Windesheim

Plaats
Dorp
Zwolle
Salland
Overijssel

windesheim kasteel 1931 [640x480].jpg

Windesheim kasteel 1931

Windesheim kasteel 1931

Windesheim

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je vakantiehuis in omgeving Windesheim.

- Boek hier je hotel of B&B in omgeving Windesheim.

Terug naar boven

Eten en drinken

- Reserveer hier online je restaurant in omgeving Windesheim.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Windesheim (online te bestellen).

Terug naar boven

Status

- Windesheim is een dorp in de provincie Overijssel, in de streek Salland, gemeente Zwolle. T/m 31-7-1967 gemeente Zwollerkerspel.

- Windesheim wordt op diverse plekken beschreven als ´wijk´ van de stad Zwolle. Hoewel het uitdijende Zwolle al een aantal dorpen en buurtschappen heeft ´opgeslokt´, ligt Windesheim echter nog wel degelijk los van de stad en zit er nog steeds een behoorlijke ´groene buffer´ tussen (zie de kaart hierboven), dús is het geografisch gezien nog steeds een dorp. Wat in de beeldvorming parten speelt, is dat de gemeente Zwolle Windesheim destijds niet als plaatsnaam heeft aangemeld voor het in 1978 in werking getreden huidige postcodesysteem, waardoor Windesheimers in hun postadres moeten schrijven dat ze ´in´ (de woonplaats) Zwolle wonen. Men krijgt door de adresseringen dus aangeleerd om te zeggen dat men ´in´ Zwolle woont en te doen alsof Windesheim een wijk van Zwolle is. Wat wij betreuren, omdat zo nodeloos de identiteit van een dorp en haar inwoners verloren gaat. In verband hiermee is het postkantoor te Windesheim in 1977 t.b.v. bijv. de poststempels, ook hernoemd van Windesheim in Zwolle-Dorpsstraat. Nu weet u gelijk waarom er qua postadressen een Dorpsstraat 'in' de stad Zwolle ligt; dat is in de praktijk dus de Dorpsstraat van het dorp Windesheim... (iets soortgelijks heeft zich overigens voorgedaan bij Wijthmen en Ittersum).

Terug naar boven

Naam

Uitspraak
Weensum en Winsum.

Oudere vermeldingen
1028 kopie ca. 1530 Wendesheim, ca. 1050 kopie eind 11e eeuw de villa Windeshem, ca. 1310 Windesim, 1438 Wijndessem, 1583 Winssem.

Naamsverklaring
Samenstelling van het Oudnederlandse hem ´woonplaats´, verhoogduitst tot heim, en de persoonsnaam Winid.(1)

Terug naar boven

Statistische gegevens

- In 1840 had Windesheim 31 huizen met 232 inwoners.

- Tegenwoorig heeft Windesheim ca. 300 huizen met ca. 800 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

In Windesheim stond van 1387 tot eind 16e eeuw het kloostercomplex van de Congregatie van Windesheim. Het klooster is tijdens de Tachtigjarige Oorlog verwoest. De voormalige brouwerij van het klooster is later verbouwd tot de huidige hervormde kerk. Verslag van de archeologische opgravingen op het terrein van het kloostercomplex te Windesheim. De Congregatie van Windesheim bestaat nog steeds.

Van 1866 tot 1936 was er in Windesheim een station aan de spoorlijn Deventer-Zwolle.

Als u zich nader wilt verdiepen in de geschiedenis van Windesheim, kunt u terecht bij de Historische Vereniging Windesheim.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Windesheim heeft 29 rijksmonumenten, die grotendeels verband houden met de restanten en bijgebouwen van het Huis te Windesheim (dat in 1944 door een geallieerde bom is verwoest).

- Windesheim heeft 2 gemeentelijke monumenten.

- De Hervormde kerk is een restant van het voormalige klooster. In 1634 is het als kerk in gebruik genomen. Aan de kerk is een opmerkelijke halve boerderij vastgebouwd; dat is de kosterswoning.

- Windesheimer Molen.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Windesheim (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Site van en over Windesheim met o.a. een serie films over Windesheim.

Reacties

(1)

Reactie toevoegen