de link kun je ze allemaal nalezen.

De verzameling van Wim van Scharenburg begon met één ansichtkaart. Daarna begon hij met het maken van boeken over straatreünies van de bekendste straten van Zuilen, maar inmiddels is er over iedere straat uit de wijk een boek. En het bleef niet bij boeken: "Mensen waren zo enthousiast dat ik al snel driedimensionale voorwerpen kreeg toegestuurd", aldus van Scharenburg. Inmiddels bestaat de collectie uit zo’n 12.000 stukken, waarmee dit museum de uitgebreidste verzameling van de geschiedenis van een wijk in Nederland is. Maar in zijn vroegere winkel kan Van Scharenburg maar een fractie van de hele collectie laten zien. En dat is natuurlijk jammer. Vandaar dat hij een grotere locatie heeft gezocht en gevonden; het museum gaat verhuizen naar een van de Werkspoorhallen aan de Tractieweg (hemelsbreed slechts enkele honderden meters ZW van de oude locatie). Eind 2019 hoopt Van Scharenburg genoeg vrijwilligers bij elkaar te hebben om de verhuizing in gang te kunnen zetten.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Kunstenaar Jos Peeters kreeg in 2018 van de werkgroep Directe Voorzieningen van de gemeente Utrecht de opdracht om een plattegrond te schilderen van de wijk. De werkgroep zet zich in om historische en karakteristieke elementen in het Utrechtse straatbeeld te behouden en aan te brengen. Het kunstwerk van 30 m2, waarin 77 elementen uit de geschiedenis van de wijk zijn verwerkt, is als muurschildering aangebracht op een gevel aan de Amsterdamsestraatweg (op de hoek met de Sint Ludgerusstraat). Wim van Scharenburg, de directeur van het lokale museum, schreef er het boek 'De geschiedenis van Zuilen op 30m2' bij, waarin alle elementen uit het kunstwerk worden toegelicht. Het boekje is de 90e publicatie van Van Scharenburg over de geschiedenis van deze voormalige gemeente. Wethouder Klaas Verschuure heeft het kunstwerk in december 2018 officieel onthuld. Hij liet als openingshandeling de muurschildering feestelijk verlichten, zodat die ook 's avonds goed te zien is. (bron en voor nadere informatie zie de tekst en de videoreportage op RTV Utrecht, 14-12-2018)

- De Fontein aan het Berlageplein is recentelijk gerealiseerd, en is een van de elementen uit het plan voor het herstel van 'de As van Berlage'. Architect H.P. Berlage ontwierp in de jaren twintig van de 20e eeuw, als onderdeel van een grotere stedenbouwkundig plan voor de stad Utrecht, een grote uitvalsweg vanuit het centrum naar het noordwesten, met nieuwe woonwijken aan weerszijden. Als een van de weinige elementen uit het ambitieuze plan, is deze wegenstructuur vanaf 1920 aangelegd. In Berlage’s ontwerp kregen de wegen een breed profiel met waterpartijen en bomen. De waterpartijen zijn na 1950 gedempt. De afgelopen jaren zijn diverse elementen van de 'As van Berlage' hersteld. De fontein maakt daar onderdeel van uit. Het plein had voorheen overigens geen officiële naam. Op verzoek van de inwoners is het verkeersplein omgedoopt in Berlageplein, als eerbetoon aan de stedenbouwkundige die Zuilen mede vorm heeft gegeven. De fontein is ontworpen door de Duitse kunstenaar Gerhard Merz (1947). Op de rand van de fontein is een Latijnse tekst van Dante aangebracht. Wat die betekent en wat de diepere gedachte er achter is, kun je lezen onder de link.

Terug naar boven

Evenementen

- Stiching Vrienden van Zuilen bestaat uit een groep wijkbewoners, die met liefde voor de wijk en haar bewoners verschillende activiteiten organiseren.

- Eén van de vele iniatieven van het Museum van Zuilen om leven in de Zuilense brouwerij te houden, is het organiseren van een maandelijkse Straatreünie voor bewoners en oud-bewoners. Anno 2015 zijn er al 60 geweest!

