Zuid-Hollandse Eilanden

Streek
Zuid-Hollandse Eilanden
Zuid-Holland

zuid-hollandse_eilanden_kaart_ca._1870.gif

Op deze kaart uit ca. 1870 zijn de Zuid-Hollandse Eilanden nog echte eilanden en nog goed te onderscheiden; Rozenburg, IJsselmonde, Eiland van Dordrecht, Voorne-Putten, Hoeksche Waard en Goeree-Overflakkee. (© www.rijerkerk.net)

Op deze kaart uit ca. 1870 zijn de Zuid-Hollandse Eilanden nog echte eilanden en nog goed te onderscheiden; Rozenburg, IJsselmonde, Eiland van Dordrecht, Voorne-Putten, Hoeksche Waard en Goeree-Overflakkee. (© www.rijerkerk.net)

Zuid-Hollandse Eilanden

Terug naar boven

Status

- De regio Zuid-Hollandse Eilanden bestaat vandaag de dag nog uit de voormalige eilanden (thans schiereilanden, omdat zij nu middels bruggen en wegen aan het vasteland zijn verbonden) Goeree-Overflakkee, Voorne-Putten en Hoeksche Waard, die je ieder voor zich ook weer als (sub)regio's met hun eigen kenmerken en identiteit kunt beschouwen. Verder is er nog het eiland Tiengemeten, maar dat wordt als onderdeel van de Hoeksche Waard beschouwd.

Geografisch vallen onder de Zuid-Hollandse Eilanden vanouds ook nog de voormalige eilanden IJsselmonde en Rozenburg, die tegenwoordig in de stedelijke agglomeratie van de gemeente Rotterdam zijn opgegaan. En het Eiland van Dordrecht, dat bestuurlijk onder de regio Drechtsteden valt.

- De regio Zuid-Hollandse Eilanden omvat de gemeenten Goeree-Overflakkee, Binnenmaas, Cromstrijen, Korendijk, Oud-Beijerland, Strijen (= Hoeksche Waard), Brielle, Hellevoetsluis, Nissewaard en Westvoorne (= Voorne-Putten).

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- Het Ontwikkelingsplan Leader Zuid-Hollandse Eilanden (2007-2013) richtte zich op: Verbetering van de concurrentiekracht en stimuleren van duurzaamheid in de landbouw / Behoud en versterking van biodiversiteit en instandhouding van landbouwsystemen met hoge natuurwaarde / Behoud en versterking van waardevolle cultuurlandschappen en cultureel erfgoed / Ontwikkeling van recreatie en toerisme / Het mobiliseren van het reeds in het gebied aanwezige ontwikkelingspotentieel.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- Niet alle eilanden in het Deltawerken-gebied horen bij de provincie Zeeland. De noordelijkste eilanden horen bij de provincie Zuid-Holland. Het landschap is typisch Zeeuws, maar de regio’s zijn in grote mate economisch afhankelijk van de Rotterdamse haven. Vooral de Hoeksche Waard is één grote, uitgestrekte polder, waar aan de horizon alleen kleine dorpjes of rijen populieren waarneembaar zijn. Voor fietsers zijn de Zuid-Hollandse Eilanden een ideale omgeving.

Voorne-Putten is met name geliefd om de kuststrook. In de zomer is het op het strand goed toeven. Ook de aangrenzende natuurgebieden (Tenellaplas en Quackjeswater) zijn zeer de moeite waard om te bezoeken. Ook de historische stadjes Brielle en Hellevoetsluis zijn in trek bij toeristen.

Ook het dubbeleiland Goeree-Overflakkee hoor bij Zuid-Holland en niet bij Zeeland. Door de bouw van de Deltawerken kwam er meer contact met de buitenwereld. Vooral de kuststroken trekken veel toeristen om van het strand en het water te genieten. Voor watersporten is Goeree-Overflakkee een prima locatie. De hotels, vakantiehuisjes en campings in en rond Ouddorp trekken voornamelijk Rotterdammers aan. (bron: Deltawerken Online)

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Zuid-Hollandse Eilanden (online te bestellen).

Reactie toevoegen