Zuidgeest

Plaats
Buurtschap
Bergen op Zoom Woensdrecht
West-Brabant Baronie en Markiezaat
Noord-Brabant

Zuidgeest

Terug naar boven

Status

- Zuidgeest is een buurtschap in de provincie Noord-Brabant, in de regio West-Brabant, en daarbinnen in de streek Baronie en Markiezaat, in grotendeels gemeente Bergen op Zoom en voor een klein deel gemeente Woensdrecht. Oorspronkelijk was het een buurtschap in de gemeente Woensdrecht, onder de kern Hoogerheide, en is door een grenscorrectie in 1997 grotendeels bij de gemeente Bergen op Zoom gekomen.

- In de praktijk wordt de buurtschap Zuidgeest soms beschouwd als onderdeel van de nabijgelegen buurtschap Heimolen.

- De buurtschap Zuidgeest valt, ook voor de postadressen, grotendeels onder de stad Bergen op Zoom en voor een klein deel onder het dorp Hoogerheide.

- De buurtschap Zuidgeest heeft geen plaatsnaamborden, zodat je slechts aan de gelijknamige straatnaambordjes kunt zien dat je er bent aangekomen.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1289 Zuutgeest, 1292 kopie 16e eeuw Zuetgheest, 1740 Zuidgeest.

Naamsverklaring
Samenstelling van geest '(ontginning op) hoger gelegen zandgrond' en zuid 'zuidelijk gelegen', ter onderscheiding van Noordgeest.(1)

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap ligt rond de gelijknamige weg (is deels een zandpad in het bos) en de ZW en ZO takken van de weg Zandven, ZO van de stad Bergen op Zoom, N van het dorp Hoogerheide. Eén pand aan de weg Zuidgeest valt nog net onder de gemeente Woensdrecht, kern Hoogerheide. Het betreft nr. 15 (= kaasboerderij Huijsmans). Op deze weg komt de weg Zandven uit (die volgens lokale straatnaamborden t/m 1997 Zandstraat heette). Rond het N deel van deze weg zou volgens de atlas een buurtschap Heihoefke moeten liggen. Dat is echter alleen de naam van een bungalowpark ter plekke; vooralsnog rekenen wij dit deel van deze weg niet tot de buurtschap. De buurtschap ligt verder direct O van de A4/A58, O van het Markiezaatsmeer, NO van het dorp Woensdrecht, NW van het dorp Huijbergen, WZW van het dorp Wouwse Plantage en ZW van het dorp Heerle.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat de buurtschap Zuidgeest 43 huizen met 276 inwoners. Tegenwoordig heeft de buurtschap ca. 20 huizen met ca. 45 inwoners (tenzij het N deel van de weg Zandven er ook nog onder valt, dan is het groter).

Terug naar boven

Geschiedenis

Zuidgeest was aanvankelijk een heerlijkheid, die echter - voor zover bekend - geen eigen heren bezat, maar rechtstreeks onder de heren van Breda, en later Bergen op Zoom, viel. Vanaf omstreeks 1250 is er sprake van deze plaats. De nederzetting was eeuwenlang bestuurlijk zelfstandig en bezat een eigen schepenbank. Kerkelijk behoorde de buurtschap afwisselend tot de parochies Bergen op Zoom, Huijbergen en Woensdrecht. Tot de heerlijkheid behoorde ook de buurtschap Heimolen, maar niet de zich daar bevindende molen.

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- "In een prachtige bosrijke omgeving in buurtschap Zuidgeest ligt minicamping De Nieuwe Drenck. Het hele jaar geopend. Mooie plaatsen en een nieuw sanitairgebouw. Grote zandspeeltuin en kinderboerderij, geweldig voor kinderen. Kinderen kunnen hier de hele dag spelen en willen niet meer weg. Wij zijn milieuvriendelijk, want het sanitairgebouw wordt verwarmd door een biomassaketel en er is vloerverwarming. Ook de omgeving is prachtig, midden in de bossen tussen twee knooppunten (42 en 5) van wandelroutes gelegen. Ook fietsen is hier goed mogelijk." Toegang gratis. De kinderboerderij is ook een geschikt rustpunt om tijdens een wandeling of fietstocht iets te eten (onder meer pannenkoeken) en te drinken.

Reactie toevoegen