Wilhelminadorp

Plaats
Dorp
Goes
Zuid-Beveland
Zeeland

wilhelminadorp ca 1910 [640x480].jpg

Wilhelminadorp ca. 1910

Wilhelminadorp ca. 1910

Wilhelminadorp

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je kampeervakantie op vakantiepark Scheldeoord.

- Boek hier je vakantiehuis in omgeving Wilhelminadorp.

- Boek hier je hotel of B&B in omgeving Wilhelminadorp.

Terug naar boven

Eten en drinken

- Reserveer hier online je restaurant in omgeving Wilhelminadorp.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Wilhelminadorp (online te bestellen).

Terug naar boven

Status

- Wilhelminadorp is een dorp in de provincie Zeeland, in de streek Zuid-Beveland, gemeente Goes. T/m 1969 gemeente Kattendijke.

- Onder het dorp Wilhelminadorp vallen ook de buurtschappen Roodewijk en Het Sas.

Terug naar boven

Naam

Naamsverklaring
Aanvankelijk werd de in 1809 drooggelegde polder naar Lodewijk Napoleon genoemd. Toen de Fransen de benen namen is de naam gewijzigd in die van de gemalin van koning Willem I, Wilhelminapolder dus. Het dorp heette aanvankelijk Nieuwdorp.

Terug naar boven

Ligging

Wilhelminadorp ligt N van Goes.

Terug naar boven

Statistische gegevens

- In 1840 had Wilhelminadorp 88 huizen met 501 inwoners.

- Tegenwoordig heeft Wilhelminadorp ca. 250 huizen met ca. 600 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

In de Wilhelminapolder bevindt zich het grootste particuliere landbouwbedrijf van Nederland (klopt dit nog?, red.): Koninklijke Maatschap De Wilhelminapolder (KMWP). Het is opgezet als een modelonderneming en beslaat een oppervlakte van ruim 1.500 ha. Binnen dit bedrijf ontstond een eigen gemeenschap. Het bedrijf behartigde zowel de belangen van de aandeelhouders als dat van de werknemers en werd ook wel een ‘kapitalistische kolchoz’ genoemd. De Wilhelminapolder is in de Franse tijd, in 1809, drooggelegd en bedijkt op kosten van een dertigtal Rotterdamse reders en kooplieden.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Wilhelminadorp heeft 1 gemeentelijk monument.

- De Hervormde (PKN) kerk van Wilhelminadorp dateert uit 1841. Voorheen ging men in Kattendijke ter kerke. De kerk is het enige rijksmonument van het dorp.

- Het gebouw Katseveer (aan de Katseveerweg, NW van Wilhelminadorp) is een voormalig wachtlokaal van het Katseveer naar Zierikzee. Met de aanleg van de Zandkreekdam in 1951 werd dit veer en daarmee ook dit wachtlokaal overbodig. Tegenwoordig is er een restauant in gevestigd.

- Het fraaie dorpshuis dateert uit 1959 en is door de landbouwmaatschap geschonken ter gelegenheid van het 150-jarig bestaan van de polder.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Zeeuwse Ploegkampioenschappen (op een zaterdag in september).

Terug naar boven

Natuur en recreatie

Fietsroutes
De Wilhelminapolder is een akkerbouwbedrijf met verschillende landerijen. Op het bedrijf worden bieten, aardappelen en granen verbouwd. Vanuit de Wilhelminapolder kunt u drie fietstochten maken, die desgewenst te combineren zijn. De lengtes zijn 9, 12,5 en 15 km. Nadere informatie op de site van de KMWP.

Ommetje Wilhelminadorp en Personeelspad
In 2010 is het Ommetje Wilhelminadorp geopend, een onbewegwijzerde wandelroute aan de noordkant van het dorp. De totale wandelroute, inclusief het aansluitende Personeelspad, loopt vanaf Wilhelminadorp naar Kattendijke en is ruim vier kilometer lang. Het ommetje zelf is een korte wandeling van ongever anderhalve kilometer. Het Personeelspad dankt zijn naam aan de functie die het lange tijd heeft gehad. Landarbeiders uit Kattendijke volgden het kapelse wegje en de Kooiweg om de akkers waar zij werkten, te bereiken. Ook werd het gebruikt als kerkepad. Het Personeelspad leidt wandelaars onder meer langs het kanaal, de schaapskooi en de in 1916 gebouwde arbeidershuisjes. Zowel aan het begin als aan het eind zijn infoborden geplaatst.

Terug naar boven

Links

- Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Wilhelminadorp.

Reactie toevoegen