Yerseke

Plaats
Dorp
Reimerswaal
Zuid-Beveland
Zeeland

yerseke oesterputten 1958 [640x480].jpg

Yerseke Oesterputten 1958

Yerseke Oesterputten 1958

804442 VVV Yerseke.jpg

Yerseke, de vvv in monumentaal pand

Yerseke, de vvv in monumentaal pand

804440 VVV raam Yerseke.jpg

Yerseke, raam met modelschepen van VVV Yerseke

Yerseke, raam met modelschepen van VVV Yerseke

804446 Yerseke vissersboot.jpg

Yerseke, drogende netten aan boord van vissersboot

Yerseke, drogende netten aan boord van vissersboot

ZL gemeente Yerseke in ca. 1870 kaart J. Kuijper [1024x768].gif

gemeente Yerseke in ca. 1870 kaart J. Kuijper

gemeente Yerseke in ca. 1870 kaart J. Kuijper

Yerseke

Terug naar boven

Overnachten

- VakantiePark Aquadelta (online te boeken) heeft recentelijk een complete metamorfose ondergaan: zo zijn bijvoorbeeld alle appartementen geheel vernieuwd en hebben 3 nieuwe restaurants de deuren geopend. Daarnaast beschikt het park over een eigen hotel en luxueuze vrijstaande ‘Buiten’huizen voor 6 tot 14 personen, vrijwel alle aan het water gelegen. Zowel stellen, gezinnen als senioren voelen zich hier prima thuis.

- Boek hier je vakantiehuis in omgeving Yerseke.

- Boek hier je hotel of B&B in omgeving Yerseke.

Terug naar boven

Eten en drinken

- Reserveer hier online je restaurant in omgeving Yerseke.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Yerseke (online te bestellen).

Terug naar boven

Status

- Yerseke is een dorp in de provincie Zeeland, in de streek Zuid-Beveland, gemeente Reimerswaal. Het was een zelfstandige gemeente t/m 1969.

- Wapen van de voormalige gemeente Yerseke.

- Onder het dorp Yerseke viel ook de buurtschap Yersekendam, gelegen (in het) N van het dorp. Deze buurtschap is in de loop der tijd opgegaan in de kern Yerseke.

Terug naar boven

Naam

Uitspraak
Ierseke.

In het Zeeuws
Iese.

Inwoners
Een inwoner van Yerseke is een Yesenaar. Gezien de Zeeuwse benaming en ook de Nederlandse uitspraak van de plaats, zul je dat wel moeten uitspreken als Iesenaar en niet als Jesenaar, wat wij in eerste instantie dachten.

Oudere vermeldingen
Ierseke, 1840 IJerseke.

Terug naar boven

Ligging

Yerseke ligt O van Goes en Kapelle, N van Kruiningen. Yerseke ligt aan de Oosterschelde. W van Yerseke loopt het Kanaal door Beveland.

Terug naar boven

Statistische gegevens

- In 1840 had de gemeente Yerseke 125 huizen met 734 inwoners, verdeeld in dorp Yerseke 91/547 (= huizen/inwoners) en buurtschap Yersekendam (in die tijd geschreven als IJersekendam) 34/187.

- Tegenwoordig heeft Yerseke ca. 2.600 huizen met ca. 6.500 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Lodijke
Hoeve Lodijke Z van Yerseke herinnert aan het voormalige gelijknamige dorp, ambacht en parochie W van de voormalige stad Reimerswaal in het Verdronken Land van Zuid-Beveland. De parochie is waarschijnlijk begin 13e eeuw gesticht en ten onder gegaan door de stormvloeden van 1530 en 1532. "In het land van Reimerswaal wonen de Heren van Lodijcke. Ook hen treft de Kwade Sint Felix (de overstroming van 5 november 1530, zie ook bij Reimerswaal, red.). Hun dorp ligt halverwege Yerseke en de stad. Het is een welvarend dorp, maar volgens de opvatting van de Heren ontbreekt er nog een haven. Ze sparen kosten noch moeite om de Staten van Zeeland en de Graaf van Holland zover te krijgen dat ze hun haven mogen graven. Steeds stuiten ze op tegenstand vanwege de invloed van de steden Goes en Reimerswaal, die wel een haven hebben. Op 5 november 1530 haast het dijkleger zich naar de bedreigde punten. Rond het middaguur slaan de golven over de dijk en begint de binnenkant van de zeewering af te kalven. Boeren reppen zich naar het kasteel van de Heren om meer hulp te vragen. Hooghartig is het antwoord: ‘De Heren zijn van mening dat de zee hun zal geven wat Reimerswaal tot nu toe weigerde. De zee zal voor Lodijcke een haven graven. De Heren laten u groeten.’ Die middag stroomt het losgebroken water de polders in. Nu ligt het dorp Lodijcke nogal hoog en pas laat die middag geven de Heren toestemming om een nooddijk aan te leggen. Maar het is te laat. Nog voor de volgende zomer zal Lodijcke verdwenen zijn. Na meer dan vier eeuwen heet het vaarwater er nog altijd het Gat van Lodijcke." (NL44, 5-1990). Van het dorp resten nog wat fundamenten die bij eb droogvallen. De naam leeft nog voort in een hoeve Z van Yerseke aan de Molenweg, en in een zandbank (Loodijke) en een geul (Lodijksche Gat) 4 km O van Yerseke, in de Oosterschelde, gem. Tholen.

