Willemsoord

Plaats
Dorp
Steenwijkerland
Kop van Overijssel
Overijssel

Willemsoord eo Maatschappij van Weldadigheid bord [640x480].JPG

Willemsoord, informatiepaneel waarop de ligging van Willemsoord als oorspronkelijke 'kolonie' staat aangegeven

Willemsoord, informatiepaneel waarop de ligging van Willemsoord als oorspronkelijke 'kolonie' staat aangegeven

Willemsoord grenspaal Fr-DR [640x480].JPG

Willemsoord, grenspaal op de grens van de provincies Drenthe en Fryslân

Willemsoord, grenspaal op de grens van de provincies Drenthe en Fryslân

Willemsoord

Terug naar boven

Status

- Willemsoord is een dorp in de provincie Overijssel, in de streek Kop van Overijssel, gemeente Steenwijkerland. T/m 1972 gemeente Steenwijkerwold. In 1973 over naar gemeente Steenwijk, in 2001 over naar gemeente Steenwijkerland.

- Onder het dorp Willemsoord valt ook buurtschap De Pol.

Terug naar boven

Ligging

Het dorp Willemsoord ligt NW van Steenwijk en ZO van Wolvega. Verder grenst het dorp in het N aan de provincie Fryslân en het tweelingdorp De Blesse-Peperga, in het ZO aan het dorp Eesveen, in het Z aan het dorp Steenwijkerwold en in het W aan de dorpen Paasloo en Blesdijke. De A32 loopt centraal door het dorpsgebied, van Z naar N.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat het dorp Willemsoord 162 huizen met 925 inwoners onder de gemeente Steenwijkerwold en 18 huizen met 131 inwoners onder Steggerda, gemeente Weststellingwerf. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 350 huizen met ca. 850 inwoners.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Willemsoord heeft 2 rijksmonumenten.

- Willemsoord heeft 3 gemeentelijke monumenten.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- SteenGoed Festival (op een zaterdag in juni) is het jaarlijkse festival in Willemsoord voor liefhebbers van rock, blues en metal.

- De Kolonie Cup (juni, in 2019 voor de 4e keer) is een jaarlijks evenement waarbij voetbalteams uit de wijde omgeving de strijd met elkaar aangaan om de regionaal beroemde Kolonie Cup. "De eerste 3 edities van dit spektakel waren een enorm succes. VV Willemsoord heeft weer zijn eigen toernooi en hoe! Het concept is uniek. We spelen 7 tegen 7 op een half veld. Iedereen kan zich inschrijven in de desbetreffende catogorie. Standaardelftallen. In deze categorie kunnen alle teams die uitkomen in een 1e elftal zich inschrijven. Recreanten. In deze categorie kunnen bedrijven, liefhebbers, mensen die meedoen belangrijker vinden dan winnen zich inschrijven. Dames. Uiteraard mag deze categorie niet ontbreken in het geheel. Nieuw: 35+! In deze categorie kunnen ploegen zich inschrijven waarvan alle spelers boven de 35 jaar zijn. Dit blijkt een enorm succes bij diverse verenigingen en daar spelen wij op in. Ervaring leert dat het verstandig is met voldoende wissels aan te treden. Dit ook omdat het niet mogelijk is spelers te gebruiken van andere teams, ook al zijn deze al uitgeschakeld. Het is een pittig toernooi en uiteraard moet iedereen nog wel fit zijn voor de 3e helft! Ook dit jaar beloofd het weer een spektakel te worden! Een dag vol met voetbal maar zeker ook amusement en activiteiten. Zo zal er een springkussen zijn, diverse activiteiten waaronder het schminken van de kinderen. Overal wordt aan gedacht! Gelijk na de finales zal het feest losbarsten en als iemand weet hoe dat moet zijn wij het wel! Laat je verrassen door dit spektakel. De Kolonie Cup is het voorbeeld van waar een kleine club groot in kan zijn!!"

- Koloniefeest (1e weekend van juli, in 2019 voor de 10e keer). "Het is BIZAR... Bizar hoe snel die 9 Koloniefeesten voorbij zijn gevlogen. Hoe we zijn gegroeid qua evenement maar ook qua organisatie en vrijwilligers. Dat het eerste jaar de tent vol stond met Nick & Simon, Jan & Anny, Rene Karst, en Summerland, en we vorig jaar een uitverkochte avond hadden met in de grote tent Jannes, Snollebollekes, Mooi Wark, Ronnie Ruysdael en nog altijd die fantastische huisband Summerland in de Rocktent, Dilana Smith, Hockenheimers & Red Smoke. Dit jaar de 10editie. Dat moet toch een spektakel worden? Nou, wij kunnen je vertellen: dat wordt het!" Aldus de aankondiging van de 10e editie. 's Middags is er een leuke kindermiddag met tal van activiteiten voor jong en ouder, waaronder het jaarlijkse Beachsoccertoernooi.

