Zuidwest-Fryslân

Streek
Zuidwest Fryslân
Fryslân

Zuidwest-Fryslân

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je vakantiehuis in omgeving Zuidwest-Fryslân.

- Boek hier je hotel of B&B in omgeving Zuidwest-Fryslân.

Terug naar boven

Eten en drinken

- Reserveer hier online je restaurant in omgeving Zuidwest-Fryslân.

Terug naar boven

Status en ligging

- Zuidwest-Fryslân is een van de 5 tegenwoordig gangbare regio's in de provincie Fryslân.

- O.a. in het kader van 'Plattelânsprojekten' is de provincie in een aantal regio's onderverdeeld, waaronder Zuidwest-Fryslân. Deze regio beslaat sinds 2014 de gemeenten Súdwest-Fryslân en De Fryske Marren (vóór 2011 vielen de toen nog zelfstandige gemeenten Bolsward en Wûnseradiel - nu deel van de gemeente Súdwest-Fryslân - onder Noordwest. Die voormalige gemeenten liggen eigenlijk in het midden van het westen, dus voor beide valt wat te zeggen. Maar het is natuurlijk wel zo handig om 1 - in dit geval nieuwe - gemeente ook onder maar 1 regio te laten vallen).

- De benaming wordt ook gebruikt voor enkele gebieden die slechts een deel van deze regio beslaan. Zo kent Nederland een aantal Nationale Landschappen, die vanwege hun bijzondere landschappelijke kwaliteiten als zodanig zijn benoemd. Nationaal Landschap Zuidwest-Fryslân is er daar één van. Dit gebied beslaat de gemeente Gaasterlân-Sleat en de voormalige gemeente Nijefurd met daaromheen delen van de gemeenten Lemsterland en Skarsterlân en van de voormalige gemeenten Wymbritseradiel en Wûnseradiel. Voor een kaart van dit gebied zie de link.

- En dan is er nog de in 2011 ontstane gemeente Súdwest-Fryslân, die de voormalige gemeenten Bolsward, Nijefurd, Sneek, Wûnseradiel en Wymbritseradiel omvat. Waarbij men zich dus moet realiseren dat de gemeente De Fryske Marren (= fusie van de gemeenten Gaasterlân-Sleat, Lemsterland en Skarsterlân) wel in de stéék Zuidwest ligt, maar niet onder de geméénte Súdwest valt.

Terug naar boven

Links

- Site over de regio Zuidwest Fryslân.

Reactie toevoegen