Mosselcentrum van Europa
Yerseke is het mosselcentrum van Europa. De Nederlandse mosselvloot is ca. 80 schepen groot. In 1997 is voor het eerst een vaste datum vastgesteld waarop de eerste mosselen mogen worden verhandeld; de donderdag voor de derde maandag van juli. De mossel moet op deze manier een echt primeurproduct worden net zoals dat bij nieuwe haring en Beaujolais het geval is. De startdatum werd in 1997 gecontroleerd door een beveiligingsbedrijf, omdat vooral Belgische restaurants er in het verleden veel voor over hadden om de Eerste Verse Zeeuwse Mosselen op tafel te kunnen zetten. Na zalm is de mossel het snelst groeiende product op de Nederlandse vismarkt.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- Nieuwbouwproject Steehof.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Yerseke heeft 3 rijksmonumenten: de hervormde (PKN) kerk, het restant van een middeleeuwst gotische kerk (Kerkplein 5), het voormalige gemeentehuis (Kerkplein 1, zie hieronder bij Musea) en het herenhuis uit 1877 aan de Dam nr. 6.

- Nadat Yerseke het na de Reformatie drie eeuwen zonder moest stellen, kreeg het dorp in 1893 weer een RK kerk. Deze Sint Annakerk is een kleine kruiskerk met torentje en staat aan de Langeville. De kerk is sinds 2003 niet meer in functie. De katholieken uit Yerseke zijn sindsdien aangewezen op Rilland of Hansweert.

- Gereformeerde Kerk (PKN) uit 1866 (Damstraat 20).

- Een bezienswaardigheid in wording is de nieuwe kerk van de Gereformeerde Gemeente aan de Steeweg. De kerk, met ca. 2.400 leden, gaat 2.000 plaatsen bieden, met mogelijkheid tot uitbreiding naar 2.850. De huidige kerk (Oude Boogaert 2, uit 1964, verbouwd in 1983) is al jaren te klein, vandaar de bouwplannen voor een nieuwe kerk. De bouw van de nieuwe kerk begint in 2016.

- Vrije Evangelische Gemeente van Yerseke.

- Bronzen standbeeld van de mosselman aan de ingang van de vissershaven.

- De in redelijk authentieke staat verkerende oester- en mosselputten langs de Havendijk tonen hoe de commerciële mosselkweek hier eind 19e eeuw is begonnen.

- Gevelstenen in Yerseke.

- Het Oosterscheldemuseum is gehuisvest in het voormalig gemeentehuis van Yerseke uit 1914. In het museum krijgt u aan de hand van de originele gebruiksvoorwerpen, gereedschappen, foto‘s en documenten, een duidelijk beeld van het verleden van Yerseke en van verleden, heden en toekomst van de mossel- en oestercultuur.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Ronde van Yerseke (wielrennen, op een zaterdag eind mei).

- De Mosseldag Yerseke (3e zaterdag in augustus) trekt ca. 45.000 bezoekers.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- Het Zeeuwse Landschap heeft in 2009 6 gedempte poelen in natuurgebied Yerseke Moer W van Yerseke opnieuw uitgegraven. Dat maakt het gebied aantrekkelijker voor broedende weidevogels. Die hebben namelijk ondiep water nodig. Natuurgebied Yerseke Moer is zeer vogelrijk. Weidevogels zoals tureluur, kluut, kleine plevier en grutto broeden hier. Ook eenden, zoals de wintertaling en de slobeend broeden in flinke aantallen in het gebied. In de winter foerageren er in de Yerseke Moer duizenden ganzen: kolgans, rotgans, brandgans en de kleine rietgans doen het gebied aan. Het hele jaar door kunt u van het landschap genieten vanaf de openbare wegen die door het gebied slingeren. De rode wandelroute (2,5 km), die start op het kruispunt Schelvrijweg/ Reeweg, brengt u middenin het landschap, soms over een drassige bodem. Onderweg geven tekstpaneeltjes uitleg. De route is open van juli t/m oktober. De rest van het jaar is deze wandelroute gesloten om overwinterende ganzen en broedende weidevogels rust te geven. Wellicht komt u onderweg vee (koeien) tegen. Laat het vee met rust; honden zijn niet toegestaan.

- Met Groepsrondleidingen Yerseke kunt u onder leiding van een VVV-gids o.a. een mosselbedrijf bezoeken.

Terug naar boven

Links

- Kyk Yerseke is een site over wat er in Yerseke allemaal te zien en te doen is.

- Zorgboerderij Op je Gemak.

Reacties

(1)

Ik vind de pagina erg leuk, ben in Yerseke geweest 2 jaar geleden toen ik in Nederland was. Ik heb toen in Yerseke mosselen gekocht aan de haven maar was toen met de auto en ben ik zonder en ga morgen op bezoek in Middelburg maar wil eerst viskopen in de haven. Maar ik weet niet hoe het heet het is niet op google te vinden en heb geen telefoon nummer. Misschien kunt U mij helpen in deze. Sorry dat ik U lastig val maar ik vond de zaak leuk een beetje nostagisch en de mevrouw was erg aardig en de mosselen byzonder lekker. Bijvoorbaat hartelijk dank.

Red.:
Dank voor uw compliment. Wij kennen de situatie ter plekke niet, maar de VVV van Yerseke kan u vast helpen. Hun gegevens staan op de pagina http://www.vvv.nl/vvvkantoor.aspx?vvvid=3807 Een plezierige dag gewenst morgen!

Reactie toevoegen