Zonnemaire

Plaats
Dorp
Schouwen-Duiveland
Schouwen-Duiveland
Zeeland

zonnemaire_schoolbus_kopie.jpg

Uiteraard zijn de ouders in Zonnemaire 'not amused' dat Basisschool De Zonnewijzer na afloop van schooljaar 2017-2018 is gesloten. Maar ze zitten niet bij de pakken neer en brengen de kinderen vanaf aug. 2018 met de schoolbus naar de scholen in Zierikzee.

Uiteraard zijn de ouders in Zonnemaire 'not amused' dat Basisschool De Zonnewijzer na afloop van schooljaar 2017-2018 is gesloten. Maar ze zitten niet bij de pakken neer en brengen de kinderen vanaf aug. 2018 met de schoolbus naar de scholen in Zierikzee.

DK_20110502_4474_Dijkhuisjes_te_Zonnemaire_Zeeland.jpg

Zonnemaire, dijkhuisjes buiten de dorpskern

Zonnemaire, dijkhuisjes buiten de dorpskern

DK_20110502_4391_Straatje_te_Zonnemaire_Zeeland.jpg

Zonnemaire, straatbeeld met mooie gevels

Zonnemaire, straatbeeld met mooie gevels

ZL gemeente Zonnemaire in ca. 1870 kaart J. Kuijper [1024x768].gif

Gemeente Zonnemaire in ca. 1870, kaart J. Kuijper

Gemeente Zonnemaire in ca. 1870, kaart J. Kuijper

Zonnemaire

Terug naar boven

Status

- Zonnemaire is een dorp in de provincie Zeeland, in de streek en gemeente Schouwen-Duiveland. Het was een zelfstandige gemeente t/m 1960. In 1961 over naar gemeente Brouwershaven, in 1997 over naar gemeente Schouwen-Duiveland.

- De gemeente Zonnemaire is per 4-4-1866 vergroot met de gemeente Bommenede.

- Wapen van de voormalige gemeente Zonnemaire.

- Onder het dorp Zonnemaire vallen ook de buurtschap Dijkhuisjes en de voormalige buurtschappen Bloois en Bommenede.

Terug naar boven

Naam

In het Zeeuws
Sunnemere.

Oudere vermeldingen
776 kopie 1170-1175 Sunnonmeri, 985 kopie 16e eeuw Sunnimeri, 985 kopie 13e eeuw Sunnemere.

Naamsverklaring
Naar de ligging aan het thans verdwenen water Sunnonmeri (waarop de oudste vorm betrekking heeft) (en dat vroeger Dreischor van het bij Zonnemaire horende Bommenede scheidde, red.). Samenstelling van meri 'meer, water' en een eerste lid sunnon, waarin mogelijk een oude, aan zwin en swenne 'geul of kreek in getijdengebied' verwante waternaam schuilt. Een duiding sunnon 'zuid' is minder aantrekkelijk. Zie ook Sommelsdijk, Son.(1)

Terug naar boven

Ligging

Zonnemaire ligt N van Zierikzee, ZO van Brouwershaven en grenst via haar N buitengebied aan het Grevelingenmeer.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft de gemeente Zonnemaire, die dan nog slechts het dorp omvat, 65 huizen met 442 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 300 huizen met ca. 750 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Nadat in 1374 de noordelijke Gouwe was afgedamd, verzandde de waterloop Sunnemere (zie verder bij Naam) snel, waarna het in 1401 werd ingepolderd. Vroeger werd er in de polder veel meekrap verbouwd. In 1682 werd het voortdurend door overstromingen geteisterde buurdorpje Bommenede definitief verlaten. Het grootste deel van de bewoners vestigde zich aan de dijk bij Zonnemaire. Dat buurtje stond daarom ook wel bekend als Nieuw-Bommenede.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Zonnemaire heeft 7 rijksmonumenten.

- De kerk is gebouwd in 1867, als vervanging van de 15e-eeuwse kerk die in 1866 is afgebroken.

- Voormalig raadhuis uit de 17e eeuw (Prof. Zeemanstraat 15).

- Stellingmolen De Korenbloem uit 1873 deed dienst tot 1960. - Nieuws van molen De Korenbloem op Facebook.

- Een buste van de in Zonnemaire geboren Nobelprijswinnaar prof. Pieter Zeeman staat naast zijn geboortehuis.

- Gevelstenen in Zonnemaire.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Nacht van Oranje en Koningsdag.

- Beleef Zonnemaire (op een zaterdag eind juli) is een gezellige dag voor jong en ouder, met veel live muziek, culinaire bijzonderheden, braderie, en oude en nieuwe ambachten.

- Club Zonnemaire (weekend eind juli) is een boerderijfestival met o.a. theater en optredens van goede bands. Lees hier maar eens de recensie van een enthousiaste bezoeker van editie 2017.

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- Het oude parkje bij het trapveld aan de Tuinweg is in 2016 omgetoverd tot Speelpark Zonnemaire, een speelparadijs voor jong en ouder, toegankelijk van zonsopgang tot zonsondergang.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Zonnemaire (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Nieuws: - Nieuws uit Zonnemaire van de Dorpsraad op Facebook.

