Zuidvleugel

Streek
Zuidvleugel
Zuid-Holland

Zuidvleugel

 

Terug naar boven

Status en ligging

De Zuidvleugel is een gebied in het zuidwesten van de Randstad. Het valt binnen de provinciale grenzen van Zuid-Holland. Het is onderdeel van het gebied Deltametropool, die is verdeeld in een Noordvleugel en een Zuidvleugel. De Zuidvleugel is met 3,5 miljoen inwoners één van de dichtstbevolkte regio’s van Europa. De Zuidvleugel wil uitgroeien tot een vitaal, hoogwaardig ingericht en goed bereikbaar metropolitaan gebied. Om dit tot stand te brengen is in 2000 het Bestuurlijk Platform Zuidvleugel opgericht.

In het platform nemen de volgende partners deel:
Provincie Zuid-Holland

Drechtsteden (betreft de gemeenten Alblasserdam, Binnenmaas, Dordrecht, Hendrik-Ido-Ambacht, Papendrecht, Sliedrecht en Zwijndrecht)

Holland Rijnland (betreft de gemeenten Alkemade, Hillegom, Katwijk, Leiden, Leiderdorp, Lisse, Noordwijk, Noordwijkerhout, Oegstgeeft, Teylingen, Voorschoten en Zoeterwoude)

- Metropoolregio Rotterdam Den Haag, sinds 2015 de opvolger van:

1) Stadsgewest Haaglanden (betreft de gemeenten Delft, Den Haag, Leidschendam-Voorburg, Midden-Delfland, Pijnacker-Nootdorp, Rijswijk, Wassenaar, Westland en Zoetermeer) (N.B.: De website van Stadsgewest Haaglanden wordt anno 2016 grotendeels niet meer geactualiseerd; voor actuele(re) informatie kunt u terecht op de website van de Metropoolregio Rotterdam Den Haag)

en 2) Stadsregio Rotterdam (betreft de gemeenten Albrandswaard, Barendrecht, Brielle, Capelle aan den IJssel, Hellevoetsluis, Krimpen aan den IJssel, Lansingerland, Maassluis, Nissewaard, Ridderkerk, Rotterdam, Rozenburg, Schiedam, Vlaardingen en Westvoorne)

Gemeente Den Haag

Intergemeentelijk Samenwerkingsverband Midden-Holland (betreft de gemeenten Bodegraven-Reeuwijk, Boskoop, Gouda, Krimpenerwaard, Waddinxveen en Zuidplas)

Gemeente Rotterdam

Meer informatie vindt u op de site van Bestuurlijk Platform Zuidvleugel.