Zijderveld

Plaats
Dorp
Vijfheerenlanden
Vijfheerenlanden
Utrecht

zijderveld_collage.jpg

Zijderveld, collage van dorpsgezichten (© Jan Dijkstra, Houten)

Zijderveld, collage van dorpsgezichten (© Jan Dijkstra, Houten)

Zijderveld.JPG

Zijderveld, Hervormde kerk, 2013

Zijderveld, Hervormde kerk, 2013

Zijderveld (2).JPG

Dorpsgezicht Zijderveld

Dorpsgezicht Zijderveld

Zijdeveld.JPG

Zijderveld, Dorpsstraat

Zijderveld, Dorpsstraat

Zijderveld Laan.JPG

Zijderveld, Zijderveldselaan in het zonnetje

Zijderveld, Zijderveldselaan in het zonnetje

Zijderveld 3.JPG

Zijderveld, boerderijen aan de Zijderveldselaan

Zijderveld, boerderijen aan de Zijderveldselaan

Zijderveld Laan..jpg

Zijderveld, een paar dagen ertussenuit, het kan op de Zijderveldselaan ...

Zijderveld, een paar dagen ertussenuit, het kan op de Zijderveldselaan ...

zijderveld_kroosrock.jpg

... Misschien wel om even bij te komen van popfestival Kroosrock (oktober)...

... Misschien wel om even bij te komen van popfestival Kroosrock (oktober)...

zijderveld_bruinekade.jpg

Vanuit Zijderveld kun je een mooie rondwandeling maken over de Bruinekade en Diefdijk en dan via de Kerkweg weer terug. Aan het eind van de Bruinekade ligt een t/m 2018 drieprovincie-, -gemeente- én -kernenpunt. Zie het kopje Ligging. (© Jan Dijkstra)

Vanuit Zijderveld kun je een mooie rondwandeling maken over de Bruinekade en Diefdijk en dan via de Kerkweg weer terug. Aan het eind van de Bruinekade ligt een t/m 2018 drieprovincie-, -gemeente- én -kernenpunt. Zie het kopje Ligging. (© Jan Dijkstra)

Zijderveld

Terug naar boven

Wonen

Mutters Makelaardij is dé specialist in de gemeenten West Betuwe, Vijfheerenlanden, Gorinchem, Culemborg en de Alblasserwaard. Al jarenlang bewijzen wij dat we het daadwerkelijk anders doen! U bent van harte welkom voor een oriënterend gesprek op onze kantoren in Leerdam, Vianen en Culemborg. Met ons motto: "Waarborg tot betrokkenheid" garanderen wij het hoge serviceniveau dat u van een makelaar mag verwachten. Wij beseffen dat het verkopen of aankopen van uw woning geen alledaagse zaak is, daarom nemen wij u bij de hand en begeleiden wij u in iedere stap van het proces.

Terug naar boven

Status

- Zijderveld is een dorp in de provincie Utrecht*, in de streek en gemeente Vijfheerenlanden. T/m 1985 gemeente Everdingen. In 1986 over naar gemeente Vianen, in 2019 over naar gemeente Vijfheerenlanden.
* T/m 2001 provincie Zuid-Holland.

- Zijderveld is een mooi 'grensgeval': De afgelopen eeuwen heeft het onder achtereenvolgens drie verschillende provincies gevallen: t/m 1819 provincie Gelderland, in 1820 over naar provincie Holland (die in 1840 werd gesplitst in Zuid-Holland en Noord-Holland), in 2002 over naar provincie Utrecht. Bij het dorp ligt dan ook een t/m 2018 drieprovinciepunt (zie verder bij Ligging).

- Onder het dorp Zijderveld valt ook een deel van de dijk en de buurtschap Diefdijk.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1282 Zijtwendervelt, 1280-1287 Sidewinder velt, 1665 Sijdervelt.

Naamsverklaring
Betekent veld 'open vlakte, ontginnings- of ontwateringseenheid' bij een zijdwind 'zijwaarts lopende dijk, dwarsdijk, achterkade'.(1)

Terug naar boven

Ligging

- Het dorp Zijderveld ligt ZO van de stad Vianen en grenst in het N aan de A2 (de grens tussen het dorp en het N hiervan gelegen dorp Everdingen loopt langs de A2).

- Zijderveld ligt op een t/m 2018 drieprovinciepunt en daarmee ook driegemeentepunt en driekernenpunt (in dit geval kun je nl. niet driedorpenpunt zeggen omdat Culemborg een stad is): het dorp zelf ligt tegenwoordig in de provincie Utrecht (maar is in het verleden ook Zuid-Hollands en Gelders geweest, zie bij Status), gemeente Vijfheerenlanden (t/m 2018 gemeente Vianen), in het Z grenst het aan het dorp Schoonrewoerd (de grens loopt Z van en parallel aan de Zijderveldselaan) (t/m 2018 provincie Zuid-Holland, gemeente Leerdam), en in het O grenst het aan de provincie Gelderland (gemeente en stad Culemborg, de grens loopt langs de Diefdijk).

