Zuidgeest

Plaats
Buurtschap
Bergen op Zoom
West-Brabant Baronie en Markiezaat
Noord-Brabant

Zuidgeest

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je vakantiehuis in omgeving Zuidgeest.

- Boek hier je hotel of B&B in omgeving Zuidgeest.

Terug naar boven

Eten en drinken

- Reserveer hier online je restaurant in omgeving Zuidgeest.

Terug naar boven

Status

- Zuidgeest is een buurtschap in de provincie Noord-Brabant, in de regio West-Brabant, en daarbinnen in de streek Baronie en Markiezaat, gemeente Bergen op Zoom. Zuidgeest was oorspronkelijk een buurtschap in de gemeente Woensdrecht, onder de kern Hoogerheide en is evenals de nabijgelegen buurtschap Heimolen door een grenscorrectie in 1997 bij de gemeente Bergen op Zoom gekomen.

- In de praktijk wordt de buurtschap Zuidgeest soms beschouwd als onderdeel van de nabijgelegen buurtschap Heimolen. In de Topografische atlas Noord-Brabant (1) staat de buurtschap ten dele foutief weergegeven: de naam Zuidgeest ter hoogte van Heimolen is niet correct. De buurtschap ligt alleen zuidelijk daarvan.

- De buurtschap Zuidgeest valt, ook voor de postadressen, onder de stad Bergen op Zoom.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1289 Zuutgeest, 1292 Zuetgheest.

Naamsverklaring
Samengesteld uit geest ‘hoger gelegen, veelal minder vruchtbare zandgrond’ (zie De Gest, Uitgeest) en zuid ‘zuidelijk gelegen’, ter onderscheiding van Noordgeest. (2)

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Zuidgeest ligt ZO van Bergen op Zoom, N van Hoogerheide, rond de weg Zuidgeest (is deels een zandpad in het bos). 1 pand in deze buurtschap valt nog onder de gemeente Woensdrecht, kern Hoogerheide. Het betreft nr. 15 (= de kaasboerderij). In het verlengde van de weg Zuidgeest loopt de weg Zandven (die volgens lokale straatnaamborden t/m 1997 Zandstraat heette). Hier zou volgens de atlas een buurtschap Heihoefke moeten liggen. Volgens ons is dat echter eerder een camping of bungalowpark?

Terug naar boven

Statistische gegevens

- In 1840 omvatte de buurtschap Zuidgeest 43 huizen met 276 inwoners.

- Tegenwoordig heeft Zuidgeest ca. 10 huizen met ca. 25 inwoners (tenzij de weg Zandven er ook nog onder valt, dan is het groter).

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- Kinderboerderij De Nieuwe Drenck, Zuidgeest 17. Tel. 0164-265745. Geopend januari t/m juni en september t/m december dagelijks 10-17 uur, juli en augustus dagelijks 10-21 uur. Toegang gratis. De kinderboerderij is ook een geschikt rustpunt om tijdens een wandeling of fietstocht iets te eten (onder meer pannenkoeken) en te drinken.

Reactie toevoegen