Woubrugge

Plaats
Dorp
Kaag en Braassem
Holland Rijnland
Zuid-Holland

woubrugge_collage.jpg

Woubrugge, collage van dorpsgezichten (© Jan Dijkstra, Houten)

Woubrugge, collage van dorpsgezichten (© Jan Dijkstra, Houten)

Woubrugge (2).JPG

Woubrugge, Comriekade, 2014

Woubrugge, Comriekade, 2014

Woubrugge.JPG

Woubrugge op zijn mooist.

Woubrugge op zijn mooist.

Woubrugge (3).JPG

Woubrugge, aan de Woudwetering

Woubrugge, aan de Woudwetering

Woubrugge (5).JPG

Woubrugge, bij de Boddens Hosangweg

Woubrugge, bij de Boddens Hosangweg

Woubrugge (4).JPG

Bollenvelden aan de Zwetweg bij Woubrugge

Bollenvelden aan de Zwetweg bij Woubrugge

ZH gemeente Woubrugge in ca. 1870 kaart J. Kuijper [1024x768].gif

Gemeente Woubrugge in ca. 1870, kaart J. Kuijper

Gemeente Woubrugge in ca. 1870, kaart J. Kuijper

Woubrugge

Terug naar boven

Status

- Woubrugge is een dorp in de provincie Zuid-Holland, in de streek Holland Rijnland, gemeente Kaag en Braassem. Het was een zelfstandige gemeente t/m 1990. In 1991 over naar gemeente Jacobswoude, in 2009 over naar gemeente Kaag en Braassem.

- Wapen van de voormalige gemeente Woubrugge.

- Onder het dorp Woubrugge valt ook de buurtschap Ofwegen.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1493 Woubregge, 1575 Woubrugghe, 1606 Woubrugge. Het in 1252 kopie 16e eeuw vermelde Woutbroeke lag westelijker en is dus niet dezelfde plaats.

Naamsverklaring
De benaming voor de nederzetting met brugge, in ontronde vorm bregge, is ontstaan nadat er een brug over de Woudwetering was gelegd. Men heeft wel geopperd dat een van de pioniers in de 13e-eeuwse ontginningen onder Waddinxveen, de in 1233 genoemde Woubrectus, zijn naam ontleende aan Woubrugge. Deze aanname mist echter elke grond: Woubrectus is de gelatiniseerde vorm van de algemeen voorkomende persoonsnaam Woubrecht, die geen relatie heeft met de plaatsnaam.(1)

Terug naar boven

Ligging

Het dorp Woubrugge ligt aan de Woudwetering, N van de kern Alphen aan den Rijn, NO van het dorp Koudekerk aan den Rijn, O van het dorp Hoogmade, ZO van het water de Wijde Aa, de A4 en het dorp Rijpwetering, ZZO van het dorp Nieuwe Wetering, Z van de dorpen Roelofarendsveen en Oude Wetering, Z en ZW van het Braassemermeer, ZW van de dorpen Rijnsaterwoude en Langeraar en de Langeraarse Plassen en W van het dorp Ter Aar.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat de gemeente Woubrugge 170 huizen met 1.360 inwoners, verdeeld in het gelijknamige dorp 114/932 (=huizen/inwoners) en de buurtschappen De Zwet of Woudschendijk 8/74, Groenewoud c.a. 14/103, Ofwegen 9/77 en Het Lageland 25/174. Tegenwoordig omvat het dorp ca. 1.400 huizen met ca. 3.600 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Als je je nader wilt verdiepen in de geschiedenis van Woubrugge, kun je terecht bij de volgende instanties:

- Historische Vereniging Otto Cornelis van Hemessen.

- De collectie van Museum van Hemessen is voor het grootste deel in de jaren 1890-1937 bijeengebracht door O.C. van Hemessen, veldwachter in het dorp van 1884 tot 1924 en gemeentearchivaris van 1924 tot zijn overlijden in 1937. In verschillende publicaties, in het bijzonder in de boeken 'Ene wandeling door Woubrugge en Hoogmade' (1904) en 'Jacobswoude en Woubrugge' (1932) heeft hij de door hem verworven kennis vastgelegd. De permanente expositie bestaat uit prentbriefkaarten, foto's, scheepsmodellen, (scheepsbouw) gereedschappen, 19e-eeuwse schoolattributen, archeologische vondsten, documenten en kaarten. Dit alles ter illustratie van de geschiedenis van de hiervoor genoemde dorpen, de daartoe behorende polders en het verdwenen dorp Jacobswoude. Voorts wordt aandacht besteed aan de in 1653 door Pieter Post gebouwde Hervormde kerk en de 18e-eeuwse dominee Comrie.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- In 2015 is nieuwbouwproject Wilgenhof opgeleverd.

- Bestemmingsplan Woubrugge - Hoogmade.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Woubrugge heeft 2 rijksmonumenten.

- Woubrugge heeft 2 gemeentelijke monumenten.

