Zevenbuurt

Plaats
Buurtschap
De Fryske Marren
Fryslân

Zevenbuurt

Terug naar boven

Status

- Zevenbuurt is een buurtschap in de provincie Fryslân, gemeente De Fryske Marren. T/m 30-6-1934 gemeente Schoterland (van 1812 t/m 30-9-1816 gemeente Sint Johannesga). Per 1-7-1934 over naar gemeente Haskerland, in 1984 over naar gemeente Lemsterland, in 2014 over naar gemeente De Fryske Marren.

- De buurtschap Zevenbuurt valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Delfstrahuizen.

- De buurtschap Zevenbuurt heeft geen plaatsnaamborden, en ook geen gelijkluidende straatnaam - wat bij veel andere buurtschappen wél het geval is - zodat je ter plekke nergens aan kunt zien dat en wanneer je de buurtschap binnenkomt en weer verlaat.

Terug naar boven

Naam

In het Fries
Sânbuert.

Oudere en huidige spellingen
De naam van deze buurtschap komt pas in de loop van de 20e eeuw op kaarten voor. 1936 Zevenbuurt. Lokaal sprak men vroeger van Sânbuert, vandaag de dag van Sevenbuert, dat is een aanpassing aan de officiële variant.

Naamsverklaring
Het tweede element van de naam is buurt, het eerste is het Friese element sân 'zand'. De opkomst van het getal zeven in de naam is toe te schrijven aan een verkeerde vertaling. Sân kan behalve 'zand' namelijk ook 'zeven' betekenen.(1)

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Zevenbuurt ligt OZO van de dorpen Echtenerbrug en Delfstrahuizen, in het uiterste ZO van de Veenpolder Delfstrahuizen, rond het Tjongerpad ter hoogte van de splitsing met de Trekkersweg. De buurtschap grenst in het O aan de Tjonger of Kuinder en de Jonkersvaart of Helomavaart, en in het Z aan de Pier Christiaansloot. De buurtschap ligt verder ZO van het Tjeukemeer, ZZO van het dorp Rohel, Z van de dorpen Rotsterhaule en Sintjohannesga, ZW van het dorp Rotstergaast, W van de dorpen Oldelamer en Wolvega, NW van de dorpen Munnekeburen en Scherpenzeel, N van het dorp Langelille en NO van het dorp Bantega.

Terug naar boven

Statistische gegevens

De buurtschap Zevenbuurt omvat ca. 20 huizen met ca. 50 inwoners.

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- GPS-fiets- of wandelroute ('geocaching') (lengte 6 km) rond Zevenbuurt.

Terug naar boven

Beeld

- Beschrijving met foto's van Zevenbuurt.

Reactie toevoegen