Wolferen

Plaats
Buurtschap
Overbetuwe
Betuwe
Gelderland

wolferen_paal_met_plaatsnaam.jpg

De buurtschap Wolferen heeft geen plaatsnaambord maar net als buur-buurtschap Loenen een fraaie 'plaatsnaamsteen'.

De buurtschap Wolferen heeft geen plaatsnaambord maar net als buur-buurtschap Loenen een fraaie 'plaatsnaamsteen'.

Wolferen

Terug naar boven

Status

- Wolferen is een buurtschap in de provincie Gelderland, in de streek Betuwe, gemeente Overbetuwe. T/m 1811 gemeente Loenen en Wolferen. In 1812 over naar gemeente Herveld. In 1818 wordt de gemeente van vóór 1812 weer opgericht. Per 22-5-1854 over naar gemeente Valburg, in 2001 over naar gemeente Overbetuwe.

- De buurtschap Wolferen valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Andelst.

- Buurtschap Wolferen heeft geen plaatsnaamborden. Ter plekke staan wel stenen palen met de naam erop, als alternatief 'plaatsnaambord'.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
Wolveren, 875 falsum? kopie eind 12e eeuw UUlfrum, eind 11e eeuw UUlfara(m), Vulfara(m), 673-691 falsum 1150 kopie eind 12e eeuw Wlfaram, 1165 kopie eind 12e eeuw Wolfara, 1312 Wolfharen, 1567 Wolfferen.

Naamsverklaring
Mogelijk het Oudnederlandse hara 'zandige heuvelrug' met wulf 'wolf'.(1)

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Wolferen ligt Z van Andelst, rond de Waaldijk.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat de buurtschap Wolferen 3 huizen met 20 inwoners. Tegenwoordig heeft de buurtschap nog altijd slechts een handvol panden.

Terug naar boven

Geschiedenis

Het nietige Wolferen was kennelijk toch belangrijk genoeg om in 1857 een 'bestelhuis' te krijgen (een eenvoudige variant van wat we tegenwoordig postkantoor noemen). In 1876 werd dat 'gedegradeerd' tot alleen nog een brievenbus.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- In 2016 zijn de voorbereidingen gestat voor het project Dijkversterking Wolferen - Sprok (een locatie bij Fort Lent). Een procedure voor milieueffectrapportage (MER) dient om het milieubelang een volwaardige plaats te geven bij bestuurlijke besluiten. Ook bij dit project wordt een MER-procedure doorlopen. Het opstellen van een Notitie reikwijdte en detailniveau (NRD) is een eerste stap in deze MER-procedure. De NRD dient als een soort spoorboekje voor het MER. De NRD geeft aan welke alternatieven en varianten in het MER worden onderzocht en welke (milieu- en omgevings)thema’s in beeld worden gebracht. Ook geeft het NRD de diepgang en methode van het onderzoek aan. Via de link is het begin 2018 verschenen NRD voor dit project ook online te lezen. Medio 2018 beoogt duidelijk te zijn waar de dijk langs dit 15 km lange traject al dan niet en hoe moet worden versterkt.

Reacties

(2)

altijd leuk je achternaam tegen te komen op een steen ,

Dat kunnen we ons voorstellen, zeker als je een niet zo alledaagse achternaam hebt. Misschien komen uw voorouders hier wel vandaan?

Reactie toevoegen