Zijpe ZL

Plaats
Buurtschap
Schouwen-Duiveland
Schouwen-Duiveland
Zeeland

Zijpe plaatsnaambord [640x480].jpg

Zijpe (buurtschap van Bruinisse) wordt in de recente Topografische atlas van Zeeland niet meer genoemd. Ter plekke staan echter nog wel plaatsnaamborden, dus de buurtschap bestaat nog wel degelijk.

Zijpe (buurtschap van Bruinisse) wordt in de recente Topografische atlas van Zeeland niet meer genoemd. Ter plekke staan echter nog wel plaatsnaamborden, dus de buurtschap bestaat nog wel degelijk.

Zijpe ZL

Terug naar boven

Overnachten

- VakantiePark Aquadelta (online te boeken) heeft recentelijk een complete metamorfose ondergaan: zo zijn bijvoorbeeld alle appartementen geheel vernieuwd en hebben 3 nieuwe restaurants de deuren geopend. Daarnaast beschikt het park over een eigen hotel en luxueuze vrijstaande ‘Buiten’huizen voor 6 tot 14 personen, vrijwel alle aan het water gelegen. Zowel stellen, gezinnen als senioren voelen zich hier prima thuis.

- Boek hier je vakantiehuis in omgeving Zijpe.

- Boek hier je hotel of B&B in omgeving Zijpe.

Terug naar boven

Eten en drinken

- Reserveer hier online je restaurant in omgeving Zijpe.

Terug naar boven

Status

- Zijpe is een buurtschap in de provincie Zeeland, gemeente Schouwen-Duiveland. T/m 1996 gemeente Bruinisse.

- De buurtschap Zijpe valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Bruinisse.

- Zijpe komt in de recente Topografische atlas Zeeland (1) vreemd genoeg niet meer voor als plaatsnaam. Ter plekke staan nog wel plaatsnaamborden Zijpe (wit met zwarte letters), dus de buurtschap is er nog wel degelijk.

Terug naar boven

Naam

Lokale benaming
Het Zijpe.

Naamgeving
Genoemd naar het gelijknamige water waaraan het is gelegen: "Stroom tusschen de Zeeuwsche eil. Schouwen-en-Duiveland en Tholen, reikende van het Krammer naar de Grevelingen. Oudtijds heette het de Wijde Aars, doch nadat het oude Zijpe, bij Rumoirt, omstreeks 1670 of 1680, onbevaarbaar werd, is de naam van Zijpe op de Wijde Aars overgegaan."(2)

Naamsverklaring
De naam Zijpe komt voor van Groningen tot Zeeland en is voornamelijk een kustwoord. Het behoort bij 'sijpelen'. De oorspronkelijke betekenis is 'kleine waterlozing'.(3)

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Zijpe ligt direct Z van Bruinisse, in het O grenzend aan het water het Zijpe, rond de rotonde die de wegen Zijpe, Zuidweg, Rijksstraatweg en Vluchthavenweg met elkaar verbindt.

Terug naar boven

Statistische gegevens

De buurtschap Zijpe omvat slechts een handvol panden.

Terug naar boven

Geschiedenis

De huidige buurtschap Zijpe is het 'nieuwe' Zijpe. In de oude buurtschap Zijpe stond het Admiraliteitshuis, waarvan de bewoners belast waren met het doorzoeken van schepen die van Holland naar Brabant en Vlaanderen voeren. Er werd een veerdienst onderhouden op Sint Philipsland en op Sint Annaland. Dit Zijpe is in 1780 bij een 'dijkval' in het water verdwenen.

Het nieuwe (huidige) Zijpe betond vóór 1900 alleen uit een herberg en een steiger waar boten konden laden en lossen. Vanaf 1847 meerde hier de veerboot van Sint Philipsland naar Duiveland af. In 1900 werd in Zijpe de tramhaven van de Rotterdamsche Tramweg Maatschappij (RTM) in gebruik genomen. Zijpe heeft tot 1953 een tramstation gehad. Naast personen vervoerde de tram vee, melk en suikerbieten. De tram is vervangen door busdiensten. In de Tweede Wereldoorlog zijn op last van de Duitsers verschillende huizen in Zijpe afgebroken, andere zijn weggebombardeerd.(4)

Zijpe is landelijk bekend vanwege het veer ‘Anna-Jacobapolder-Zijpe’, dat regelmatig voor de radio werd omgeroepen als het vanwege zwaar weer uit de vaart was. Met de aanleg van de Philipsdam werd het veer tussen Anna Jacobapolder (op Sint Philipsland) en Zijpe overbodig en in juli 1988 ging het veer na 88 jaar trouwe dienst definitief uit de vaart.

Er waren vroeger ook nog veren Zijpe-Stavenisse, Zijpe-Goeree-Overflakkee (naar de Hoek van Sint Jacob) en een vaste veerdienst Zijpe-Numansdorp. De komst van bruggen en dammen in het kader van de Deltawerken maakte een einde aan de veerdiensten vanuit Zijpe en aan het belang van Zijpe als haven.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

Vluchthaven
De Vluchthaven, gelegen langs de Vluchthavenweg, is in 1931 aangelegd door Rijkswaterstaat, om binnenvaartschepen bij slecht weer een afmeergelegenheid te bieden. Door veranderingen in de Vissershaven konden schepen daar niet meer afmeren. De Vluchthaven is naast de in 1907 aangelegde tramhaven geplaatst waar tot 1988 het veer Anna Jacobapolder-Zijpe aanmeerde. Rond 1990 heeft Rijkswaterstaat vluchtplaatsen aangelegd bij de Krammersluizen waardoor de Vluchthaven hiervoor niet meer nodig was. De gemeente koopt de haven in 1999 en legt in 2001 steigers en een loswal aan voor de overslag van stuks- en bulkgoederen. Aan de Oosterscheldekant liggen 13 ligplaatsen voor vissersschepen. Het pontje is in 2007 verhuisd van de Vluchthaven naar de Vissershaven. Anno 2011 zijn er plannen om de bedrijfsmatige activiteiten in de Vluchthaven uit te breiden. Voor nadere informatie zie het rapport Visie Vluchthaven Bruinisse d.d. januari 2011.

Reactie toevoegen