- Belangenvereniging: - Dorpsraad Zonnemaire bestaat uit 7 inwoners van dit dorp, die allemaal een eigen aandachtsgebied hebben. Zij zetten zich op vrijwillige basis in voor de belangen van het dorp en zijn inwoners. Het is geen actiecomité en het heeft geen enkele politieke binding.

- Dorpshuis: - Dorpshuis De Maire is een dorpshuis met vele kanten, vele gezichten en vele mogelijkheden. Het 'gezicht' van Dorpshuis Zonnemaire is Marlene van der Wekken. Dorpshuis De Maire is een accommodatie waar niets te veel is en waar veel kan. De ruimtes zijn geschikt voor feesten groot of klein, vergaderingen, begrafenissen, kinderfeestjes, etentjes, zelfs themafeesten behoren tot de mogelijkheden. Als je wensen en ideeën hebt, zijn ze uitermate bereid om met je mee te denken én doen! Het pand beschikt over een grote zaal met of zonder podium en kleedkamer, een kleine zaal met of zonder bar, en een praktijkruimte met wachtkamer. Het dorpshuis wordt verder gebruikt voor repetities van de harmonie en drumband, er is een yoga avond en dansen voor senioren. Ook is er een ouderensoos die elke week actief is met het spelen van diverse spellen. Er zijn ook regelmatig discoavonden en filmavonden. Het dorpshuis valt onder Stichting Dorps- en Gemeenschapshuizen.

- Onderwijs: - Na het sluiten van Basisschool De Zonnewijzer in Zonnemaire na afloop van schooljaar 2017-2018, is een belangrijke pijler in het dorp weggevallen, waardoor de leefbaarheid van de toch alle kleine gemeenschap verder beperkt wordt. Inwoners met schoolgaande kinderen krijgen er een belemmering bij omdat de kinderen niet op het dorp naar school kunnen en dus over grotere afstand dagelijks vervoerd moeten worden. Dit kan ertoe leiden dat inwoners zich wellicht elders gaan vestigen nabij scholen. Ook zullen potentieel nieuwe inwoners met kinderen niet snel kiezen voor een dorp zonder basisschoolvoorziening. De school had ook een sociale functie voor de kinderen van het dorp onderling.

Om de nadelen door het wegvallen van De Zonnewijzer te beperken en de leefbaarheid te behouden, is er door een aantal inwoners voor gekozen om het leerlingenvervoer naar Zierikzee e.o. in gezamenlijkheid te regelen middels Schoolbus Zonnemaire, die de kinderen naar de diverse basisscholen in Zierikzee brengt. Daarbij kan de schoolbus tevens een sociale rol spelen omdat kinderen elkaar hierdoor nog elke dag even treffen, én kunnen ze ermee voorkomen dat dagelijks een tiental auto's de weg opgaat en achter elkaar aanrijdt, met alle milieubelasting van dien. Ze zien graag een duurzame toekomstbestendige oplossing zodat hiermee het dorp ook aantrekkelijk blijft voor toekomstige nieuwe bewoners.

Ook willen ze om efficiënt te werken en de leefbaarheid te vergroten samenwerken met andere organisaties op het eiland, zoals de Hulpkring Zonnemaire. Samen met hen willen ze de ouderen een vervoersoplossing bieden om daarmee te voorkomen dat men in een isolement raakt, dan wel noodgedwongen moet verhuizen naar de stad om nog van voorzieningen gebruik te kunnen maken. Zelfredzaamheid en voorkoming van vereenzaming zijn kernpunten om ouderen zolang mogelijk thuis te kunnen laten wonen in hun vertrouwde omgeving. Voor het noodzakelijke vervoer kan men dan een beroep doen op de Schoolbus op de momenten dat deze beschikbaar is.

Vanaf schooljaar 2018-2019 gaat Schoolbus Zonnemaire rijden tussen dit dorp, Noordgouwe / Schuddebeurs en Zierikzee. De (vaste) vrijwillige chauffeurs zijn ouders van een van de kinderen of een goede bekende woonachtig op het dorp of omgeving. De chauffeurs worden door het bestuur gescreend.

- Muziek: - Harmonie Nut en Uitspanning (N&U) is het oudste burgerorkest van Schouwen-Duiveland en wellicht zelfs van heel Zeeland. Er bestaat wel een ouder orkest, maar dat is voortgekomen uit de voormalige schutterij, zoals zovele orkesten ontstonden in die tijd. De vereniging is opgericht in 1873. Inmiddels is N&U uitgegroeid tot een bloeiende vereniging, bestaande uit een jeugdorkest, harmonieorkest en slagwerkgroep. Naast vele optredens per jaar boekt N&U vaak successen door prachtige resultaten te behalen op regionale of landelijke kampioenschappen en concoursen.

- Sport: - DZC'09 is de voetbalvereninging van Dreischor en Zonnemaire. Ze hebben diverse jeugdteams en twee seniorenelftallen.

Reactie toevoegen