- PKN Dorpskerk Woubrugge. De kerk is in 2014 gerestaureerd. Op de site Restauratie Dorpskerk Woubrugge kun je alles vinden over de voorgeschiedenis en het proces van de restauratie.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Oranjevereniging Woubrugge organiseert door het jaar heen diverse evenementen.

- De Open Dag Waterrecreatie Woubrugge (juni) is een veelomvattende happening voor alle leeftijdsgroepen en liefhebbers van kijken, doen, eten, drinken en vooral beleven!

- Iedere laatste week van de zomervakantie is er in Woubrugge de speelweek Woutje Brugge voor alle kinderen in de basisschoolleeftijd.

- Halloween (eind oktober).

- Op een zondag in de 1e helft van december is er de Kerstfair Woubrugge (12.00-17.00 uur). Meer dan 20 stands, met o.a. kleding, chocolade, sieraden, tassen, home & living, wijn, kerststukjes, stroopwafels, make-up, kindervermaak, sjaals, honing, kaarsen, parfum, glühwein, warme chocomel etc. Toegang gratis.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- De weekmarkt Woubrugge is op donderdag.

- Agrariër Reinier Kempenaar heeft geen moeite met wandelaars op zijn land. Integendeel: hij heeft in 2008 zelf een nieuw wandelpad bedacht dat voor een groot deel over zijn grond loopt: het Vierambachts Polderpad. Het pad begint naast zijn boerderij aan de Woudsedijk 45 en wandelaars kunnen er naar believen een route lopen van 3,5 of 6,5 kilometer. Het pad slingert zich over grondgebied van Woubrugge, Rijnsaterwoude en Langeraar. Kempenaar: "Ik vind het belangrijk dat het imago van de agrariërs in het westen beter wordt. Veel randstedelingen hebben geen idee wat hier aan akkerbouw zo dicht bij huis gebeurt en dat kun je ze laten zien. De Woudsedijk is een beschermd wandelpad en het karrenspoor een eind verderop in de polder, een oude waterschapsweg, is dat ook. Beide wegen zijn nu verbonden door dit pad, zodat je een leuk rondje kunt lopen. Kort of lang, net wat je wilt."

Wandelaars lopen eerst een eind langs de watergang, die te boek staat als Krakeeltocht. "Hier heb ik een strook van een meter breed gras ingezaaid. De wandelaars lopen hier langs mijn aardappelveld." Hij heeft aan het begin van de tocht een picknicktafel met drie bankjes gezet. De wandelaars zien onderweg gewassen als graan, mais, aardappelen, spruitkool en uien. En zonnebloemen.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Woubrugge (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Nieuws: - Nieuws uit Woubrugge van de Dorpsraad op Facebook.

- Belangenvereniging: - Dorpsraad Woubrugge.

- Onderwijs: - Basisschool Esselyckerwoude. - Basisschool De Kinderkring.

- Sport: - Voetbalvereniging v.v. Woubrugge is opgericht in 1946.

- Zorg: - Door de fraaie ligging aan het water van de Woudwetering genieten de bewoners van zorglocatie Woudsoord in Woubrugge zowel vanuit de tuin als het restaurant van het uitzicht. Er varen regelmatig enorme schepen van de beroepsvaart langs, ’s zomers aangevuld met allerlei grote en kleine pleziervaart. Woudsoord is een kleinschalige locatie. Een hecht team medewerkers levert zowel zorg als diensten aan de bewoners van de zorglocatie als aan de inwoners van van het dorp en omgeving. De gastvrije locatie nodigt uit om even binnen te lopen voor een kop koffie, wat gezelschap en een luisterend oor, of voor een betaalbare warme maaltijd in het gezellige restaurant. Wekelijks zijn er allerlei activiteiten, zoals zang- en dansmiddagen, filmvertoningen en biljarten. Woudsoord werkt nauw samen met Stichting Welzijn Ouderen (STIWO) en wordt gesteund door een grote groep vrijwilligers. Voor bewoners en cliënten betekent dit dat zij kunnen rekenen op maatwerk in dienstverlening.

- ActiVite vindt structuur, herkenning en aandacht voor het individu erg belangrijk bij de zorg voor mensen met dementie. Kleinschalig wonen zoals in Hussonshoek in Woubrugge maakt dat mogelijk. Per woning werkt een vast team, dat is opgeleid om het mensen met dementie zo prettig mogelijk te maken. Samen met de bewoners wordt een dagindeling gemaakt, die is afgestemd op hun gewoonten en behoeftes. Door het vaste team zien de bewoners zo veel mogelijk dezelfde gezichten, die zij herkennen als 'vertrouwd' persoon. Naast het team zijn ook familieleden en dierbaren belangrijke personen voor de bewoners. Binnen Hussonshoek wordt veel aandacht besteed aan familieparticipatie. Samen met de familie wordt er gekeken naar wat een ieder kan betekenen voor de individuele persoon of voor de groep.

- Veiligheid: - Brandweer Woubrugge.

Reactie toevoegen