Zeilberg

Plaats
Dorp
Deurne
Zuidoost-Brabant Peelland
Noord-Brabant

Zeilberg plaatsnaambord blauw I HF [640x480].jpg

Veel dorpen die door een naastgelegen stad of dorp zijn 'opgeslokt', worden door de inwoners nog altijd als dorp beschouwd en beleefd. Zoals Zeilberg bij/in Deurne, dat als erkenning hiervan in 2009 weer blauwe plaatsnaamborden (komborden) heeft gekregen.

Veel dorpen die door een naastgelegen stad of dorp zijn 'opgeslokt', worden door de inwoners nog altijd als dorp beschouwd en beleefd. Zoals Zeilberg bij/in Deurne, dat als erkenning hiervan in 2009 weer blauwe plaatsnaamborden (komborden) heeft gekregen.

Zeilberg plaatsnaambord blauw II HF [640x480].jpg

Zeilberg, achterzijde kombordportaal.

Zeilberg, achterzijde kombordportaal.

Zeilberg plaatsnaambord wit [640x480].jpg

In 1989 had Zeilberg al witte plaatsnaamborden onder komborden Deurne gekregen als erkenning van de identiteit van het dorp.

In 1989 had Zeilberg al witte plaatsnaamborden onder komborden Deurne gekregen als erkenning van de identiteit van het dorp.

zeilberg_100_jaar_2014_muziekfeestavond.jpg

Zeilberg heeft in 2014 het 100-jarig bestaan als dorp gevierd, o.a. met een feestavond met veel live muziek van Zeilbergse bodem.

Zeilberg heeft in 2014 het 100-jarig bestaan als dorp gevierd, o.a. met een feestavond met veel live muziek van Zeilbergse bodem.

Zeilberg

(De cursieve alinea's zijn van onze lokale sponsoren)

Terug naar boven

Eten en drinken

- Reserveer hier online je restaurant in omgeving Zeilberg.

Terug naar boven

Status

- Zeilberg is een dorp in de provincie Noord-Brabant, in de regio Zuidoost-Brabant, en daarbinnen in de streek Peelland, gemeente Deurne.

- Het dorp Zeilberg heeft geen eigen postcode en plaatsnaam in het postcodeboek, voor de postadressen ligt het daarom 'in' Deurne. Het dorp is in de loop der jaren met de kern Deurne aaneengegroeid, maar de inwoners vinden hun dorp nog altijd een dorp, en geen wijk van Deurne. Zij waren dan ook verheugd dat de gemeente Deurne bij de viering van het 75-jarig bestaan van Zeilberg als parochie in 1989, als cadeautje de plaatsnaamborden terug plaatste. Dat waren weliswaar witte plaatsnaamborden onder blauwe komborden van Deurne, in feite wijkborden dus.

In 2009 heeft het dorp eigen blauwe plaatsnaamborden ('komborden') gekregen waarmee het een aparte bebouwde kom is geworden, en daarmee iets meer erkenning als dorp. Al met al een vergelijkbaar geval als Walsberg, het dorpje aan de N kant van Deurne.

- Onder het dorp Zeilberg valt ook de buurtschap Pannenschop en het grootste gedeelte van de buurtschap Kulert.

Terug naar boven

Naam

In het dialect
Zaailberg.

Oudere vermeldingen
15e eeuw Leeselberg, 1654 Zeylbergh.

Naamsverklaring
Samenstelling van berg 'terreinverheffing, heuvel' en een element zeil, dat terug zou kunnen gaan op het Middelnederlandse sagel 'staart' (vergelijk het Middelnederduitse sagel, zagel 'staart, achterkant') en dan een betekenis 'achterwaarts gelegen berg' (vergelijk Achterberg). Deze duiding is inhoudelijk bevredigend, maar taalkundig opmerkelijk in zoverre dat zij het voorkomen van een verschoven vorm van het Middelnederlandse sagel in dit gebied veronderstelt.(1)

Carnavalsnaam
Tijdens carnaval heet het dorp het Pottenbakkerrijk.

Terug naar boven

Ligging

Zeilberg ligt (in het) ZO van Deurne.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft Zeilberg 73 huizen met 399 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 2.000 huizen met ca. 5.000 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

De buurtschap Zeilberg wordt een dorp door de stichting van de parochie en de kerk in 1914. De inwoners hebben in 2014 dan ook het 100-jarig bestaan van hun dorp gevierd.

Van 1920 tot ca. 1990 is Zeilberg een bedevaartplaats geweest.

Zie verder geschiedenis van Zeilberg op DeurneWiki.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Zeilberg heeft 1 gemeentelijk monument, zijnde de langgevelboerderij uit 1947 op Griendtsveenseweg 68.

