Zuilen

Voormalige gemeente
Utrecht
Utrecht

zuilen_museum_kopie.jpg

Dé grote promotor van de geschiedenis van Zuilen is Wim van Scharenburg, die het Museum van Zuilen beheert, én al 6 boeken over Zuilen heeft geschreven, én sinds okt. 2012 wekelijks een artikel schrijft over het oude Zuilen. Nu al meer dan 130 artikelen!

Dé grote promotor van de geschiedenis van Zuilen is Wim van Scharenburg, die het Museum van Zuilen beheert, én al 6 boeken over Zuilen heeft geschreven, én sinds okt. 2012 wekelijks een artikel schrijft over het oude Zuilen. Nu al meer dan 130 artikelen!

zuilen_straatreunie.jpg

Eén van de vele iniatieven van het Museum van Zuilen om leven in de Zuilense brouwerij te houden, is het organiseren van een maandelijkse Straatreünie voor bewoners en oud-bewoners. Anno 2015 zijn er al 60 geweest!

Eén van de vele iniatieven van het Museum van Zuilen om leven in de Zuilense brouwerij te houden, is het organiseren van een maandelijkse Straatreünie voor bewoners en oud-bewoners. Anno 2015 zijn er al 60 geweest!

UT gemeente Zuilen in ca. 1870 kaart J. Kuijper [1024x768]_0.gif

gemeente Zuilen in ca. 1870 kaart J. Kuijper

gemeente Zuilen in ca. 1870 kaart J. Kuijper

Zuilen

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je vakantiehuis in omgeving Zuilen.

- Boek hier je hotel of B&B in omgeving Zuilen.

Terug naar boven

Eten en drinken

- Reserveer hier online je restaurant in omgeving Zuilen.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Zuilen (online te bestellen).

Terug naar boven

Status

- Zuilen is een wijk en voormalige gemeente in de provincie Utrecht, gemeente Utrecht. Het was een zelstandige gemeente t/m 1953.

- In 1954 is het grootste deel van de gemeente Zuilen (zijnde de huidige gelijknamige wijk, met op dat moment 25.622 inwoners) overgegaan naar de gemeente Utrecht. Een klein deel van de gemeente (zijnde het dorp Oud-Zuilen, met destijds 504 inwoners) is naar de gemeente Maarssen overgegaan.

- Wapen van de voormalige gemeente Zuilen.

Terug naar boven

Naam

Naamgeving: Oud en Nieuw
Wat verwarring kan wekken, is dat het huidige dorpje Oud-Zuilen vanouds het eigenlijke Zuilen is. De huidige gelijknamige wijk is pas sinds begin 20e eeuw ontstaan. Daarna is het oude dorp dus Oud-Zuilen gaan heten. Dus waar in stukken uit de 19e eeuw of eerder sprake is van Zuilen, wordt het huidige Oud-Zuilen bedoeld. Om dorp en wijk van elkaar te onderscheiden, wordt de wijk daarom soms ook wel Nieuw-Zuilen genoemd.

Inwoners
Een inwoner van Zuilen is een Zuilenees.

Terug naar boven

Ligging

De wijk Zuilen ligt in het W van Utrecht en grenst in het Z aan het Amsterdam-Rijnkanaal en in het W aan het dorp Oud-Zuilen.

Terug naar boven

Geschiedenis

Ontstaan en ontwikkeling van het huidige Zuilen
De firma Werkspoor te Amsterdam besluit in 1912 tot overplaatsing van een deel van de fabrieken naar Zuilen voor de bouw van wagons en bruggen. J.M. de Muinck Keizer (later Demka) verplaatst kort daarna op verzoek van de directie van Werkspoor zijn staalproductie vanuit het Groningse Martenshoek en gaat de speciale staalsoorten hier gieten.

Op een terrein van maar liefst 34 hectare bouwen Werkspoor en Demka aan hun toekomst en zorgen voor een stormachtige groei van Zuilen. In 1900 wonen nog slechts ca. 900 mensen in deze gemeente. Door de komst van de fabrieken groeit dat aantal naar meer dan 26.000 op het moment van de annexatie in 1954. Dan is het eeuwenlang kleine gemeentetje uitgegroeid tot de 4e gemeente in de provincie!