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- Gemeentelijk monument Huize Daelwijck uit ca. 1850 ligt aan een lange oprijlaan vanaf de Burgemeester Norbruislaan (nr. 17) idyllisch aan de Vecht. Het pand heeft in de loop der jaren vele functies vervuld. O.a. is het van 1929 tot 1954 gemeentehuis geweest. In 2011 is het pand onder de naam De Parel van Zuilen omgevormd tot grand café / restaurant. Het beschikt over een groot podium met alle faciliteiten. "En omdat een mens niet kan leven van brood alleen, stimuleren wij muziek op een mooie historische plek. En wat voor muziek. We zoeken het in de wereldmuziek, de Folk, de gypsy, de bluegrass, singer-songwriters, kortom, de muziek die tot de ziel gaat omdat er een ziel in zit. Onze Parelsessies zijn inmiddels bijna niet meer weg te denken. Daarom is er (bijna) elke maandagavond muziek, onder de noemer Parelsessies. Er zit muziek in onze wijk, en dat laten wij graag horen." Aldus hun website. Voor de agenda van de concerten voor de komende tijd, zie de link.

- De Springertuin (voorheen Tuin van Daelwijck) is ca. 1 ha groot en ligt bij het voormalige gemeentehuis (Burgemeester Norbruislaan 21). De tuin is in 1911 aangelegd door tuinarchitect Leonard Springer (1855-1940). In 2000 is Stichting Zuilen en Vecht opgericht om de tuin, een van de weinige 'groene longen' in dit stadsdeel, voor de wijk te behouden (er dreigde woningbouw in dit gebied te gaan plaatsvinden). Dat is gelukt. Doel van de stichting is om de tuin weer in goede staat te herstellen (er komt o.a. een biologische moestuin waar de buurt bij betrokken wordt) en nog veel meer.

- Stadstuin Zuilen.

- In het Vorstelijk Complex vind je het heerlijke restaurant The Colour Kitchen en het sfeervolle ZIMIHC theater Zuilen, waar je kunt genieten van theater, dans, muziek, musical en andere podiumkunsten. Ook vind je er Buurthuis De Beatrix. Bewoners en ZZP'ers organiseren er van alles, van yoga tot klaverjassen en van maatschappelijke hulp tot kinderclubs. De actieve vrijwilligers en wijkbewoners worden ondersteund door de sociaal makelaars van Me'kaar, die in de hele wijk actief zijn.

- Stichting Kunstkasteel Zuilen is opgericht door wijkbewoners en streeft naar een structureel levend en enthousiast kunstaanbod in de wijk, dóór vakbekwame inwoners, vóór iedereen.

- Overdekt winkelcentrum Rokade.

Terug naar boven

Beeld

- U in de Wijk: Nieuws van binnenuit. In eigenzinnige programma's laten bewoners van Zuilen het échte gezicht van hun wijk zien.

- Gesprekken met bezoekers en vrijwilligers van huiskamerkapel Roobol (KRO/NCRV, maart 2017), die al 70 jaar een onmisbaar bindmiddel is voor mensen met een kleine beurs en weinig sociale contacten. Voor een beschrijving van dit 'inloophuis' zie verder hieronder onder het kopje Welzijn.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Zuilen (online te bestellen).

Terug naar boven

Links / voorzieningen / verenigingsleven

- Algemeen: - Site van en over Zuilen. - Wijkconnect is een portaal waar je o.a. een Agenda vindt met wat er de komende tijd te doen is in de wijk, een Prikbord met gezocht en aangeboden diensten, een Burenboek waar inwoners van de wijk zich voorstellen, een pagina waar je de Organisaties in de wijk kunt leren kennen, en een Etalage met lokale aanbiedingen.

- Nieuws: - Nieuws uit Zuilen op Facebook.

- Belangenvereniging: - Wijkraad Noordwest.

- Buurthuis: - Naast het hierboven reeds vermelde Buurthuis De Beatrix, is er ook nog Buurthuis Zuilen (Sint Ludgerusstraat 251), waar ook van alles te doen is. Zie de link. Naast wat daar staat, is er ook in principe elke 2e zaterdag van de maand een Repair Café, waar je gratis je kapotte tweedehands huishoudelijke apparaten kunt laten repareren. Dat scheelt afval en is goed voor je portemonnee en voor het milieu.

