Westrik

Plaats
Buurtschap
Breda
West-Brabant Baronie en Markiezaat
Noord-Brabant

Westrik

Terug naar boven

Status

- Westrik is een buurtschap in de provincie Noord-Brabant, in de regio West-Brabant, en daarbinnen in de streek Baronie en Markiezaat, gemeente Breda. T/m 1941 gemeente Princenhage. In 1942 over naar gemeente Beek, in 1951 over naar gemeente Prinsenbeek (naamswijziging), in 1997 over naar gemeente Breda. T/m 1996 gedeeltelijk reeds gemeente Breda (Z van de spoorlijn), gedeeltelijk gemeente Prinsenbeek (N van de spoorlijn).

- De buurtschap Westrik valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Prinsenbeek.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1408 in Westric, 1440 in Westerwyck, 1474 Westrik.

Naamsverklaring
Samentrekking van westerwik, samengesteld uit wester ‘westelijk’ en wijk ‘nederzetting, vaak met speciale functie’ (zie Wijk aan Zee).(1)

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Westrik ligt rond de gelijknamige weg, direct ZO van Prinsenbeek, en grenst in het Z aan de spoorlijn Breda-Roosendaal en in het O aan de A16.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat de buurtschap Westrik 8 huizen met 69 inwoners. Tegenwoordig heeft de buurtschap ca. 20 huizen met ca. 50 inwoners.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- In het kader van de aanleg van de Hogesnelheidslijn (HSL) en de verbreding van de A16, is in 2000 in Westrik archeologisch onderzoek verricht. Er zijn bewoningssporen gevonden uit de IJzertijd, Bronstijd, Romeinse Tijd, Karolingische Tijd en de Middeleeuwen.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Aan de Westrikseweg 26 een boerderij uit 1823 met klok aan de zijgevel (zie foto).

Reactie toevoegen