Westhoek (Koudekerke)

Plaats
Buurtschap
Veere
Walcheren
Zeeland

westhoek_koudekerke_op_kaart_ca._1910.jpg

Westhoek is een buurtschap in de provincie Zeeland, in de streek Walcheren, gemeente Veere. T/m 30-6-1966 gemeente Koudekerke. Per 1-7-1966 over naar gemeente Valkenisse, in 1997 over naar gemeente Veere. De plaatsnaam verschijnt vanaf ca. 1900 op kaarten

Westhoek is een buurtschap in de provincie Zeeland, in de streek Walcheren, gemeente Veere. T/m 30-6-1966 gemeente Koudekerke. Per 1-7-1966 over naar gemeente Valkenisse, in 1997 over naar gemeente Veere. De plaatsnaam verschijnt vanaf ca. 1900 op kaarten

Westhoek (Koudekerke)

Terug naar boven

Status

- Westhoek is een buurtschap in de provincie Zeeland, in de streek Walcheren, gemeente Veere. T/m 30-6-1966 gemeente Koudekerke. Per 1-7-1966 over naar gemeente Valkenisse, in 1997 over naar gemeente Veere.

- De buurtschap Westhoek valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Koudekerke.

- Buurtschap Westhoek heeft geen plaatsnaamborden, en ook geen gelijkluidende straatnaam, zodat je ter plekke nergens aan kunt zien dat en wanneer je de buurtschap binnenkomt en weer verlaat.

- De plaatsnaam Westhoek verschijnt begin 20e eeuw op de kaarten. Rond 1990 wordt de plaatsnaam zomaar, zonder enige reden, van de kaarten 'gegumd'. Immers de bebouwing is er nog gewoon, dus de buurtschap wat ons betreft ook.

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Westhoek ligt ZW van de dorpskern van Koudekerke, rond de Dishoekseweg (met aangrenzende bebouwing aan beide kanten), voor zover gelegen tussen de Verbrandehofweg aan de O kant en de Zwaanweg aan de W kant.

Terug naar boven

Statistische gegevens

De buurtschap Westhoek omvat ca. 20 huizen met ca. 50 inwoners.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- "In de 17e en 18e eeuw stond er een reeks buitenplaatsen op de route van Middelburg via Koudekerke naar Vlissingen. Vermogende lieden konden het zich in die tijd permitteren om, naast hun pand in de stad, een luxueus verblijf buiten de hectiek van die stad te laten verrijzen. Het hof dat in dit artikel centraal staat, lag enigszins verwijderd van deze “guirlande van lusthoven”, namelijk dicht bij de duinen, niet ver van het gehucht Dishoek. Als men tegenwoordig over de Dishoekseweg in Koudekerke rijdt, is het moeilijk voor te stellen dat veel heren van stand, met hun uiteraard keurige dames, zich hier in koetsen over deze toen onverharde weg in de Westhoek begaven. De regentenfamilie Schotte, vice-admiraal Carel van de Putte, Catharina Johanna, de vrouw van schepen, raad en zeeheld Philibert Boesschot, en burgemeester Nicolaas Carel van Hoorn, het zijn niet de minste namen! Hoog tijd om de lezer eens mee te nemen naar het nog altijd onderbelichte maar zeker niet onbelangrijke hof Westerwijk.

De witte hekpalen met de woorden ‘wester’ en ‘wijk’ maken het eenvoudig om dit boerenerf te vinden, daar ten zuidwesten van het dorp Koudekerke. Op dit moment bedrijft men hier meerdere takken van ondernemerschap: landbouw, loonbedrijf, minicamping en dierenpension. De huidige bewoners van het hof hebben het geheel sinds 1990 in erfpacht bij de eigenaresse, mevrouw Leuntje Kluijfhout-Vos. Zij woont in de dorpskern. Helaas is haar man, de heer Lourus Kluijfhout, in september 2008 overleden. Samen kochten zij Westerwijk in 1974." (aldus de inleiding van / voor nadere informatie zie het artikel 'Westerwijk - Een hof in de Westhoek van Koudekerke', door Jaco Simons, in tijdschrift De Wete, jrg. 39, nr. 1, 2010, van Heemkundige Kring Walcheren)

- Batterij van vier kazematten aan de Verbrandehofweg, Z van buurtschap Westhoek. Tijdens de inundatie van het eiland Walcheren in oktober 1944 zijn de kanonnen (Franse 15,5 cm houwitsers) ingezet bij de verdediging van de Sloedam. De bunkers zijn niet vrij te bezichtigen; ze liggen op landbouwgrond. Oproep van Stichting Bunkerbehoud en Bunkerfoto’s.nl: "Veel bunkers op o.a. Walcheren en de Bevelanden staan op privéterrein. De duinen zijn verboden gebied. Verniel of beschadig niets. Vraag even toestemming aan de eigenaren voordat u een bunker gaat bekijken. Dit om te voorkomen dat bunkerliefhebbers een slechte naam krijgen bij de eigenaren van deze bunkers en het gevolg kan zijn, dat men geen toegang meer krijgt. Houdt u er ook rekening mee dat voor veel eigenaren de zondag een dag van rust is. Veroorzaak geen overlast."

Reactie toevoegen