Zuidoostbeemster

Plaats
Dorp
Beemster
Waterland
Noord-Holland

Zuidoostbeemster

Terug naar boven

Status

- Zuidoostbeemster is een dorp in de provincie Noord-Holland, in de streek Waterland, gemeente Beemster.

- Onder het dorp Zuidoostbeemster vallen ook de buurtschap Halfweg, Oostbeemster (deels) en Zuiderweg (grotendeels).

Terug naar boven

Ligging

Het dorp Zuidoostbeemster ligt NW van de stad Purmerend, NO van het dorp Neck, ZO van het dorp Middenbeemster, W en ZW van de dorpen Kwadijk, Hobrede en Middelie en ZW van het dorp Oosthuizen. De A7 doorkuist het dorpsgebied in N-Z richting.

Terug naar boven

Statistische gegevens

Zuidoostbeemster heeft ca. 1.200 huizen met ca. 2.700 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Stoomtram
Van 1895 tot 1931 was er de stoomtram Purmerend-Alkmaar, die ook door Zuidoostbeemster kwam.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- In het NW van Zuidoostbeemster gelegen Fort aan de Nekkerweg, onderdeel van de Stelling van Amsterdam, is in 2012 een hotel-retaurant en wellnesscentrum gerealiseerd. Op een enkele geschutskoepel na is de 160 meter lange en 60 meter diepe versterking uit 1912 uit ongewapend beton gemaakt. De muren zijn 1,65 tot 2,25 meter dik. Een monument verbouwen is niet veel lastiger dan een regulier bouwproject, vindt aannemer Frank Bart. Samengevat komt het voor hem neer op respect voor het monument dat ondanks de verbouwing altijd weer in de originele staat kan worden teruggebracht.

- Fort aan de Binnenweg.

- Fort benoorden Purmerend.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Koningsdag.

- De Beemster Erfgoed Marathon (op een zondag in mei) leg je samen met een partner al hardlopend en fietsend af. Tijdens de marathon wordt gezorgd voor culinaire traktaties en amusement: Samen Sportief Smullen! - Beemster Erfgoed Marathon op Facebook.

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- Het in 1972 opgerichte Beemster Arboretum is is dagelijks vrij toegankelijk tussen 9:00 uur en zonsondergang. Oprichter en beheerder ir. Hans Völlmar heeft het arboretum aangelegd, en is er door de aankoop van land en het verzamelen van planten in geslaagd het arboretum uit te breiden tot wat het vandaag de dag is: een systematisch gedeelte van 2 hectare en een geografisch gedeelte van 3,5 hectare. In het systematische gedeelte zijn soorten en cultivars per geslacht bij elkaar geplant. In het geografische gedeelte zijn de planten op geografisch voorkomen gerangschikt om te laten zien hoe bomen en struiken in bosverband groeien.

- Wandelroute Rondje Zuidoostbeemster (10 km) voert je o.a. langs de 2 forten alhier van de Stelling van Amsterdam: Fort aan de Nekkerweg en Fort aan de Middenweg.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Zuidoostbeemster (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Belangenvereniging: - Dorpsraad Zuidoostbeemster.

- Buurthuis: - Buurthuis Zuidoostbeemster.

- Onderwijs: - Basisschool De Bloeiende Perelaar.

- Zorg: - Woonzorgcentrum Het Zuiderhof. - Zorgboerderij / Melkgeitenhouderij Het Rijperwapen. - Zorgboerderij Konijn.

Reactie toevoegen