Zandwerven

Plaats
Buurtschap
Opmeer
West-Friesland
Noord-Holland

Zandwerven

Terug naar boven

Status

- Zandwerven is een buurtschap in de provincie Noord-Holland, in de streek West-Friesland, gemeente Opmeer. T/m 30-6-1959 gemeente Spanbroek.

- De buurtschap Zandwerven valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Spanbroek.

- Buurtschap Zandwerven heeft officiële, blauwe plaatsnaamborden en heeft daarmee een bebouwde kom.

Terug naar boven

Naam

In het Westfries
Sandwerfen.

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Zandwerven ligt rond de gelijknamige weg. De buurtschap ligt ZZW van het dorp Spanbroek, Z van de dorpen Opmeer en Hoogwoud, NNW van het dorp Spierdijk, NO van het dorp Obdam, ZW van het dorp Wadway, W van het dorp Wognum en NW van het dorp Zuidermeer.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat buurtschap Zandwerven 18 huizen met 108 inwoners. Tegenwoordig omvat de buurtschap ca. 60 huizen met ca. 140 inwoners.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- Het café van Zandwerven staat in 2014 al een half jaar leeg, als Co (melkveehouder) en Erma (al 30 jaar werkzaam in de zorg) Scholten besluiten het pand te kopen en het zo voor de buurtschap te behouden (anders was het wellicht gesloopt). Ze maken er een zorgcafé van. In de huidige tijd waarin ouderen steeds langer thuis blijven wonen en de belasting voor mantelzorgers in sommige gevallen groot is, biedt Zorgcafé ’t Koetje de mogelijkheid voor ouderen om ook eens buiten hun eigen woonomgeving te kunnen genieten.

Zorgcafé ’t Koetje biedt recreatieve dagbesteding voor mensen met dementie, een lichte beperking of eenzame ouderen. In een vertrouwde en veilige omgeving voelen de gasten zich gehoord en gezien. Bij de invulling van de dag wordt zoveel mogelijk rekening gehouden met de gewoontes van de gasten en de situatie thuis. De unieke combinatie van zorg en café maakt dit tot een plek waar verrassende ontmoetingen het ritme van de dag kunnen bepalen. - Zie ook het interview met de fam. Scholten in het Noordhollands Dagblad.

Overigens is 't Koetje ook nog altijd een 'gewoon' café waar je van harte welkom bent voor een drankje en/of (kleine kaart) hapje. En door het jaar heen organiseren ze regelmatig allerlei activiteiten en evenementen, waardoor ze weer meer 'reuring' in de buurtschap Zandwerven hebben gebracht. Actuele informatie over wat er binnenkort te doen is vind je op de Facebookpagina van Zorgcafé 't Koetje.

- Dorpsraad Spanbroek - Opmeer zet zich in om in Zandwerven snelheidsbeperkende maatregelen gerealiseerd te krijgen.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Zandwerven heeft 1 rijksmonument, zijnde een archeologisch monument, een 'terrein waarin sporen van bewoning' uit het Laat-Neolithicum.

- Gevelstenen in Zandwerven.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Kermis (elke 1e zondag in juli en de zaterdag ervoor en de maandag erna).

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Zandwerven (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Nieuws: - Contactblad DVG is er al sinds 1962. DVG staat voor 'Door en Voor de Gemeenschap'. Het 1x per 14 dagen verschijnende dorpsmagazine omvat nieuws uit de kernen Opmeer, Spanbroek, Wadway en Zandwerven.

- Kinderopvang: - Kinderopvang Het Vogelhuis biedt kleinschalige kinderopvang aan kinderen van 0 t/m 12 jaar, op een boerderij met zeer ruime tuin waar de kinderen heerlijk kunnen spelen. Binnen is er ruimte genoeg om met poppen en auto's te spelen, met blokken, lego of duplo te bouwen, je te verkleden, te knutselen, een spelletje spelen. Voor iedere leeftijd is er speelgoed aanwezig. Buiten zijn er loopauto's en trekkers aanwezig, staat er een wip-kip, glijbaan en een zandbak.

Reactie toevoegen