Wimmenum

Plaats
Buurtschap
Bergen NH
Kennemerland
Noord-Holland

Wimmenum

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je vakantiehuis in omgeving Wimmenum.

- Boek hier je hotel of B&B in omgeving Wimmenum.

Terug naar boven

Eten en drinken

- Reserveer hier online je restaurant in omgeving Wimmenum.

Terug naar boven

Status

- Wimmenum is een buurtschap in de provincie Noord-Holland, in de streek Kennemerland, gemeente Bergen. Het was een zelfstandige gemeente t/m 1811. In 1812 over naar gemeente Bergen, per 1-5-1817 van Bergen afgesplitst als zelfstandige gemeente, per 8-9-1857 over naar gemeente Egmond-Binnen, per 1-7-1978 over naar gemeente Egmond, in 2001 over naar gemeente Bergen. Waarmee de cirkel weer rond is...

- Wapen van de voormalige gemeente Wimmenum.

- De buurtschap Wimmenum valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Egmond aan den Hoef.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
Eind 11e eeuw kopie 15e eeuw Wymnam, ca. 1200 Wimnom, 1248 kopie 15e eeuw Wymnem.

Naamsverklaring
De jongste verklaring gaat uit van een datief meervoud (met locatieve functie) van een waternaam Wimina*, gevormd met het suffix -ina bij de woordstam van het Oudfriese wime 'teenwilg'. Zeker af te wijzen is de duiding: 'heem van iemand die Witmund heette'.(1)

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Wimmenum ligt W van Alkmaar, ZW van Bergen, NO van Egmond aan Zee, N van Egmond aan den Hoef, rond de kruising van de Herenweg (N511) met de Driehuizerweg. O van Wimmenum loopt de Wimmenumervaart.

Terug naar boven

Statistische gegevens

- In 1840 had de gemeente Wimmenum 17 huizen met 109 inwoners, verdeeld in dorp (zoals de gemeente het bij de Volkstelling betitelde) Wimmenum 13/84 (= huizen/inwoners) en buurtschap Egmondermeer 4/25.

- Tegenwoordig heeft Wimmenum ca. 60 huizen met ca. 140 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

- Inventaris van het archief van de gemeente Wimmenum.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- De Wimmenumer Molen is een waarschijnlijk in 1774 gebouwde achtkante binnenkruier. Hij bemaalde de 85 ha grote Wimmenummerpolder op de Schermerboezem. De Wimmenummerpolder omvat grotendeels het gebied dat gelegen is tussen de door de Krommedijk begrensde geestgronden en het vroegere onbedijkte Egmonder- en Bergermeer.

- Aan de Banweg en de Herenweg zijn nog diverse oude stenen grenspalen te vinden van de vroegere gemeente Wimmenum, aan de grenzen met de oude gemeente Bergen.

Terug naar boven

Links

- Site over Wimmenum.

- Tennisvereniging Wimmenum.

- Recreantenvereniging Wimmenum is een belangenvereniging voor eigenaren van recreatiewoningen in de duinen. Oorspronkelijk waren deze huisjes van bedrijven, veelal uit de Zaanstreek, waarvan de werknemers hier hun vakantie konden vieren. Tegenwoordig zijn de huisjes van particuliere eigenaren. - Reportage met 3 echtparen die een recreatiewoning in Wimmenum hebben, waaronder een echtpaar dat er al meer dan 50 jaar woont.

Reactie toevoegen