Woeste Hoeve

Plaats
Buurtschap
Apeldoorn
Veluwe
Gelderland

woeste_hoeve_oorlogsmonument_kopie.jpg

Op 8 maart 1945 zijn in buurtschap Woeste Hoeve als vergelding voor een onbedoelde aanslag door het verzet op Rauter alhier, 117 mannen geëxecuteerd. Na diverse eerdere versies, is ter herdenking daarvan in 1992 dit monument geplaatst. (© Hans van Embden)

Op 8 maart 1945 zijn in buurtschap Woeste Hoeve als vergelding voor een onbedoelde aanslag door het verzet op Rauter alhier, 117 mannen geëxecuteerd. Na diverse eerdere versies, is ter herdenking daarvan in 1992 dit monument geplaatst. (© Hans van Embden)

woeste_hoeve_princess_hotel_victoria_gemeentelijke_monumenten_kopie.jpg

Woeste Hoeve, deze objecten op het terrein van Princess Hotel Victoria zijn gemeentelijke monumenten. (© Hans van Embden)

Woeste Hoeve, deze objecten op het terrein van Princess Hotel Victoria zijn gemeentelijke monumenten. (© Hans van Embden)

Woeste Hoeve

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je bungalow op Landal Miggelenberg.

- Boek hier je vakantiehuis in omgeving Woeste Hoeve.

- Boek hier je hotel of B&B in omgeving Woeste Hoeve.

Terug naar boven

Eten en drinken

- Reserveer hier online je restaurant in omgeving Woeste Hoeve.

Terug naar boven

Status

- Woeste Hoeve is een buurtschap in de provincie Gelderland, in de streek Veluwe, gemeente Apeldoorn.

- De buurtschap Woeste Hoeve valt voor de postadressen grotendeels onder het dorp Hoenderloo, deels onder het dorp Beekbergen (dit betreft herberg De Woeste Hoeve en een er tegenover gelegen woonhuis).

- De buurtschap heeft witte plaatsnaamborden en ligt dus buiten de bebouwde kom.

Terug naar boven

Naam

In het Nedersaksisch
Weuste Hoeve.

Oudere vermeldingen
1559 Die Wueste Hoeue.

Naamsverklaring
Oude pleisterplaats. Als begrip komt Woeste Hoeve reeds vroeg voor, bijv. bij Zutphen in 1272 tho der Wustenhove. Eerder nog kan men het Latijnse equivalent vinden; anno 1200 in de buurt van Gaanderen mansus qui dicitur Deserta Curia. Het zijn namen voor verlaten hoeven.(1)

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Woeste Hoeve ligt W van Loenen, OZO van Hoenderloo, Z van Beekbergen, rond de Woeste Hoefweg en de splitsing aldaar met de Oude Arnhemseweg, en grenst in het O aan de A50.

Terug naar boven

Statistische gegevens

De buurtschap Woeste Hoeve omvat een 10-tal panden, waaronder een hotel en een restaurant.

Terug naar boven

Geschiedenis

De allereerste Woeste Hoeve
Reeds in de late middeleeuwen staat op deze plek een herberg, omgeven door een kleine enk met boerderijen, temidden van woeste gronden en zandverstuivingen. Bij het gebouw stonden doorrijstallen aan weerszijden van de weg (één is er behouden). Bij deze herberg Woeste Hoeve lag een vennetje, een zogenoemde fles*, waaruit het benodigde water werd verkregen. Het is nu drooggevallen en half verdwenen onder het talud van de nieuwe rijksweg. De Woeste Hoeve is ontstaan als pleisterplaats op de kruising van de handelsroutes Arnhem - Apeldoorn - Hattem en een hessenweg, die liep van Barneveld via Otterlo naar Steenderen aan de IJssel. Hessenwegen meden de dorpskommen, omdat de zware wagens schade konden aanrichten aan de toen nog onverharde dorpswegen. Daarom ook lagen op bepaalde afstanden pleisterplaatsen langs de hessenwegen, waar mens en dier konden worden verzorgd. De hessenkarren waren forse wagens, met een huif overdekt en bespannen met drie tot vijf paarden.
* Voor toelichting op en verklaring van dat woord zie de buurtschap Gerritsfles.

Hoog bezoek
In 1811 verblijft keizer Napoleon Bonaparte hier met Marie Louise. Ook koning Willem III bezoekt de herberg regelmatig, op doorreis naar paleis Het Loo.

Sloop
Delen van de buurtschap Woeste Hoeve zijn in de jaren dertig van de 20e eeuw gesloopt voor de verbreding en gedeeltelijke verlegging van de Arnhemseweg.

Tweede Wereldoorlog
In de nacht van 6 op 7 maart 1945 is bij de buurtschap Woeste Hoeve per ongeluk een 'aanslag' gepleegd op Hanns Albin Rauter. Op 6 maart had de Apeldoornse ondergrondse een tip ontvangen dat de Wehrmacht de volgende ochtend bij een slachterij in Epe 3000 kilo vlees zou ophalen. Vanwege de voedselschaarste bij onderduikers en evacués zou dat vlees in Apeldoorn heel goed van pas komen. Een groep verzetsmensen kreeg de opdracht de Wehrmacht voor te zijn en diezelfde nacht nog het vlees in Epe op te halen. De groep beschikte over Duitse uniformen, maar de auto's die de verzetsgroep had waren niet geschikt voor zo'n grote lading. Ze besloten een vrachtwagen van de Wehrmacht te kapen.

