Westendorp

Plaats
Dorp
Oude IJsselstreek
Achterhoek
Gelderland

westendorp_tot_kaart_ca._1930_westendorp_ten_noorden_en_ten_zuiden_kopie.jpg

Westendorp komt met die naam al voor in de Volkstelling van 1840. Vreemd genoeg wordt dat in atlassen pas bijna 100 jaar later doorgevoerd; tot ca. 1930 is daar nog sprake van de plaatsnamen Westendorp ten Noorden en Westendorp ten Zuiden.

Westendorp komt met die naam al voor in de Volkstelling van 1840. Vreemd genoeg wordt dat in atlassen pas bijna 100 jaar later doorgevoerd; tot ca. 1930 is daar nog sprake van de plaatsnamen Westendorp ten Noorden en Westendorp ten Zuiden.

Westendorp

Terug naar boven

Status

- Westendorp is een dorp in de provincie Gelderland, in de streek Achterhoek, gemeente Oude IJsselstreek. T/m 2004 gemeente Wisch.

Terug naar boven

Naam

Naamgeving
De huidige plaatsnaam komt al als zodanig voor in de Volkstelling van 1840. Toch duurt het bijna een eeuw voor die naam ook in de atlassen verschijnt. Daar staan tot ca. 1930 namelijk de benamingen 'Westendorp ten Noorden' en 'Westendorp ten Zuiden'.

Terug naar boven

Ligging

Het dorp Westendorp ligt OZO van de stad Doetinchem, ZO van de dorpen Zelhem en Velswijk, ZZW van het dorp Halle, ZW van de dorpen Mariënvelde en Zieuwent, WZW van het dorp Harreveld en de stad Lichtenvoorde, WNW van de dorpen Varsseveld en Aalten, NW van de dorpen Sinderen, De Heurne, Breedenbroek en Dinxperlo, NO van de stad Terborg en de dorpen Silvolde, Etten, Ulft, Varsselder en Gendringen en ONO van de dorpen Gaanderen en Braamt.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat het dorp Westendorp 139 huizen met 1.020 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 440 huizen met ca. 1.100 inwoners.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Westendorp heeft 2 gemeentelijke monumenten.

- Huis en landgoed Tandem. Landgoed Tandem hoorde oorspronkelijk bij Huis Bergh en was 180 ha groot. Het is in 1872 verkocht aan mr. Van Eeden, advocaat in Utrecht. In de jaren daarop is het met nog eens 50 hectare uitgebreid. ‘Tandem’ betekent in het latijn ‘eindelijk’: Van Eeden zocht er rust. Het landgoed was in de hele streek bekend om zijn mooie lanen. De boerderijen die bij het Tandem hoorden zoals Boeyink, Den Hollander, Gemmink, Gielink, de Horst, Lensink, Schilderink, Veldkamp en Vlaswinkel, zijn in de vorige eeuw geleidelijk aan verkocht aan de pachters. - Fotoserie van landgoed Tandem uit 1909.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Feestvereniging Westendorp organiseert door het jaar heen diverse evenementen en activiteiten.

- Poasbest (op de vrijdag in het paasweekend) is "Een feest gebaseerd op gezelligheid en goeie sfeer. Pak 't leven anders pakt 't leaven ow! Geniet nu het kan want voor je het weet is het voorbij!" Aldus de organisatie.

- Voorjaarsmarkt (op een zondag begin mei).

- Zomerfeest (gedurende 5 dagen in juni).

- Zomerkamp voor de basisschooljeugd (juli).

Terug naar boven

Beeld

- Diaserie met heel veel mooie oude ansichtkaarten van Westendorp, door Henk Boomkamp.