- De Sint Willibrorduskerk (rijksmonument) uit 1914 is sinds juli 2011 niet meer voor de eredienst in gebruik. In die maand is de laatste mis gehouden. Een deel van de inventaris is naar elders verhuisd. De kerk wordt eind 2015 waarschijnlijk herbestemd tot fitnesscentrum. "In de kerk ben je met geestelijke gezondheid bezig, nu wordt het lichamelijke gezondheid. We vonden uiteindelijk dat het kon", aldus pastoor Paul Janssen. De huurinkomsten zijn nodig om groot onderhoud te kunnen plegen, o.a. de kerktoren moet worden opgeknapt. In de kerk komt een kapelletje, zoals bij de sluiting in 2011 is toegezegd. Het kapelletje wordt bereikbaar via een zij-ingang en wordt aan de binnenkant met glazen wanden afgesloten van de rest van de kerk.

- Molen Maria Antoinette is sinds 2004 het clubgebouw van harmonie Excelsior en is in 2012 geheel gerestaureerd. Sindsdien is deze elke woensdag- en zaterdagmiddag geopend. De molen wordt beheerd door molenaar Toon Seijkens.

- Gevelstenen in Zeilberg.

- Oorlogsmonument.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Carnaval. - Carnavalsstichting De Pottenbakkers.

- Kofferbakverkoop (op een zondag in juni).

- Werkgroep Dorpsmanifestatie Zeilberg organiseert op pinksterzaterdag de - naar eigen zeggen - gezelligste braderie van Deurne. Vele tientallen kramen staan opgesteld aan de Zeilbergsestraat en Blasiusstraat, variërend van professionele marktverkopers die van heinde en ver naar de Zeilberg komen, tot enthousiaste Zeilbergers die hun producten en/of diensten voor je hebben uitgestald. Dit alles natuurlijk vergezeld van vele eet- en drinkgelegenheden, waaronder een gezellige tent met terras waar je onder het genot van een drankjer het geheel kunt gadeslaan. Ook zijn er diverse locaties waar live-muziek wordt gespeeld en zijn er her en der attracties voor de kinderen opgesteld, zoals een draaimolen, springkussen, bungie-jump en kop van jut.

- Sinds enkele jaren vindt op de zaterdag voorafgaand aan de Dorpsmanifestatie het muziekfestival @9ZERO plaats. Werkgroep Dorpsmanifestatie en Jos van den Eijnden van Café Brightside / Zaal de Zwaan organiseren gezamelijk een spectaculair openlucht muziekfestival op het kerkplein, waar jaarlijks diverse topacts uit binnen- en buitenland optreden, onder het toeziend oog van enkele duizenden toeschouwers.

- Mega Beachfestijn (weekend in juli).

- Kermis (augustus).

Terug naar boven

Links

- Sociaal Cultureel Centrum Den Draai.

- Het dorp heeft een groot buitengebied waarin veel agrariërs actief zijn. Het is dus belangrijk om te investeren in een goede verhouding tussen boeren en burgers. Agrarisch Zeilberg, ontstaan tijdens de voorbereidingen van het eeuwfeest in 2014, wil hier invulling aan geven door het verstrekken van informatie, ondersteunen van lokale initiatieven en sponsoring van activiteiten. Hiermee nemen de agrarische ondernemers hun verantwoordelijkheid op het gebied van sociaal maatschappelijk verantwoord ondernemen.

- Maandelijks dorpsblad het Kontakt.

- Van de in 2009 opgerichte Fotoclub Zeilberg kan iedereen met een digitale camera lid worden, dus zowel compactcamera- als spiegelreflexcamerabezitters zijn welkom.

- Onderwijs / jeugd: - Basisschool Zeilberg. - Jong Nederland Zeilberg is opgericht in 1947, en organiseert allerlei activiteiten voor de jeugd in het dorp. Momenteel zijn er 7 groepen die elke week een afwisselend programma draaien.

- Muziek: - Harmonie Excelsior bestaat uit een harmonieorkest, slagwerkgroep, majorettes, muziekkapel de Excelsior Bloazers en band Millers Inc.. De vereniging heeft haar clubgebouw in molen Maria Antoinette, die de vereniging in 2004 heeft gekocht.

Het Zeilbergs Volkslied (klik hier om het nummer te beluisteren) is begin jaren zestig gecomponeerd door inwoner Jan van Ooij. Diverse plaatsen hebben er later een lokale variant van gemaakt. Zo is in 1984 het Wiekens volkslied verschenen voor de buurtschap Wieken, in 1985 het Volendams volkslied voor Volendam, en in 1995 het Bruils volkslied voor de buurtschap De Bruil. - In 2014 is een monument voor Jan Van Ooij in Zeilberg onthuld, waarin een regel uit het Zeilbergs volkslied is ingekerfd.

Reactie toevoegen