Winkeldijk

Plaats
Buurtschap
De Ronde Venen
Utrecht

Winkeldijk

Terug naar boven

Status

- Winkeldijk is een buurtschap in de provincie Utrecht, gemeente De Ronde Venen. Abcoudes deel: t/m 2010 gemeente Abcoude, in 2011 over naar gemeente De Ronde Venen; Vinkeveens deel: t/m 1988 gemeente Abcoude, in 1989 door middel van een grenscorrectie over naar de nieuwe gemeente De Ronde Venen.

- De buurtschap Winkeldijk valt, ook voor de postadressen, grotendeels onder het dorp Abcoude, deels onder het dorp Vinkeveen.

- De buurtschap Winkeldijk heeft geen plaatsnaamborden, zodat je slechts aan de gelijknamige straatnaambordjes kunt zien dat je er bent aangekomen.

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Winkeldijk ligt rond de gelijknamige weg, met uitzondering van rond het uiterst NW gedeelte daarvan, dat onder de buurtschap Stokkelaarsbrug valt. De buurtschap ligt rond het riviertje de Winkel en Z en ZW van het dorp Abcoude, NNW en NW van het dorp Baambrugge, NO en N van de Vinkeveense Plassen, N en NO van het dorp Vinkeveen, NO van de dorpen Waverveen en Mijdrecht, O en ONO van het dorp Nes aan de Amstel, ZO van de stad Amstelveen, ZZO en ZO van het dorp Ouderkerk aan de Amstel en Z van de stad Amsterdam (stadsdeel Zuidoost).

Terug naar boven

Statistische gegevens

De buurtschap Winkeldijk omvat ca. 70 huizen, enkele woonschepen en ca. 200 vakantieaccommodaties, met ca. 175 inwoners.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- De tunneltjes onder de A2 vanuit de Baambrugse Zuwe naar Baambrugge, en N hiervan vanaf de Winkeldijk naar Abcoude, zijn in 2004 ontworpen door Aletta van Aalst & Partners Architecten. Het zijn onderdoorgangen voor kleine lokale wegen. Ze zijn zo ontworpen dat ze de eenheid van het grondlichaam intact laten: het is een kruisende lijn met een uitgesproken eigen karakter. Voor de gebruikers is met de strak doorlopende begrenzing ook overzichtelijkheid gerealiseerd, belangrijk voor sociale veiligheid. De wijkende wanden geven een heel ruim effect. De verlichting is geïntegreerd tussen de prefab panelen. Het geluidsscherm heeft hier een transparant onderpaneel, zodat de A2 zichtbaar is als oriëntatie.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Molen van de Polder Winkel, ook wel Molen Tachtig Morgen of de Winkelse Molen (Winkeldijk 7). Deze wipmolen is vermoedelijk in de eerste helft van de 18e eeuw gebouwd en was ingericht als poldermolen voor de bemaling van de Kleine Winkelpolder en voorzien van een inwendige molenaarswoning. De molen is in 1932 onttakeld, waarbij het wiekenkruis, het bovenhuis, het scheprad met houten schepradkast en het gaande werk zijn verwijderd. Het molenrestant heeft thans een functie als logeerruimte/berging. Het molenrestant ligt ten westen van Abcoude aan de zuidzijde van het riviertje de Winkel.

- Fort aan de Winkel (Winkeldijk bij nr. 16) dateert uit 1895. Met fortwachterswoning en houten genieloods.

- Slot Abcoude (hoek Winkeldijk / De Horn) is in 1274 verwoest, later herbouwd maar tegenwoordig zijn alleen de fundamenten nog over, met daaromheen de herstelde slotgracht. Onder de link vind je uitvoerige beschrijvingen van de lotgevallen van het slot door de eeuwen heen, in tekst en beeld.

- Naast het fort en de molenromp zijn er nog enkele rijksmonumentale objecten in buurtschap Winkeldijk, zijnde de boerderij uit begin 19e eeuw op nr. 1, en de 17e-eeuwse boerderijen op nrs. 27 en 29a.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- In het W buitengebied van Abcoude, aan het riviertje de Winkel, is een picknickbank met een informatiepaneel, waar je in tekst en beeld nadere informatie vindt over de geschiedenis en actuele ontwikkelingen in het landschap in de omgeving van dit riviertje. Onder de link is het informatiepaneel ook online te bekijken.

Reactie toevoegen