- Grasbaanraces (eind augustus).

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Willemsoord (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Algemeen: - Site van en over Willemsoord.

- Belangenvereniging: - Dorpsbelang Willemsoord, De Pol en Ronde Blesse.

- Nieuws: - Nieuws over Willemsoord op Facebook.

- Sport: - Voetbalvereniging v.v. Willemsoord heeft een prachtig verhaal over haar ontstaan en ontwikkeling, dat we je daarom niet willen onthouden: "De vereniging is opgericht in 1929 in de lokale taveerne van Miggels (tegenwoordig fam. Stroeve). In gegevens van de KNVB komt de vereniging echter al voor in 1918. Het eerste voetbalveld was op de Ronde Blesse, waar men zelf van een stuk bosgrond een voetbalveld moest maken. Na 5 jaar kwam er een voetbalveld aan het kerkhoflaantje dat voor 1 gulden per jaar van de Maatschappij van Weldadigheid werd gehuurd. De plaatselijke taveerne diende eerst als kleedkamer maar later kreeg de club een oude spoorwagon die als kleedkamer kon dienen. De beginjaren waren zeer succesvol; v.v. Willemsoord stond bekent als "de schrik van het noorden". Voor 1940 speelden ze al in de 3e klasse van de grote bond. De vele prijzen in de prijzenkast bij Café De Steen herinneren nog aan deze gloriejaren.

Vlak na de oorlog kreeg de voetbalclub de beschikking over een nieuw voetbalveld achter het Veentje met als kleedkamer een door de Duitsers achtergelaten oude barak uit de Eese. Om het veld goed bespeelbaar te houden werd er drainage aangelegd: sleuven in de grond gevuld met takkenbossen en zand. In seizoen 1968-1969 werden de eerste wedstrijden op de huidige locatie midden in het dorp gespeeld. In 1980 werd de huidige kantine geopend, wat de financiële positie van de club ten goede kwam. In 2000 heeft het toenmalige bestuur samen met de jeugdleiders een besluit genomen om te stoppen met het C- junioren team want men vond 12 spelers te weinig voor een elftal. Tot op de dag van vandaag wordt dit besluit betreurd. Het gevolg was dat er een deel stopte met voetballen of lid werd van De Blesse of Steenwijkerwold. In deze groep jeugd zaten verschillende getalenteerde spelers waarvan er enkele nu weer naar Willemsoord zijn gekomen. In seizoen 2010-2011 is de neerwaartse spiraal doorbroken met een behoorlijke ledengroei als gevolg. Ook de jeugdafdeling groeit momenteel weer en presteert, ondanks de hoge indelingen, prima."

- Welzijn: - Vereniging ‘Het Heideveld en de daartoe behorende fondsen en eigendommen in de buurtschap Steenwijkerwold’, kortweg Het Heideveld, is opgericht in 1819 en is daarmee een van de oudste verenigingen in de regio. Geboren uit nood, omdat de Maatschappij van Weldadigheid voor de realisering van de kolonie Willemsoord dacht een groot deel van de woeste Steenwijkerwoldse heidevelden te kunnen annexeren. Maar daar staken de Erfgenamen van ‘t Wold een stokje voor. Met de oprichting van Het Heideveld, met als werkgebied delen van de huidige kernen Steenwijkerwold, Willemsoord, De Pol, Baars, Basse en Witte Paarden, werden hun traditionele rechten veilig gesteld en kwam er duidelijkheid in de eigendomsverhoudingen van het gebied. Tientallen pachters huurden door de eeuwen heen kleine of grote stukken land en anno nu huren nog altijd ongeveer 90 inwoners een stuk grond in het 300 hectare grote gebied van Het Heideveld. De bescheiden winst die jaarlijks wordt gemaakt, komt ten goede aan verengingen, buurthuizen en voorzieningen in de genoemde kernen.

- Genealogie: - Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Willemsoord Vredehof.

Reactie toevoegen