Het exacte punt ligt aan het eind van de Bruinekade, op de splitsing met de Diefdijk. Helaas is dit voor zover ons bekend ter plekke niet zichtbaar gemaakt met een informatiepaneel of grenspaal (hint). Het is helaas nét geen vierdorpenpunt ehh... vierkernenpunt, want een stukje naar het Z, langs de weg Sonsbrug, is ook nog de grens met het uitgestrekte buitengebied van het kleine dorp Acquoy (provincie Gelderland, gemeente West Betuwe (t/m 2018 gemeente Geldermalsen)) in het Z...

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft Zijderveld 90 huizen met 532 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 350 huizen met ca. 900 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Zijderveld is de kleinste en tevens oudste formele woonplaats van de huidige gemeente Vianen. Reeds voor het begin van onze jaartelling was hier al een nederzetting, bewoond door boeren, vissers en jagers. Vóór de instelling van het instituut gemeente (rond 1800) behoorde het dorp aan de Heren van Culemborg.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Zijderveld heeft 2 rijksmonumenten, zijnde een archeologisch terrein, en de Hervormde (PKN) kerk (Kerkweg 1), een eenbeukig laatgotische bakstenen kerk met driezijdige koorsluiting en spitsboogvenster met houten harnassen. Van deze in aanleg 15e-eeuwse kerk is het schip in 1830 ingekort en de toren herbouwd. De bepleistering dateert vermoedelijk uit 1884. Orgelkas (rijksmonument) in neobarokke trant, uit ca. 1900 of vroeger. Orgelbouwer Emile Verschueren uit Tongeren (België) bouwde in 1973 een nieuw orgel in deze oude kas, met grotendeels ook oud pijpwerk, afkomstig uit een Vlaams instrument.

- Monumentale boerderijen, met name aan de Zijderveldselaan.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Oranjevereniging Zijderveld organiseert door het jaar heen diverse evenementen en activiteiten.

- De Jaarmarkt (1e zaterdag van september, 09.00-14.00 uur, in 2019 voor de 38e keer) is een gezellige markt met ca. 100 kramen met nieuwe en tweedehands spullen, en kleedjesmarkt voor de kinderen van de basisschool. Vrij toegang. Ook voor de kinderen zijn er veel leuke attracties.

- Sinterklaas.

- In de Hervormde Kerk van Zijderveld wordt op de woensdag voor Kerstmis de jaarlijkse kerstzangavond gehouden, georganiseerd door de plaatselijke Christelijke Gemengde Zangvereniging Laudate Dominum. Het koor is voor deze gelegenheid omgevormd tot een gelegenheidskoor en bijna verdubbeld in aantal zangers. Er doet ook een gastkoor aan mee. De koren zingen aansprekende en bekende liederen en er staat uiteraard ook samenzang op het programma. Iedereen is van harte welkom om zich zingend en luisterend voor te bereiden op het naderende Kerstfeest. De zangavond begint om 20.00 uur, de kerk is open vanaf 19.30 uur. De toegang is gratis. Na afloop is er wel een collecte ter bestrijding van de onkosten.

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- Vanuit het dorp gezien aan de andere kant van de provincialeweg kun je een mooie rondwandeling maken over de graskade - maar goed te bewandelen - Bruinekade, daarna linksaf over de Diefdijk en via de Kerkweg weer terug. Bijzonder is dat de Bruinekade ouder is dan de Diefdijk, en oorspronkelijk een waterkerende functie had.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Zijderveld (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Dorpshuis: - Dorpshuis De Krooshof in Zijderveld heeft in 2013 een nieuw pand betrokken, tegenover het oude pand. Tegelijkertijd zijn in de directe omgeving ca. 30 nieuwe woningen gerealiseerd.

- Onderwijs: - Basisschool Herédium is een bloeiende school, waar kinderen uit verschillende dorpen en van verschillende gezindten met elkaar leren en spelen. Het motto van het team is dan ook: Samen voor jou!

- Muziek: - Christelijke Gemengde Zangvereniging Laudate Dominum is voor zover ons bekend niet met een website of -pagina op het internet aanwezig.

- Sport: - S.V.Z. (Sport Verenigt Zijderveld), opgericht in 1977, is van oorsprong een gymnastiekvereniging, die in de loop der jaren is doorontwikkeld tot een sportvereniging voor jong en oud, waarbij de jeugd zich vooral bezighoudt met gymnastiek / turnen en de senioren zich meer richten op de algemene lichaamsbeweging / conditietraining. Al jaren is S.V.Z. de enige sportvereniging in het dorp. Ook steeds meer inwoners van de omliggende plaatsen hebben hun weg naar S.V.Z. gevonden.

- De gebroeders Manus en Henri Versluis houden zich middels hun Tractorpullingteam Red Impact al sinds 1995 bezig met de sport tractorpulling. Zij nemen met een International 1086 deel in de 4,5 ton Supersport Klasse.

- Overige verenigingen: - "Toneelvereniging Vol Moed is opgericht in 1959. Wil je ook eens op de planken staan? Of ben je creatief, handig met licht en geluid, met make-up, pruiken of vind je het leuk om eens te regisseren of te souffleren? Vol Moed zoekt helpende handjes en spelers. Interesse? Mail ons, je bent van harte welkom!"

- Genealogie: - Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Zijderveld.

Reactie toevoegen