Zoeterwoude-Rijndijk

Plaats
Dorp
Zoeterwoude
Groene Hart
Zuid-Holland

Zoeterwoude-Rijndijk

Terug naar boven

Status

- Zoeterwoude-Rijndijk is een dorp in de provincie Zuid-Holland, gemeente Zoeterwoude.

- In de praktijk (d.w.z. geografisch, cultuurhistorisch en maatschappelijk) is er sprake van 2 dorpen Zoeterwoude-Dorp en Zoeterwoude-Rijndijk. Men heeft er destijds echter voor gekozen om deze voor de postadressen gezamenlijk 1 postcode met 1 postadres-plaatsnaam Zoeterwoude toe te kennen (in tegenstelling tot bij de 'buren' in Hazerswoude, waar wél sprake is van 2 ook voor de postadressen aparte, vergelijkbare dorpen Hazerswoude-Dorp en Hazerswoude-Rijndijk).

Terug naar boven

Naam

Naamgeving
Zoeterwoude-Rijndijk is, zoals de naam al suggereert, genoemd naar zijn ligging aan de Rijndijk, in tegenstelling tot het dorp Zoeterwoude-Dorp, dat Z hiervan meer landinwaarts ligt. Zoals hierboven reeds geschetst, doet een identieke situatie zich dus voor bij de 'buren' in Hazerswoude.

Terug naar boven

Ligging

Zoeterwoude-Rijndijk ligt ZO van Leiden, en wordt ingeklemd door de Oude Rijn in het N, de A4 in het W en de N11 in het Z.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In de Volkstelling van 1840 is Zoeterwoude-Rijndijk verdeeld in de kern 'Hoogen Rijndijk buiten de Wittepoort bij Leijden' met 11 huizen en 85 inwoners, en 'Hoogen Rijndijk buiten de Hooge-Woerdspoort bij Leijden' met 68 huizen en 522 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 1.200 huizen met ca. 2.800 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

- Van 1878 tot 1930 was hier een station stopplaats Zoeterwoude aan de spoorlijn Woerden-Leiden.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- Zoeterwoude-Rijndijk is in de regio vooral bekend van - het in 1990 van start gegane - winkelcentrum Rijneke Boulevard (met ca. 40 winkels), een woordspeling in relatie tot 'buurman' Heineken, de andere 'grote speler' in het dorp, die hier sinds 1975 is gevestigd.

- De Meerburgermolen is in 2007 verwijderd van zijn oude standplaats in Zoeterwoude-Rijndijk. In 2013 is de molen herplaatst in Leiderdorp.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Zoeterwoude-Rijndijk heeft 6 rijksmonumenten.

- RK Onze Lieve Vrouw Onbevlekt Ontvangen-kerk, beter bekend als Meerburgkerk, uit 1896.

- Grote Molen.

- Barremolen (op het terrein van Heineken).

- Gevelstenen in Zoeterwoude-Rijndijk.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Zoeterwoude-Rijndijk (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Onderwijs: - De Bernardusschool is de enige basisschool in Zoeterwoude-Rijndijk. De omvang van de basisschool (ca. 200 leerlingen) zorgt ervoor dat ze oog hebben voor elke individuele leerling. De school heeft een centrale plek in het dorp. Hierdoor voelen ouders zich erg betrokken bij de school. Het gebouw heeft 12 groepslokalen, een speellokaal, een aula en diverse kleine ruimten. 2 lokalen worden gebruikt door Stichting Kinderopvang Zoeterwoude (SKZ). Hierdoor kunnen leerlingen gebruik maken van de voorschoolse, tussenschoolse en naschoolse opvang. De Bernardusschool maakt samen met 9 andere basisscholen deel uit van Stichting Confessioneel Onderwijs Leiden (SCOL). SCOL staat garant voor eigentijds onderwijs met veel aandacht voor de individuele leerling.

- Muziek: - Blaaskapel De Rijntappers is in te huren voor feesten en partijen, en als Zwarte Pietenband.

- Sport: - RKVV Meerburg (voetbal) is opgericht in 1928. - v.v. HVZ (Heineken Voetbal Zoeterwoude) is opgericht in 1975 en is kennelijk - het ligt gezien de naam voor de hand, alleen beetje jammer dat er niets inhoudelijks over vermeld staat op hun site - de eigen voetbalvereniging van de gelijknamige brouwerij ter plekke.

Reactie toevoegen