- Jeugd en jongeren: - "Scouting Zuilen biedt al sinds 1946 kinderen en jongeren uit de wijk en omstreken activiteiten aan waarbij plezier, uitdaging en samenwerking voorop staan. Elke week zijn we bezig met creatieve thema’s, aangepast aan de verschillende leeftijdsgroepen. Spelen is immers niet alleen leuk, maar ook goed voor een gezonde ontwikkeling. Onze jeugdleden krijgen alle ruimte om fysiek te bewegen, te ontdekken, te leren en zich persoonlijk te ontwikkelen. Zo leren ze op een speelse, avontuurlijke manier stap voor stap om verantwoordelijkheid te nemen en zelfstandiger te worden. Onze groep bestaat uit kinderen, jongeren en volwassen met allerlei verschillende sociale en culturele achtergronden; er is plek voor iedereen. Onze groep is eigenlijk een doorsnee van de samenleving en door samen te spelen leren onze leden respect voor zichzelf en anderen te hebben. De groepsleiding speelt hierbij een belangrijke rol in het bieden van structuur en uitdagingen en het vergroten van de zelfstandigheid van de kinderen en jongeren."

- Muziek: - Het Zuilens Fanfare Corps is opgericht in 1900 en is de enige fanfare in Utrecht. Het is een enthousiaste en ambitieuze groep muzikanten van jong tot ouder. De vereniging bestaat uit drie onderdelen: het orkest, de feestband en de blazersklas. Het orkest is een concertfanfare, wat betekent dat ze in theaters en op andere podia spelen. Serenades en andere feestelijke bijdrages worden enthousiast door de feestband ZFunC gedaan. Jeugdige muzikanten die willen leren samen muziek te maken kunnen terecht in de blazersklas.

- Popkoor Zuilen is in 2004 opgericht door een groepje Zuilenaren dat graag wilde zingen. Al snel breidt het koor zich uit en vormt zich tevens een combo. Inmiddels omvat het Popkoor meer dan 50 leden en een 4-koppig combo. Het koor telt 4 stemgroepen: alt, tenor, bas en sopraan. In verschillende stukken zijn ook mezzi van de partij.

- "Sinds 2015 verzorgt Muze van Zuilen keyboard- en pianolessen op maandag en vrijdag aan kinderen en volwassenen. Locatie: Professor Kohnstammstraat 12. Leeftijd: van 6 tot 100 jaar. Muziek: pop, jazz/blues, klassiek. Lesmogelijkheden: keyboardles (pop, jazz, blues); akoestische piano/electrische piano (pop, jazz, blues, eventueel klassiek); cursus akkoordbegeleiding (leer popliedjes spelen op basis van een melodielijn en akkoordsymbolen); cursus zang en piano: leer jezelf begeleiden terwijl je zingt."

- Sport: - Zuilense Tennis Club.

- Biljartclub Zuilen.

- Gezondheid: - Zuilen Ondiep Gezond omvat huisartsen, fysio- en oefentherapeuten, diëtisten en apothekers. Je kunt bij hen terecht met al je vragen over je gezondheid. Ze bieden zorg die past bij de behoeften, mogelijkheden en wensen van de bewoners in de wijk. Gezondheidszorg is voor hen meer dan alleen lichamelijke zorg. Lichaam, geest en omgeving bepalen hoe gezond je je voelt. Hiervoor gebruiken ze het zogeheten ‘4D-model’: een model waarin vier domeinen: lichaam, geest, maatschappelijk en sociaal hun plek hebben in de behandeling. Met jou kijken ze ook naar hoe gezond je leeft. Gezond leven voorkomt ziektes. Zo beogen ze van ziek zijn en zorgen meer bezig te zijn met gezond gedrag. Samen met hun partners en de bewoners maken zij zich sterk voor een gezonde wijk. Zij werken samen met buurtteams, jeugdartsen, psychologen, vrijwilligers, thuiszorg, wijkverpleging, sportdeskundigen en andere buurtwerkers.

- Welzijn: - WegGeefWinkel Zuilen is er sinds 2014, om mensen die rond het bestaansminimum leven, voor weinig of niets aan spullen te helpen die ze nodig hebben.

- Buurtteam Zuilen.

- Wil je vrijwilliger worden en een ander een paar uurtjes per week helpen? Kijk dan op de site Vrijwilligerswerk in Zuilen en omgeving.

