Westmaas

Plaats
Dorp
Hoeksche Waard
Hoeksche Waard
Zuid-Holland

ZH gemeente Westmaas in ca. 1870 kaart J. Kuijper [1024x768].gif

Gemeente Westmaas in ca. 1870, kaart J. Kuijper

Gemeente Westmaas in ca. 1870, kaart J. Kuijper

Westmaas

Terug naar boven

Status

- Westmaas is een dorp in de provincie Zuid-Holland, in de streek en gemeente Hoeksche Waard. Het was een zelfstandige gemeente t/m 1983. In 1984 over naar gemeente Binnenmaas, in 2019 over naar gemeente Hoeksche Waard.

- Wapen van de voormalige gemeente Westmaas.

- Onder het dorp Westmaas valt voor de postadressen een deel van de buurtschap Greup.

Terug naar boven

Ligging

Het dorp Westmaas ligt aan de Binnenbedijkte Maas (of Binnenmaas) en ZW van het dorp Mijnsheerenland, Z van de dorpen Heinenoord en Goidschalxoord, ZO van het dorp Oud-Beijerland, NO van het dorp Klaaswaal, NNO van het dorp Numansdorp, NW van het dorp Strijen, W van het dorp Maasdam en WZW van het dorp Puttershoek. Door het W van het dorpsgebied loopt de A29.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat de gemeente Westmaas 118 huizen met 768 inwoners, verdeeld in het gelijknamige dorp 91/591 (=huizen/inwoners) en de buurtschap Group 27/177. Tegenwoordig heeft het dorp Westmaas ca. 800 huizen met ca. 2.100 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

- In 1995 is het boek 'In zoete mijmerij. Het boeiende verleden van Westmaas, Mijnsheerenland, Greup en 't Zwanegat in woord en beeld' verschenen (auteur H.A. den Hartigh, 584 pagina's, uitg. Rabobank Binnenmaas).

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- Middels het project 't Koetsveld werkt de gemeente aan de herinrichting van Westmaas. O.a. worden 2 nieuwe basisscholen, maatschappelijke voorzieningen en woningen gerealiseerd.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Westmaas heeft 4 rijksmonumenten.

- Dorpskerk (Hervormd PKN).

- Molen Windlust.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Westmaas (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Onderwijs: - Basisschool De Weerklank.

- Muziek: - Binnenmaas Fanfare Orkest (BFO) Da Capo is in 2000 ontstaan uit een fusie tussen Muziekvereniging Leeuwenstein uit Heinenoord en Mastlands Fanfare uit Westmaas. Het repertoire is divers; van mars tot musical, van klassiek tot pop en natuurlijk ook eigentijdse composities.

- Genealogie: - Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Westmaas.

Reactie toevoegen