Zijderveld

Plaats
Dorp
Vijfheerenlanden
Vijfheerenlanden
Utrecht

zijderveld_collage.jpg

Zijderveld, collage van dorpsgezichten (© Jan Dijkstra, Houten)

Zijderveld, collage van dorpsgezichten (© Jan Dijkstra, Houten)

Zijderveld.JPG

Zijderveld, Hervormde kerk, 2013

Zijderveld, Hervormde kerk, 2013

Zijderveld (2).JPG

Dorpsgezicht Zijderveld

Dorpsgezicht Zijderveld

Zijdeveld.JPG

Zijderveld, Dorpsstraat

Zijderveld, Dorpsstraat

Zijderveld Laan.JPG

Zijderveld, Zijderveldselaan in het zonnetje

Zijderveld, Zijderveldselaan in het zonnetje

Zijderveld 3.JPG

Zijderveld, boerderijen aan de Zijderveldselaan

Zijderveld, boerderijen aan de Zijderveldselaan

Zijderveld Laan..jpg

Zijderveld, een paar dagen ertussenuit, het kan op de Zijderveldselaan ...

Zijderveld, een paar dagen ertussenuit, het kan op de Zijderveldselaan ...

zijderveld_bruinekade.jpg

Vanuit Zijderveld kun je een mooie rondwandeling maken over de Bruinekade en Diefdijk en dan via de Kerkweg weer terug. Aan het eind van de Bruinekade ligt een t/m 2018 drieprovincie-, -gemeente- én -kernenpunt. Zie het kopje Ligging. (© Jan Dijkstra)

Vanuit Zijderveld kun je een mooie rondwandeling maken over de Bruinekade en Diefdijk en dan via de Kerkweg weer terug. Aan het eind van de Bruinekade ligt een t/m 2018 drieprovincie-, -gemeente- én -kernenpunt. Zie het kopje Ligging. (© Jan Dijkstra)

Zijderveld

Terug naar boven

Status

- Zijderveld is een dorp in de provincie Utrecht*, in de streek en gemeente Vijfheerenlanden. T/m 1985 gemeente Everdingen. In 1986 over naar gemeente Vianen, in 2019 over naar gemeente Vijfheerenlanden.
* T/m 2001 provincie Zuid-Holland.

- Zijderveld is een mooi 'grensgeval': De afgelopen eeuwen heeft het onder achtereenvolgens drie verschillende provincies gevallen: t/m 1819 provincie Gelderland, in 1820 over naar provincie Holland (die in 1840 werd gesplitst in Zuid-Holland en Noord-Holland), in 2002 over naar provincie Utrecht. Bij het dorp ligt dan ook een t/m 2018 drieprovinciepunt (zie verder bij Ligging).

- Onder het dorp Zijderveld valt ook een deel van de dijk en de buurtschap Diefdijk.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1282 Zijtwendervelt, 1280-1287 Sidewinder velt, 1665 Sijdervelt.

Naamsverklaring
Betekent veld 'open vlakte, ontginnings- of ontwateringseenheid' bij een zijdwind 'zijwaarts lopende dijk, dwarsdijk, achterkade'.(1)

Terug naar boven

Ligging

- Het dorp Zijderveld ligt ZO van de stad Vianen en grenst in het N aan de A2 (de grens tussen het dorp en het N hiervan gelegen dorp Everdingen loopt langs de A2).

- Zijderveld ligt op een t/m 2018 drieprovinciepunt en daarmee ook driegemeentepunt en driekernenpunt (in dit geval kun je nl. niet driedorpenpunt zeggen omdat Culemborg een stad is): het dorp zelf ligt tegenwoordig in de provincie Utrecht (maar is in het verleden ook Zuid-Hollands en Gelders geweest, zie bij Status), gemeente Vijfheerenlanden (t/m 2018 gemeente Vianen), in het Z grenst het aan het dorp Schoonrewoerd (de grens loopt Z van en parallel aan de Zijderveldselaan) (t/m 2018 provincie Zuid-Holland, gemeente Leerdam), en in het O grenst het aan de provincie Gelderland (gemeente en stad Culemborg, de grens loopt langs de Diefdijk).

Het exacte punt ligt aan het eind van de Bruinekade, op de splitsing met de Diefdijk. Helaas is dit voor zover ons bekend ter plekke niet zichtbaar gemaakt met een informatiepaneel of grenspaal (hint). Het is helaas nét geen vierdorpenpunt ehh... vierkernenpunt, want een stukje naar het Z, langs de weg Sonsbrug, is ook nog de grens met het uitgestrekte buitengebied van het kleine dorp Acquoy (provincie Gelderland, gemeente West Betuwe (t/m 2018 gemeente Geldermalsen)) in het Z...

