Worsum

Plaats
Buurtschap
Heumen
Rijk van Nijmegen
Gelderland

Worsum

Terug naar boven

Status

- Worsum is een buurtschap in de provincie Gelderland, in de streek Rijk van Nijmegen, gemeente Heumen. T/m 30-6-1980 gemeente Overasselt.

- De buurtschap Worsum valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Overasselt.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
Worsem, 1849 Worssum.

Naamsverklaring
Naar de vorm een oude heem-naam, doch zonder oudere vormen moeilijk te duiden. Men gist Wartshem* 'woonplaats van de persoon Warto'.(1)
* Gereconstrueerde vorm.

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Worsum ligt NO van Overasselt, rond de 'rechthoek' die ter plekke wordt gevormd door de Worsumseweg, Garstkampsestraat en Sleeburgsestraat.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 had Worsum 23 huizen met 161 inwoners en was daarmee in die tijd net iets groter dan het dorp Overasselt waar het onder valt.

Terug naar boven

Geschiedenis

De buurtschap Worsum is de oudste kern van de regio en dus ouder dan Heumen, Malden en Overasselt. De monniken van Sint Walrick hebben er vanaf het jaar 900 de eerste gronden in het vennengebied ontgonnen.

Worsum is een geïsoleerd gelegen buurtschap waar pas begin jaren zeventig het eerste zandpad is geasfalteerd. In 1991 is de bevolking op het gasnet aangesloten.

Als je je nader wilt verdiepen in de geschiedenis van deze buurtschap, kun je terecht bij de Werkgroep Historie Worsum. Op deze pagina van de werkgroep kun je haar bulletins online lezen.

Reactie toevoegen