Het verlaten stuk in de buurt van Woeste Hoeve leek het meest geschikt voor de uitvoering van hun plan. Er reden namelijk nogal wat Duitse vrachtwagens heen en weer tussen Apeldoorn en Arnhem. Toen de groep ter hoogte van de buurtschap een zware auto hoorde naderen, dacht men dat het een vrachtwagen was. Het bleek echter een open BMW te zijn met Duitse officieren. In het vuurgevecht dat volgde werd de chauffeur van de auto dodelijk geraakt, evenals de officier die achterin zat. De man die naast de chauffeur zat leefde nog en was zwaargewond, hield zich dood. Later bleek dat het Rauter was, de hoogste Duitse politie-generaal en hoofd van de SS in Nederland.

Na een dergelijk incident was het gebruikelijk dat er door de Duitsers represailles werden genomen in de vorm van het fusilleren van gevangengenomen verzetsmensen, bekende Nederlanders en politici. Nu Rauter het slachtoffer was, werd het een represaille op grote schaal. Op 8 maart 1945 zijn in totaal 274 mannen gefusilleerd. In Amsterdam, Amersfoort, Fort De Bilt en op de Waalsdorpervlakte zijn vanwege de 'aanslag' op Rauter 157 mannen gefusilleerd. Bij de buurtschap Woeste Hoeve vindt de grootste vergeldingsactie plaats. Uit gevangenissen in Assen, Zwolle, Almelo, Colmschate, Doetinchem en Apeldoorn worden 117 mannen gehaald, in de leeftijd van 17 tot 75 jaar. Al deze mannen zijn in de ochtend van 8 maart, op de plaats waar nu het monument staat, gefusilleerd. - Bron en nadere informatie over de vergeldingsactie op 8 maart 1945 in Woeste Hoeve.

Sage van Gloeiende Gerrit
In 1770 is de oude herberg de Woeste Hoeve afgebrand (en in 1771 herbouwd). Hieraan is de sage van Gloeiende Gerrit verbonden; Gerrit is jaloers op zijn broer Jan. Zij wonen in de herberg. Jan trouwt met de meid. Gerrit steekt uit jaloezie in de huwelijksnacht de herberg in brand, middels een potje met gloeiende kolen uit de kachel, waarbij het kersverse bruidspaar om het leven komt. Gerrit vlucht maar geeft zich even later toch aan, omdat hij honger heeft. Hij sterft in de gevangenis. Sinds die tijd zien de mensen - volgens de sage - af en toe in de buurt van de Woeste Hoeve een vlammend vuur over de heide dwalen, zo groot als een brandende strobos, en sommigen herkennen daarin duidelijk een gloeiende man met een vuurkist in zijn hand. Men noemt het verschijnsel Gluënde Gerrit (Gloeiende Gerrit), naar Gerrit die destijds de herberg in brand heeft gestoken.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Reeds op 21 juli 1945 is er een eenvoudig monument opgericht naast de fusilladeplaats, ter herdenking van de op  8 maart 1945 omgebrachte 117 mannen. Na diverse aanpassingen aan het monument in de loop der jaren, heeft de in 1991 opgerichte Stichting Monument Woeste Hoeve zich aanvankelijk - succesvol - ingezet voor realisatie van het huidige monument, met daarop de namen van de slachtoffers, dat in 1992 is geplaatst. Tegenwoordig organiseert de stichting de jaarlijkse herdenking, onderhoudt zij het monument en bevordert zij het contact met en tussen de nabestaanden.

- Herberg De Woeste Hoeve (Oude Arnhemseweg 292) dateert uit 1771 en is gebouwd nadat de vorige herberg is afgebrand. Zie daarvoor hierboven onder Geschiedenis. Het pand is een gemeentelijk monument.

- Ook op het terrein van Princess Hotel Victoria (Woeste Hoefweg 80) bevinden zich 2 gemeentelijke monumenten. Een nadere beschrijving daarvan is ons nog niet bekend.

- Op Woeste Hoefweg 95, hoek Oude Arnhemseweg staat nog een houten voormalige boswachterswoning uit 1921.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Jaarlijks is er op 8 maart bij het oorlogsmonument een herdenking van de 117 slachtoffers die hier op 8 maart 1945 zijn gefusilleerd.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- In 1988 is het eerste wildviaduct van Nederland gerealiseerd: de Woeste Hoeve over de A50. Vandaag de dag is het ecoduct een groot succes volgens Piet Bloemerts van Vereniging Het Edelhert. "Voor het goede beeld: het is niet alleen maar een oversteek. Het is een stuk leefgebied geworden van het wild. Ze blijven hier rustig 2 uur bovenop zitten. Om in de modder te rollen, om gras te eten of om eikels te eten. Er zijn beesten bij die hier 6 keer per dag overheen komen", aldus Bloemerts. En ook veel kleinere dieren maken er gebruik van, zoals reptielen, eekhoorns en boommarters. Wildviaduct De Woeste Hoeve blijkt frequent te worden gebruikt door wild zwijn, edelhert en vos en in mindere mate door ree, das en verwilderde huiskatten (aldus onderzoek van Wageningen Universiteit in 2008).

Reactie toevoegen