- Dorpsfilm Westendorp e.o. anno 1950. Jan Looman (uit de Veldkamperstraat) filmde al sinds 1950 met een smalfilmcamera allerlei gebeurtenissen in en om het dorp. Deze film toont het beslaan van een paard bij de smid, een man met paard en wagen, wat later een hooiwagen op de weg. Daarna wordt uitvoerig het melken van koeien in de wei getoond. Leden van CJMV Immanuel en muziekvereniging Westendorps Fanfare marcheren door het dorp op weg naar Café De Vos om de vogel te plaatsen voor het vogelschieten. Na het vendelzwaaien begint het vogelschieten en na afloop drinken de schutters een glas bier op het terras van Café De Vos. - Dorpsfilm Westendorp anno 1977.

- Rijksweg 15, waar de A18 onderdeel van is, is langs Westendorp aangelegd. Er moesten huizen en een school voor wijken. Het gedeelte tussen de gemeente Doetinchem en Varsseveld is tussen 1977 en 1984 aangelegd. Onder de link kun je de mooie film (van 40 minuten) bekijken die dhr. Looman ook hiervan heeft gemaakt.

Terug naar boven

Links

- Algemeen: - Site van en over Westendorp.

- Nieuws: - Dorpskrant 't Westendorps Kwartaaltje - die, zoals de naam al suggereert, 1x per kwartaal verschijnt - is via de link ook online te lezen (ook oudere nummers).

- Dorpshuis: - Dorpshuis en eetcafé Kulturhus De Vos.

- Onderwijs en kinderopvang: - Daltonschool Leemvoort. - Jenaplan Basisschool De Knienenbult in Westendorp heeft in 2015 uit handen van staatssecretaris Dekker het certificaat 'Excellente School' verkregen. Dit vooral vanwege de bijzondere mate van zorg en begeleiding die aan iedere leerling afzonderlijk wordt besteed. Hoe men dat op deze school aanpakt, kun je lezen onder de link hiervoor en lezen en zien in de reportage onder deze link. De school, met ca. 65 leerlingen, is een 'inclusief school', wat betekent dat in principe alle 'soorten' kinderen welkom zijn, ook extra begaafd of juist minder begaafd, zonder of met beperking. De school trekt leerlingen uit de hele regio.

Directeur Eveline Hupkes: "We vinden het belangrijk dat er een goede mix is van allerlei soorten kinderen. Kinderen leren bij ons dat in de echte wereld ook allerlei soorten mensen bestaan. Ze leren daar mee om te gaan en hebben daar de rest van hun leven profijt van. Ik ben er trots op dat het ons lukt om elke keer weer goede begeleiding te regelen voor onze kinderen. We zijn anders georganiseerd dan een gemiddelde school. Door leerkrachten in te zetten op bepaalde taken, flexibel op de dag, kunnen we op het goede moment extra begeleiding geven." - Kinderdagverblijf De Kleine Zeester is een kleinschalig kinderdagverblijf voor kinderen tussen 0-4 jaar. Vaste medewerkers bieden de kinderen een uitdagende, gezellige dag.

- Muziek: - Westendorps Fanfare is opgericht in 1929 en is een vereniging die musiceren combineert met de nodige gezelligheid. Dit bereiken zij door het repertoire te kiezen uit zowel klassieke muziek als de hedendaagse toppers. Dit spreekt de muzikanten erg aan en maakt de vereniging aantrekkelijk voor jong en ouder; de leeftijden variëren van nog geen 12 jaar tot boven de 70. Die jonge leeftijd is het gevolg van het al op jonge leeftijd beginnen met musiceren. Vanaf groep 4 van de basisschool kunnen de leerlingen zich al opgeven. Na eerst op de blokfluit gespeeld te hebben waarbij de basiskennis van het musiceren wordt geleerd, kan de leerling kiezen uit een muziekinstrument. Onder leiding van een docent worden dan de vaardigheden op het instrument bijgebracht. Hierbij wordt ook in kleine groepen het samenspel geoefend. Na het behalen van het A-diploma wordt de overstap gemaakt naar het 'grote' A-orkest. - Onder deze link vind je mooie verhalen over de geschiedenis van Westendorps Fanfare, vanaf de oprichting tot aan 1969.

- Sport: - s.v. Westendorp (voetbal) is opgericht in 1975.

- Zorg: - Zorgboerderij Breukelaar.

Reactie toevoegen