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft Zijderveld 90 huizen met 532 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 350 huizen met ca. 900 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Zijderveld is de kleinste en tevens oudste formele woonplaats van de huidige gemeente Vianen. Reeds voor het begin van onze jaartelling was hier al een nederzetting, bewoond door boeren, vissers en jagers. Vóór de instelling van het instituut gemeente (rond 1800) behoorde het dorp aan de Heren van Culemborg.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Zijderveld heeft 2 rijksmonumenten, zijnde een archeologisch terrein, en de Hervormde (PKN) kerk (Kerkweg 1), een eenbeukig laatgotische bakstenen kerk met driezijdige koorsluiting en spitsboogvenster met houten harnassen. Van deze in aanleg 15e-eeuwse kerk is het schip in 1830 ingekort en de toren herbouwd. De bepleistering dateert vermoedelijk uit 1884. Orgelkas (rijksmonument) in neobarokke trant, uit ca. 1900 of vroeger. Orgelbouwer Emile Verschueren uit Tongeren (België) bouwde in 1973 een nieuw orgel in deze oude kas, met grotendeels ook oud pijpwerk, afkomstig uit een Vlaams instrument.

- Monumentale boerderijen, met name aan de Zijderveldselaan.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Oranjevereniging Zijderveld organiseert door het jaar heen diverse evenementen en activiteiten.

- Jaarmarkt Zijderveld (1e zaterdag van september, 09.00-14.00 uur, in 2019 voor de 38e keer) is een gezellige markt met ca. 100 kramen met nieuwe en tweedehands spullen, en kleedjesmarkt voor de kinderen van de basisschool. Vrij toegang. Ook voor de kinderen zijn er veel leuke attracties.

- Sinterklaas.

- In de Hervormde Kerk van Zijderveld wordt op de woensdag voor Kerstmis de jaarlijkse kerstzangavond gehouden, georganiseerd door de plaatselijke Christelijke Gemengde Zangvereniging Laudate Dominum. Het koor is voor deze gelegenheid omgevormd tot een gelegenheidskoor en bijna verdubbeld in aantal zangers. Er doet ook een gastkoor aan mee. De koren zingen aansprekende en bekende liederen en er staat uiteraard ook samenzang op het programma. Iedereen is van harte welkom om zich zingend en luisterend voor te bereiden op het naderende Kerstfeest. De zangavond begint om 20.00 uur, de kerk is open vanaf 19.30 uur. De toegang is gratis. Na afloop is er wel een collecte ter bestrijding van de onkosten.

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- Vanuit de dorpskern van Zijderveld gezien aan de andere kant van de provincialeweg kun je een mooie rondwandeling maken over de graskade - maar goed te bewandelen - Bruinekade, daarna linksaf over de Diefdijk en via de Kerkweg weer terug. Bijzonder is dat de Bruinekade ouder is dan de Diefdijk, en oorspronkelijk een waterkerende functie had.

Terug naar boven

Links/voorzieningen

- Dorpshuis: - Dorpshuis De Krooshof in Zijderveld heeft in 2013, na 7 jaar voorbereidend werk, het 54 jaar oude verenigingsgebouw verruild voor een splinternieuw pand, gelegen tegenover het oude pand. Tegelijkertijd zijn in de directe omgeving ca. 30 nieuwe woningen gerealiseerd. Het is het bruisende dorpshart, waar ca. 18 verenigingen hun thuisbasis hebben en (doorgaans) wekelijks hun activiteiten houden. Met zijn drie zalen is het dorpshuis ook een geliefde plek voor vergaderingen, meetings, bruiloften en andere feesten en partijen, desgewenst met koud en/of warm buffet. Verder zijn er door het jaar heen diverse evenementen zoals muziekavonden en culinaire feesten. Het dorpshuis is dankzij de ligging direct aan een afslag van de A2 ook een gewilde plek voor automobilisten in de file om hier even wat te eten of drinken. De Krooshof is alle dagen behalve de zondag geopend. Elke 1e woensdag van de maand is er van 10.00-12.00 uur inloop/ontmoetingscentrum, met aansluitend van 12.30-14.00 uur een Open Eettafel. De Krooshof is dinsdag t/m donderdag geopend vanaf 13.00 uur, vrijdag en zaterdag vanaf 12.00 uur. Zondag en maandag gesloten.