- Stichting De Kracht van Zuilen is een bewonersinitiatief. Ze werken aan ontmoeting, verbinding, mooie programma’s en ondersteuning van bewonersgroepen in de hele wijk. Ze helpen de activiteiten voor zorg, cultuur, welzijn en ontmoeting in de wijk bekend te maken. En ze bouwen mee aan een buurtnetwerk voor zorg en welzijn.

Inloophuis Roobolkapel (Cornelis Roobolstraat 86) is een zogeheten huiskamerkapel van de protestantse wijkgemeente Zuilen. Het adres is al ruim 70 jaar een baken van rust in de drukke samenleving. “Je mag hier zijn wie je bent”, zeggen de wijkbewoners. De wijkgemeente streeft ernaar om in de Roobolkapel te werken met andere partners in de wijk. Het werk is namelijk naar zijn aard oecumenisch, want buurtpastoraat betekent: er zijn, bij mensen en groepen mensen in de buurt, met belangstelling voor hun wel en wee, geloof en ongeloof, om de waardigheid en zeggenschap van de mensen te versterken, ongeacht iemands geloofs- of levensovertuiging. Twee keer per maand is er op zondagmorgen een kerkelijke viering, een eenvoudige bijeenkomst waaraan iedereen moet kunnen meedoen. Elke maandag is er een inloopspreekuur voor mensen die behoefte hebben aan contact of ergens mee zitten. Verder zijn er onder meer inloopochtenden, het vrouwencafé, Bingo, Roobol Dinner, gebedsochtend, en een digitaal café (hulp bij pc-gebruik). Zie ook de reportage over de medewerkers en bezoekers van de Roobolkapel hierboven onder het hoofdstuk Beeld.

- "Burennetwerk Zuilen is een wijknetwerk voor informatie, burencontact en praktische hulp. Laagdrempelig, dichtbij, wederkerig. Voor en door wijkbewoners. Want het is een geweldige wijk om in te wonen, maar we willen graag dat iederéén dat zo ervaart. Samen kunnen we de buurt nog beter maken. Een sterker sociaal netwerk is een manier om daaraan bij te dragen. Bewoners uit de Zuilense buurten, bewonersorganisaties en vakmensen in de wijk kunnen meedoen en bijdragen. Op deze website vind je informatie en tips over wat je in én voor je wijk kunt doen. Ook kun je je aanmelden als je burencontact of praktische hulp biedt of vraagt. Doe je mee?"

- Milieu: - De missie van Milieugroep Zuilen is het verbeteren van de leef- en woonkwaliteit in de wijk. Om hier inhoud aan te geven, is het belangrijk dat zij een breed draagvlak onder de bewoners (hun achterban) hebben. Jouw betrokkenheid als wijkbewoner bij het streven van de Milieugroep naar een betere leefomgeving is dus uitermate waardevol. Dat kan alleen als je je goed bewust bent van de huidige en toekomstige ontwikkelingen en bedreigingen op dit gebied en de mogelijkheden die er zijn om hier iets aan te doen. De Milieugroep werkt er hard aan om de nodige informatie te vergaren en deze met jou te delen. Daarnaast zorgen zij ervoor direct betrokken te zijn bij ontwikkelingen. Zij doen dat door het geven van adviezen aan betrokken partijen, aan te dringen op controles bij ongewenste situaties en zo nodig gerechtelijke procedures te starten als andere middelen niet of onvoldoende werken.

- Veiligheid: - Bij Vrijwillige Brandweer Zuilen werken ca. 30 mensen 365 dagen per jaar aan de veiligheid van een groot deel van noordelijk Utrecht.

- "EHBO Zuilen heeft een passie voor opleidingen en evenementenondersteuning. We hebben jarenlang ervaring met het werk voor evenementen. We beschikken ook over eigen instructeurs en lotussen binnen onze vereniging, wij bieden ook cursussen aan, en hebben ook een beginnerscursus voor ehbo. Bij ons kun je zelfs al aan de cursus beginnen als je 12 jaar oud bent. Als je slaagt krijg je een Oranje Kruis diploma. Wij zoeken nog beginners voor de cursus en mensen met diploma's die het leuk vinden om evenementen te lopen binnen onze vereniging. Organiseer je een evenement en heb je daarbij ehbo nodig? Neem gerust contact op met ons, wij kunnen dit bieden, in diverse opties, zoals zo nodig met een compleet A.L.S.- team."

