Zeelberg (Valkenswaard)

Plaats
Buurtschap
Valkenswaard
Zuidoost-Brabant Kempen
Noord-Brabant

Zeelberg (Valkenswaard)

Terug naar boven

Status

- Zeelberg is een buurtschap in de provincie Noord-Brabant, in de regio Zuidoost-Brabant, en daarbinnen in de streek Kempen, gemeente Valkenswaard.

- De buurtschap Zeelberg valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Valkenswaard.

- De buurtschap Zeelberg heeft geen plaatsnaamborden, zodat je slechts aan de gelijknamige straatnaambordjes kunt zien dat je er bent aangekomen.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
Zeelsbergen.

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Zeelberg ligt rond de gelijknamige weg, direct ZO van het dorp Valkenswaard, ZO van bedrijventrerrein Schaapsloop 2. De buurtschap ligt verder WZW van het dorp Leende, NNO van het tweelingdorp Borkel en Schaft en ONO van het dorp Westerhoven.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat de buurtschap Zeelberg 42 huizen met 276 inwoners. Tegenwoordig heeft de buurtschap ca. 60 huizen met ca. 150 inwoners, met dien verstande dat slechts een deel van de buurtschap nog buitengebied is, en een deel inmiddels is omringd door bedrijventerrein Schaapsloop (dat is het deel N van de ringweg De Vest, de N396).

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- Het geldende Bestemmingsplan Zeelberg is in 2012 vastgesteld.

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- In 2009 zijn twee nieuwe fiets- en wandelroutes aangelegd die een nieuwe verbinding vormen tussen de natuurgebieden de Malpie en het Leenderbos. Eén van die fietspaden gaat over de grote vijver die dient voor de opvang van het regenwater afkomstig van het nabijgelegen industrieterrein Schaapsloop 2. De waterpartij dient tevens als natuurlijke buffer tussen het bedrijventerrein en het buitengebied van Zeelberg.

Tussen de achterkant van de industriepercelen en de vijver is een natuurlijk pad ontstaan. De oevers van de plas zijn behoorlijk afgevlakt. En door het aanplanten van eiken is het vijverterrein aangepast aan de omgeving. Het gebied wordt door een ecologische inrichting teruggegeven aan de natuur. Er mag niet in de plas worden gevist of gezwommen. Sinds ca. 2015 is het gebied volgroeid.

Reactie toevoegen