Zuidzijde (Zuid-Beijerland)

Plaats
Buurtschap
Korendijk
Hoeksche Waard
Zuid-Holland

Zuidzijde (Zuid-Beijerland)

Terug naar boven

Status

- Zuidzijde is een buurtschap in de provincie Zuid-Holland, in de streek Hoeksche Waard, gemeente Korendijk. T/m 1983 deels gemeente Nieuw-Beijerland, deels gemeente Zuid-Beijerland.

- De buurtschap Zuidzijde valt voor de postadressen grotendeels onder het dorp Zuid-Beijerland, deels onder het dorp Nieuw-Beijerland.

Terug naar boven

Ligging

- De buurtschap Zuidzijde ligt ZO van Nieuw-Beijerland, N van Zuid-Beijerland, halverwege de weg Piershil - Klaaswaal (Zuidzijdsedijk). De panden op de haaks hierop lopende Noorddijk vallen onder Zuid-Beijerland, de panden aan de Zuidzijdsedijk vallen deels onder Nieuw-Beijerland (huisnrs. 1-53 en 2-94), deels onder Zuid-Beijerland (huisnrs. 18-102).

- Vermoedelijk loopt de voormalige gemeentegrens, thans dorpsgrens, tussen Nieuw-Beijerland in het N en Zuid-Beijerland in het Z, hier midden door de Zuidzijdsedijk.

Terug naar boven

Statistische gegevens

- In 1840 omvatte de buurtschap Zuidzijde 37 huizen met 187 inwoners in de gemeente Nieuw-Beijerland. Onder de gemeente Zuid-Beijerland wordt Zuidzijde niet apart vermeld.

- Tegenwoordig heeft Zuidzijde ca. 90 huizen met ca. 220 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Van 1925 tot 1932 was er in Zuidzijde een hulppostkantoor (nadat er eerst sinds 1865 een bestelhuis was, in 1870 vervangen door een brievenbus).

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- De voormalige Ned. Herv. kerk van Zuidzijde (Zuidzijdsedijk 42) valt voor het postadres onder Zuid-Beijerland, dateert uit 1927, is in 1999 buiten gebruik gesteld en is tegenwoordig in gebruik als woning.

Reactie toevoegen