Zuidoost Drenthe

Streek
Zuidoost Drenthe
Drenthe

Zuidoost Drenthe

(De cursieve alinea's zijn van onze lokale sponsoren)

Terug naar boven

Eten en drinken

- Reserveer hier online je restaurant in omgeving Zuidoost Drenthe.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Zuidoost Drenthe (online te bestellen).

Terug naar boven

Status

- Zuidoost Drenthe is een regio in de provincie Drenthe. De regio omvat in ieder geval de gemeenten Emmen en Coevorden. Soms wordt ook de gemeente Borger-Odoorn er nog toe gerekend.

Terug naar boven

Statistische gegevens

- Demografische ontwikkelingen in Zuidoost Drenthe (bachelorthesis van Jeroen Meijer, 2014).

Terug naar boven

Geschiedenis

- De Historische Vereniging Zuidoost Drenthe (p/a Laan van de Marel 501, 7823 BM Emmen. Tel. 0591-625893, e-mail) heeft ten doel de behartiging en bescherming van zaken van historische waarde in Zuidoost Drenthe in het algemeen en in de gemeente Emmen in het bijzonder, het bevorderen van daarmee samenhangende wetenschap en het bevorderen van belangstelling voor de geschiedenis. Voor zover ons bekend heeft de vereniging nog geen website.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- "Het platteland laten bruisen, scoren met energie uit de regio en samen werken aan vernieuwende  ideeën. Dat is kort gezegd ‘LEADER’, een Europees subsidie-, kennis-, én actieprogramma voor een vitaal platteland. Want LEADER gaat niet alléén over subsidies. Het gaat om het opwekken van lokale energie van onderop, experimenteren en leren, en het delen van kennis en ervaring met elkaar. LEADER is een programma  voor de regio, maar vooral ook ván de regio. Van iedereen. Bewoners, ondernemers en gemeenten. Het LEADER-programma staat daarom niet op zichzelf. Het is een drijfwiel om de lokale kracht van de regio te ontketenen.

Het Europese LEADER-programma heeft een eigen filosofie. Deze filosofie gaat uit van de kracht van bewoners zelf, de energie van bewoners met elkaar en de dynamiek van bewoners en overheid samen. LEADER gaat uit van vier principes: Energie van onderop; Aanhaken & Meedoen; Experimenteren & Vernieuwen; Voorbeeld & Aandrijfwiel. Deze principes lijken misschien abstract en vaag. Want wat zegt dat nu eigenlijk allemaal? Juist als we de principes in het perspectief van Zuidoost-Drenthe plaatsen, wordt het een stuk duidelijker. Daarom hieronder een uitleg van de principes, mét de link naar de regio:

Er borrelt van alles in Zuidoost-Drenthe. Soms alleen nog in de hoofden van bewoners of ondernemers, of binnen de muren van een gemeente of instelling, soms al in de vorm van een vernieuwend initiatief. Bewoners willen de handen uit de mouwen steken, aan de slag met elkaar. Zo worden parels van initiatieven opgezet. Gewoon door te doen, als bewoners samen. De overheid is hierbij de natuurlijke partner, biedt steun, creëert ruimte en geeft, waar nodig, een financiële impuls. De kracht van de bewoners staat altijd voorop. De energie komt van onderop. Zo zorgen we als bewoners en overheid samen voor reuring in de regio!" Aldus LEADER Zuidoost-Drenthe.

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- De in 1974 opgerichte Reddingsbrigade Zuidoost Drenthe is actief betrokken bij het bewaken van evenementen op en rond het water, zoals zwemwedstrijden, triatlons, zeil- en surfwedstrijden en nog een heel scala aan andere wateractiviteiten. Bij het houden van een evenement op of rond het water moet de veiligheid van de deelnemers natuurlijk gewaarborgd blijven. Dit kun je met een gerust hart uit handen geven aan de Reddingsbrigade, die volledig met vrijwilligers werkt. Zoek je een leuke sportieve hobby en hou je van water dan is de brigade wellicht iets voor jou. Je leert er zowel zwemmend als varend redden.

Terug naar boven

Links

- Nieuws: - Emmen.nu is - naast de papieren krant - een nieuwssite voor de regio Zuidoost Drenthe.

- Onderwijs: - OPDC (orthopedagogisch en didactisch centrum) Zuidoost Drenthe bestaat o.a. uit een kleinschalige onderwijslocatie, die de leerlingen een veilige en vertrouwde omgeving biedt. De individuele ontwikkelingslijnen van leerlingen worden zo goed mogelijk hersteld en/of gecompenseerd. Dit gebeurt door het aanbieden van orthodidactische, orthopedagogische en psychologische ondersteuning. Na het verlaten van de onderwijslocatie zijn leerlingen zelfredzaam binnen een reguliere setting in het voortgezet onderwijs.

- Genealogie: - Ca. 400 genealogieën van families die hun oorsprong hebben in Zuidoost Drenthe en Noordoost Overijssel.

Reactie toevoegen