Zuidzijde (Nieuw-Beijerland)

Plaats
Buurtschap
Hoeksche Waard
Hoeksche Waard
Zuid-Holland

Zuidzijde (Nieuw-Beijerland)

Terug naar boven

Status

- Zuidzijde is een buurtschap in de provincie Zuid-Holland, in de streek Hoeksche Waard. T/m 1983 grotendeels gemeente Nieuw-Beijerland, deels gemeente Zuid-Beijerland; in 1984 in zijn geheel over naar gemeente Korendijk, in 2019 over naar gemeente Hoeksche Waard.

- De buurtschap Zuidzijde valt, ook voor de postadressen, grotendeels onder het dorp Nieuw-Beijerland, deels onder het dorp Zuid-Beijerland.

- De buurtschap Zuidzijde heeft officiële, blauwe plaatsnaamborden en heeft daarmee een bebouwde kom.

Terug naar boven

Ligging

- De buurtschap Zuidzijde ligt ZO van het dorp Nieuw-Beijerland, N van het dorp Zuid-Beijerland, halverwege de weg Piershil-Klaaswaal (Zuidzijdsedijk). De panden op de haaks hierop lopende Noorddijk vallen onder Zuid-Beijerland, evenals de panden aan de Kraagweg, de panden aan de Zuidzijdsedijk vallen voor een klein deel onder Zuid-Beijerland (de huisnrs. 2a, 18a, 102a, 102b en 102c) en grotendeels onder Nieuw-Beijerland (de overige huisnummers). Ook de panden aan de Langeweg vallen onder laatstgenoemd dorp. De buurtschap ligt verder ZO van het dorp Piershil, NO van het eiland en de buurtschap Tiengemeten, ZW van het dorp Oud-Beijerland, WNW van het dorp Klaaswaal en NW van het dorp Numansdorp.

- De voormalige gemeentegrens, thans dorpsgrens, tussen Nieuw-Beijerland in het N en Zuid-Beijerland in het Z, liep hier Z van de Zuidzijdsedijk.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat de buurtschap Zuidzijde 37 huizen met 187 inwoners in de gemeente Nieuw-Beijerland. Onder de gemeente Zuid-Beijerland wordt de buurtschap niet apart vermeld. Tegenwoordig heeft de buurtschap ca. 100 huizen en ca. 10 bedrijfsgebouwen, met ca. 250 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Van 1925 tot 1932 was er in Zuidzijde een hulppostkantoor (nadat er eerst sinds 1865 een bestelhuis was, in 1870 vervangen door een brievenbus).

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- De voormalige Hervormde kerk van Zuidzijde (voorheen Zuidzijdsedijk 42, volgens de gemeentelijke basisregistratie BAG heeft het pand tegenwoordig geen huisnummer meer) valt voor het postadres onder Nieuw-Beijerland. De kerk dateert uit 1927 en is in 2000 als zodanig buiten gebruik gesteld. Nadien in gebruik geweest als woning. Tegenwoordig is het een opslagplaats voor het tegenovergelegen restaurant.

Reactie toevoegen