Westerwolde (gemeente)

Gemeente
Westerwolde
Westerwolde
Groningen

Westerwolde (gemeente)

Terug naar boven

Status

- Westerwolde is een gemeente in de provincie Groningen, in de streek Westerwolde. De gemeente is in 2018 ontstaan uit samenvoeging van de gemeenten Bellingwedde en Vlagtwedde.

- De gemeentehuizen van de voormalige gemeenten, in respectievelijk Wedde en Sellingen, blijven ook in de nieuwe gemeente gehandhaafd voor de dienstverlening naar de burgers. Omdat de gemeente erg langgerekt is (meer dan 40 km lang) zou de afstand bij één gemeentelijk servicepunt anders wel erg groot worden.

- Inwoners van het landelijk buitengebied van de gemeente Stadskanaal, o.a. name uit de kernen Onstwedde en Alteveer, hebben er aandacht voor gevraagd dat hun kernen wellicht ook beter zouden kunnen opgaan in de nieuwe gemeente Westerwolde, omdat zij zich meer bij die historische en geografische regio vinden horen, dan bij de beoogde 'veenkolonie-gemeente' van Stadskanaal met Veendam en Pekela. Ook historicus Luuk Houwing stelt: "Westerwolde is een gebied op zich, het lag ook (laagveen en hoogveen) geïsoleerd. Eigenlijk kon je er alleen bij Roswinkel aan de ene kant en Pekela aan de andere uit. Je zou kunnen zeggen dat nu de herindeling op stapel staat, de historische fout uit 1969, door Westerwolde uit elkaar te trekken, eindelijk kan worden hersteld." De procedures (het herindelingsontwerp e.d.) waren echter al in een te ver gevorderd stadium om dit nog te kunnen meenemen. Daarnaast was het gemeentebestuur van Stadskanaal er ook geen voorstander van.

- De gemeente Westerwolde omvat de dorpen Bellingwolde, Blijham, Bourtange, Jipsingboertange, Oudeschans, Sellingen, Ter Apel, Ter Apelkanaal, Veele, Veelerveen, Vlagtwedde, Vriescheloo, Wedde en Zandberg (grotendeels) en de buurtschappen Abeltjeshuis, Agodorp, Barnflair, Borgertange, Borgerveld, Bovenstreek, Burgemeester Beinsdorp, De Bouwte, De Bruil, De Bult, De Heemen, De Kuilen, De Lethe, De Maten, De Oerde, De Vennen, Den Ham, Ellersinghuizen, Hanetange (deels), Harpel, Hebrecht, Hoorn, Hoornderveen, Jipsingboermussel, Jipsinghuizen, Kielhuppen, Klein-Ulsda, Klontjebuurt, Koudehoek, Lammerweg, Laude, Lauderbeetse, Laudermarke, Lauderzwarteveen, Leemdobben, Lutje Ham, Lutjeloo, Lyskemeer, Morige, Munnekemoer, Ossenmarke, Oud Veele, Over de Dijk, Overdiep, Pallert, Plaggenborg, Poldert, Renneborg, Rhederbrug, Rhederveld, Rijsdam, Roelage, 't Schot, Sellingerbeetse, Sellingerzwarteveen, Slegge, Stakenborg, Stobben, Ter Borg, Ter Haar, Ter Walslage, Ter Wisch, Tjabbesoord, Veerste Veldhuis, Verbindingsweg, Vlagtwedder-Barlage, Vlagtwedder-Veldhuis, Vogelzang, Voorwold, Wedderheide, Wedderveer, Weende, Weenderveld, Weite, Wessingtange, Westeind, Winschoter Hoogebrug (grotendeels), Winschoterzijl (deels), Wollingboermarke, Wollinghuizen, Zandstroom en Zuidveld. Dit zijn 14 dorpen en 82 buurtschappen in totaal.

Terug naar boven

Naam

Naamgeving
De gemeente Westerwolde is genoemd naar de ligging in de gelijknamige streek. Die streek is groter dan de gemeente. Voor nadere toelichting zie de streekpagina, die hierboven onder Status is gelinkt.

Terug naar boven

Ligging

De gemeente Westerwolde ligt in het ZO van de provincie Groningen, en grenst in het O aan Duitsland, in het Z en ZW aan de provincie Drenthe (respectievelijk gemeenten Emmen en Borger-Odoorn), in het W aan de gemeente Stadskanaal, in het NW aan de gemeente Pekela, en in het N aan de gemeente Oldambt. De hoofdplaatsen Wedde en Sellingen respectievelijk NW en ZO in de gemeente.

Terug naar boven

Statistische gegevens

De gemeente Westerwolde is in 2018 ontstaan en is bij haar oprichting als volgt samengesteld:
van de gemeente Bellingwedde: ca. 3.600 huizen met ca. 9.000 inwoners op een oppervlakte van ca. 110 km2;
van de gemeente Vlagtwedde: ca. 6.400 huizen met ca. 16.000 inwoners op een oppervlakte van ca. 170 km2.
In totaal dus ca. 10.000 huizen met ca. 25.000 inwoners op een oppervlakte van ca. 280 km2.

Terug naar boven

Evenementen

- Nieuws over evenementen in de gemeente Westerwolde op Facebook.

Terug naar boven

Links

- Gemeente: - Nieuws van gemeente Westerwolde op Facebook. - Nieuws van de gemeente op Twitter.

Reactie toevoegen