- Bedrijfsleven / ondernemen: - De Zuilense Kring is een community van zelfstandig ondernemers in de wijk.

- Duurzaamheid: - "Het Hof van Cartesius in de Utrechtse wijk Zuilen bruist! Een paar jaar geleden was dit nog een verwaarloosde groenstrook langs het spoor, nu is het de eerste circulaire plek in de provincie Utrecht waar creatieve, duurzame ondernemers zélf hun eigen werkruimte bouwen rondom een publieke binnentuin. In de houten paviljoens zijn oude treinramen gemonteerd. Kozijnen uit een ander pand vinden hier een nieuwe bestemming. Van meubelmaker tot webdesigner; allemaal ondernemen ze circulair in een van de inmiddels tachtig werkplaatsen en ateliers. Daarnaast genieten 6000 bezoekers per jaar van de groene binnentuinen die bestaan uit gedoneerd groen en volgen buurtbewoners hier een moestuincursus.

Proeftuin. Proeftuin Het Hof van Cartesius in Zuilen is mede tot stand gekomen dankzij het Stadmakersfonds waar de provincie in investeert. Een fonds dat duurzame initiatieven voor gebiedsontwikkeling ondersteunt. Medeoprichter Bianca Ernst praat met passie over haar missie: ‘We willen dit gebied circulair ontwikkelen. Dat betekent afval- en reststromen terugdringen, bouwen met bestaande materialen uit de regio en gebruikmaken van duurzame technologieën en bouwtechnieken.’ Ze ziet het Hof van Cartesius als proeftuin en vliegwiel voor de circulaire economie. ‘We zetten in op een zo breed mogelijke duurzaamheid; van energiesystemen en bouwmethode tot een groene gezonde stad. Ons startpunt zijn initiatieven vanuit de samenleving.’

Zelf werkplek bouwen. Het Hof van Cartesius in Zuilen is een coöperatie, de leden bouwen zelf mee en ontwikkelen het gebied binnen een flexibel format. Ernst: ‘We experimenteren met circulaire technieken en laten kleine ondernemers zelf hun werkplek afbouwen met hergebruikte en groene bouwmaterialen. Kijk eerst wat er is, is mijn devies. We hebben een netwerk van aannemers en bouwbedrijven om aan gebruikte materialen te komen. Bij nieuwbouw wordt altijd te veel ingekocht en aannemers vinden het ook niet fijn om resten weg te gooien. Het Hof is een druppel op een gloeiende plaat, maar als we de reguliere bouwbedrijven zover krijgen dat ze nog maar 10 tot 25 procent afval produceren zou dat veel impact hebben.’

Studentenopdrachten. Circulair ondernemen is natuurlijk duurzaam, maar Het Hof van Cartesius in Zuilen biedt ook het onderwijs kansen door bijvoorbeeld studentopdrachten te creëren rondom circulair bouw, ondernemen en gebiedsontwikkeling. Studenten van ROC Midden Nederland, Nimeto, Hogeschool Utrecht, Hogeschool voor de Kunsten en Universiteit Utrecht voeren hierover onderzoek en projecten uit. Denk aan vraagstukken over circulair ontwerp van gebouwen, interieurs en de openbare ruimte.

Circulaire gebiedsontwikkeling opschalen. Ernst ziet een grote rol voor de provincie als het gaat om circulaire gebiedsontwikkeling: ‘Opschalen is belangrijk en daarvoor moeten gemeenten en provincie meebewegen. Het Hof is nu bijvoorbeeld getoetst aan nieuwbouw, en niet aan renovatie en herontwikkeling. Dat zou meer mogelijk hebben gemaakt, want nu moeten onze deuren bijvoorbeeld ook 2,30 meter hoog zijn, dat is hard zoeken. Circulair ondernemen kost ten tweede veel geld, want het is kostbaarder om een balk uit een oud schoolgebouw te slopen, dan om hardhout uit het tropisch regenwoud in te laten vliegen. Daar helpt de provincie met subsidie. Ten derde moet de belasting op goederen omhoog, zodat het minder aantrekkelijk wordt om alles maar nieuw te kopen. Dat is een kwestie van de lange adem, maar de provincie heeft de positie om daarvoor te lobbyen bij het Rijk.’" (bron: Provincie Utrecht, november 2021)

Reactie toevoegen