Zijpe (Bruinisse)

Plaats
Buurtschap
Schouwen-Duiveland
Schouwen-Duiveland
Zeeland

Zijpe plaatsnaambord [640x480].jpg

Zijpe wordt in de recente Topografische atlas van Zeeland niet meer genoemd. Ter plekke staan echter nog wel plaatsnaamborden, dus de buurtschap bestaat nog wel degelijk.

Zijpe wordt in de recente Topografische atlas van Zeeland niet meer genoemd. Ter plekke staan echter nog wel plaatsnaamborden, dus de buurtschap bestaat nog wel degelijk.

Zijpe (Bruinisse)

Terug naar boven

Status

- Zijpe is een buurtschap in de provincie Zeeland, gemeente Schouwen-Duiveland. T/m 1996 gemeente Bruinisse.

- De buurtschap Zijpe valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Bruinisse.

- De buurtschap komt in de recente Topografische atlas Zeeland (1) vreemd genoeg niet meer voor als plaatsnaam. Ter plekke staan nog wel plaatsnaamborden Zijpe (wit met zwarte letters), dus de buurtschap is er nog wel degelijk. De buurtschap ligt buiten de bebouwde kom.

Terug naar boven

Naam

Lokale benaming
Het Zijpe.

Naamgeving
Genoemd naar het gelijknamige water waaraan het is gelegen: "Stroom tusschen de Zeeuwsche eil. Schouwen-en-Duiveland en Tholen, reikende van het Krammer naar de Grevelingen. Oudtijds heette het de Wijde Aars, doch nadat het oude Zijpe, bij Rumoirt, omstreeks 1670 of 1680, onbevaarbaar werd, is de naam op de Wijde Aars overgegaan."(2)

Naamsverklaring
De naam Zijpe komt voor van Groningen tot Zeeland en is voornamelijk een kustwoord. Het behoort bij 'sijpelen'. De oorspronkelijke betekenis is 'kleine waterlozing'.(3)

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Zijpe grenst in het O aan het gelijknamige water, en ligt direct Z van het dorp Bruinisse, rond de rotonde die de wegen Zijpe, Zuidweg, Rijksstraatweg en Vluchthavenweg met elkaar verbindt. De buurtschap ligt verder aan de Vluchthaven Bruinisse, O van het dorp Oosterland, ZW van de N59 en het dorp Sirjansland en NW van de dorpen Anna Jacobapolder en Sint Philipsland.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat de buurtschap Zijpe 8 huizen met 56 inwoners. Tegenwoordig heeft de buurtschap ca. 15 huizen en een handvol bedrijfsgebouwen, met ca. 35 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

De huidige buurtschap is het 'nieuwe' Zijpe. In de oude buurtschap stond het Admiraliteitshuis, waarvan de bewoners belast waren met het doorzoeken van schepen die van Holland naar Brabant en Vlaanderen voeren. Er werd een veerdienst onderhouden op Sint Philipsland en op Sint-Annaland. Deze nederzetting is in 1780 bij een 'dijkval' in het water verdwenen.

Het nieuwe (huidige) Zijpe bestond vóór 1900 alleen uit een herberg en een steiger waar boten konden laden en lossen. Vanaf 1847 meerde hier de veerboot van Sint Philipsland naar Duiveland af. In 1900 werd hier de tramhaven van de Rotterdamsche Tramweg Maatschappij (RTM) in gebruik genomen. Tot 1953 heeft de buurtschap een tramstation gehad. Naast personen vervoerde de tram vee, melk en suikerbieten. De tram is vervangen door busdiensten. In de Tweede Wereldoorlog zijn op last van de Duitsers verschillende huizen in de buurtschap afgebroken, andere zijn weggebombardeerd.(4)

De plaatsnaam is landelijk bekend vanwege het veer ‘Anna-Jacobapolder-Zijpe’, dat regelmatig voor de radio werd omgeroepen als het vanwege zwaar weer uit de vaart was. Met de aanleg van de Philipsdam werd het veer overbodig en in juli 1988 ging het veer na 88 jaar trouwe dienst definitief uit de vaart.

Er waren vroeger ook nog veren hier vandaan op Stavenisse, Goeree-Overflakkee (naar de Hoek van Sint Jacob) en Numansdorp. De komst van bruggen en dammen in het kader van de Deltawerken maakte een einde aan deze veerdiensten en aan het belang van Zijpe als haven.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- De Vluchthaven, gelegen langs de Vluchthavenweg, is in 1931 aangelegd door Rijkswaterstaat, om binnenvaartschepen bij slecht weer een afmeergelegenheid te bieden. Door veranderingen in de Vissershaven konden schepen daar niet meer afmeren. De Vluchthaven is naast de in 1907 aangelegde tramhaven geplaatst waar tot 1988 het veer Anna Jacobapolder-Zijpe aanmeerde. Rond 1990 heeft Rijkswaterstaat vluchtplaatsen aangelegd bij de Krammersluizen waardoor de Vluchthaven hiervoor niet meer nodig was.

De gemeente koopt de haven in 1999 en legt in 2001 steigers en een loswal aan voor de overslag van stuks- en bulkgoederen. Aan de Oosterscheldekant liggen 13 ligplaatsen voor vissersschepen. Het pontje is in 2007 verhuisd van de Vluchthaven naar de Vissershaven. Anno 2011 zijn er plannen om de bedrijfsmatige activiteiten in de Vluchthaven uit te breiden. Voor nadere informatie zie het rapport Visie Vluchthaven Bruinisse d.d. januari 2011.

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- Duikstek Zoetersbout.

Reactie toevoegen