Sinds april 2022 zijn Read Zughayer en zijn vrouw Suha de beheerders van de Krooshof. In 2000 zijn ze vanwege de oorlog in Irak naar Nederland gekomen. Sinds 2017 wonen ze (met zoon en dochter) in het dorp. Read heeft in het verleden de nodige horeca-ervaring opgedaan en is heel gelukkig dat hij zo dicht bij huis zijn droombaan heeft gevonden: "Zijderveld is een warm en veilig dorp om in te wonen en nu ook om in te werken. De mensen die hier wonen zijn warm, het voelt als familie. En de mensen helpen elkaar, je staat hier niet alleen." Ook het bestuur van de Krooshof steunt het echtpaar waar mogelijk. Zo heeft het hele bestuur samen met het echtpaar voorafgaand aan de overdracht het hele pand onder handen genomen. Alles is schoongemaakt, geverfd en er is geholpen met het opnieuw inrichten. Ook hebben enkele bedrijven een lichtkrant gesponsord. Hier komen alle activiteiten op te staan en het menu dat door de beheerders iedere dag vers wordt gekookt. Waar het bestuur ook blij mee is, is dat sinds begin 2022 een AED aan de zijgevel van het dorpshuis hangt. "Dit apparaat kan bij een hartstilstand levens redden. Alle EHBO'ers in het dorp kunnen dit apparaat bedienen", aldus dorpshuisbestuurder Kees van Dijk.

- Onderwijs: - Basisschool Herédium is een bloeiende school, waar kinderen uit verschillende dorpen en van verschillende gezindten met elkaar leren en spelen. Het motto van het team is dan ook: Samen voor jou!

- Muziek: - Christelijke Gemengde Zangvereniging Laudate Dominum is voor zover ons bekend niet met een website of -pagina op het internet aanwezig.

- Sport: - S.V.Z. (Sport Verenigt Zijderveld), opgericht in 1977, is van oorsprong een gymnastiekvereniging, die in de loop der jaren is doorontwikkeld tot een sportvereniging voor jong en oud, waarbij de jeugd zich vooral bezighoudt met gymnastiek / turnen en de senioren zich meer richten op de algemene lichaamsbeweging / conditietraining. Al jaren is S.V.Z. de enige sportvereniging in het dorp. Ook steeds meer inwoners van de omliggende plaatsen hebben hun weg naar S.V.Z. gevonden.

- De gebroeders Manus en Henri Versluis houden zich middels hun Tractorpullingteam Red Impact al sinds 1995 bezig met de sport tractorpulling. Zij nemen met een International 1086 deel in de 4,5 ton Supersport Klasse.

- Toneel: - "Toneelvereniging Vol Moed is opgericht in 1959. Wil je ook eens op de planken staan? Of ben je creatief, handig met licht en geluid, met make-up, pruiken of vind je het leuk om eens te regisseren of te souffleren? Vol Moed zoekt helpende handjes en spelers. Interesse? Mail ons, je bent van harte welkom!"

- Diepvrieshuis: - In de jaren zestig werd in de dorpen nog veel aan huis geslacht en werden op het land veel groenten voor eigen gebruik geteeld. De aanschaf van een eigen diepvrieskist om de oogsten door het jaar heen gedoseerd te kunnen gebruiken, was voor veel mensen echter nog te prijzig. Daarom kwamen in die tijd de collectieve diepvrieshuizen op, die de betrokken inwoners gezamenlijk financierden. Zo is in 1963 op initiatief van de lokale vereniging van Plattelandsvrouwen de Coöperatieve Diepvriesvereniging Zijderveld opgericht, die een gebouw hebben neergezet met daarin 115 diepvrieskluizen met een inhoud van 100, 200 en 250 liter. In de ruimte is het altijd kouder dan -20 graden. Daarnaast is er een ruimte waar het 10 graden kouder is, om vlees sneller te kunnen invriezen.

Vandaag de dag heeft bijna iedereen die daar behoefte aan heeft, een eigen vriezer. Daarom zijn de meeste diepvrieshuizen in de dorpen inmiddels verdwenen. Zijderveld is een van de weinige dorpen waar het diepvrieshuis nog altijd in functie is. Vandaag de dag is het een gezelschap van ca. 80 eigenaren. Omdat ook hier de meeste diepvrieshuizen in de regio verdwenen zijn - de Zijderveldse diepvriescoöperatie is de enige die in de provincie Utrecht is overgebleven - komen de leden inmiddels niet meer alleen uit het eigen dorp maar ook uit de buurdorpen Hagestein en Everdingen en zelfs uit dorpen als Lopik, Jaarsveld en Geldermalsen.

- Genealogie: - Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Zijderveld.

Reactie toevoegen