Niet alleen de Zuilense economie is zeer gebaat bij de komst van deze fabrieken, ze bieden ook werkgelegenheid aan vele duizenden arbeiders. Werkspoor wordt met meer dan 5.000 arbeidsplaatsen de grootste werkgever in de regio. Veel van deze werknemers komen met de fabrieken uit Amsterdam en Groningen mee. Voor hen worden grote woonwijken gebouwd. Niet rondom de kern van het oude dorp, maar tegen de grens met Utrecht. Zo ontstaat Nieuw-Zuilen, de huidige Utrechtse wijk die tegenwoordig doorgaans als Zuilen wordt aangeduid.

Wim van Scharenburg heeft zijn voormalige horlogewinkel aan de Amsterdamsestraatweg 569 omgebouwd tot Museum van Zuilen. Verder heeft hij inmiddels een 6-tal boeken geschreven over de geschiedenis van deze voormalige gemeente. De nog voorradige delen ruimt hij wegens ruimtegebrek op voor slechts €10,00 per stuk!

Sinds oktober 2012 schrijft Van Scharenburg wekelijks een artikel over de geschiedenis van Zuilen, in de reeks 'Zuilen, van zelfstandige gemeente tot stadswijk'. Dat zijn er inmiddels meer dan 130! Via de link kunt u ze allemaal nalezen.

Elinkwijk en De Lessepsbuurt
De Zuilense wijken Elinkwijk en de De Lessepsbuurt zijn in 2013 benoemd tot beschermd stadsgezicht. Ze zijn oorspronkelijk gebouwd als fabrieksdorpjes voor de werknemers van de Nederlandse Fabriek voor Werktuigen en Spoorweg Materieel en de Muinck-Keyzer staalfabriek (DEMKA) en lagen destijds ver buiten de stad Utrecht in de toenmalige gemeente Zuilen. Door de beschermde status blijft de geschiedenis van de destijds belangrijke fabrieken zichtbaar.

Terug naar boven

Evenementen

- Stiching Vrienden van Zuilen bestaat uit een groep wijkbewoners, die met liefde voor de wijk en haar bewoners verschillende activiteiten organiseren.

- Eén van de vele iniatieven van het Museum van Zuilen om leven in de Zuilense brouwerij te houden, is het organiseren van een maandelijkse Straatreünie voor bewoners en oud-bewoners. Anno 2015 zijn er al 60 geweest!

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- De Springertuin (voorheen Tuin van Daelwijck) is ca. 1 ha groot en ligt bij het voormalige gemeentehuis (Burgemeester Norbruislaan 21). De tuin is in 1911 aangelegd door tuinarchitect Leonard Springer (1855-1940). In 2000 is de Stichting Zuilen en Vecht opgericht om de tuin, een van de weinige 'groene longen' in dit stadsdeel, voor de wijk te behouden (er dreigde woningbouw in dit gebied te gaan plaatsvinden). Dat is gelukt. Doel van de stichting is om de tuin weer in goede staat te herstellen (er komt o.a. een biologische moestuin waar de buurt bij betrokken wordt) en nog veel meer. Je kunt er alles over lezen op de site van de Stichting Zuilen en Vecht.

- Stadstuin Zuilen.

- In het Vorstelijk Complex vind je het heerlijke restaurant The Colour Kitchen en het sfeervolle ZIMIHC theater Zuilen, waar je kunt genieten van theater, dans, muziek, musical en andere podiumkunsten. Ook vind je er buurthuis Beatrix. Bewoners en ZZP'ers organiseren er van alles, van yoga tot klaverjassen en van maatschappelijke hulp tot kinderclubs. De actieve vrijwilligers en wijkbewoners worden ondersteund door de sociaal makelaars van Me'kaar, die in heel Zuilen actief zijn.

- Stichting Kunstkasteel Zuilen is opgericht door wijkbewoners en streeft naar een structureel levend en enthousiast kunstaanbod in de wijk, dóór vakbekwame inwoners, vóór iedereen.

- Overdekt winkelcentrum Rokade.

Terug naar boven

Links

- Site van en over Zuilen.

- U in de Wijk: Nieuws van binnenuit. In eigenzinnige programma's laten bewoners van Zuilen het échte gezicht van hun wijk zien.

- WegGeefWinkel Zuilen is er sinds 2014, om mensen die rond het bestaansminimum leven, voor weinig of niets aan spullen te helpen die ze nodig hebben.

- Buurtteam Zuilen.

Reactie toevoegen