Wulpenbek

Plaats
Buurtschap
Terneuzen
Zeeuws-Vlaanderen
Zeeland

Wulpenbek

Terug naar boven

Status

- Wulpenbek is een buurtschap in de provincie Zeeland, in de streek Zeeuws-Vlaanderen, gemeente Terneuzen. T/m 31-3-1970 gemeente Hoek.

- De buurtschap Wulpenbek valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Hoek.

- Buurtschap Wulpenbek heeft witte plaatsnaamborden en is/heeft dus geen 'bebouwde kom', met 60 km-zone en adviessnelheid max. 30 km/uur.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1899 Wulpenbek.

Naamsverklaring
Een bek is een langgerekt driehoekig perceel in een scherpe hoek van de weg of van twee samenlopende wegen, hier met de toevoeging wulpen, mogelijk naar het voorkomen van deze vogels, of anders als naamspeling (vergelijk Zuidnederlandse veldnamen als Ganzenbek en Kranenbek). In dat geval heeft wulpen niets te maken met de elders in de Vlaamse toponymie voorkomende waternaam wulp(e) 'kolk'.(1)

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Wulpenbek ligt rond de gelijknamige weg, 2 km NO van Hoek.

Terug naar boven

Statistische gegevens

De buurtschap Wulpenbek heeft ca. 10 huizen met ca. 25 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

In de buurtschap Wulpenbek bevindt zich een terrein met resten van de kerk en sporen van bewoning van het verdronken dorp Willemskerke. Willemskerke is gesticht in de 12e eeuw. Het verdronk in 1586. Behalve kerkfunderingen zouden er ook skeletresten (begraafplaats) in de bodem aanwezig zijn en naar verwachting overblijfselen van het dorp. Maar het is een archeologisch monument dus kennelijk is er bovengronds niets meer van te zien.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Monumentale oude panden, waaronder huisnr. 16 'Stad en Landzicht'.

Reactie toevoegen