Westelaar

Plaats
Buurtschap
Roosendaal
West-Brabant Baronie en Markiezaat
Noord-Brabant

Westelaar

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je vakantiehuis in omgeving Westelaar.

- Boek hier je hotel of B&B in omgeving Westelaar.

Terug naar boven

Eten en drinken

- Reserveer hier online je restaurant in omgeving Westelaar.

Terug naar boven

Status

- Westelaar is een buurtschap/veldnaam in de provincie Noord-Brabant, in de regio West-Brabant, en daarbinnen in de streek Baronie en Markiezaat, gemeente Roosendaal. T/m 1996 gemeente Wouw.

- De buurtschap Westelaar valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Wouwse Plantage.

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Westelaar ligt 2 km ZW van Oostlaar, 1 km NW van Wouwse Plantage. De buurtschap/veldnaam Westelaar wordt in het O begrensd door de Plantagebaan, in het N door de Westelaarsestraat, in het W door de Weststraat en in het Z door de Bleijdenhoeksestraat. Het gedeelte van de Westelaarsestraat t/m de huisnummers 17 en 18 valt onder Heerle, het gedeelte daarna valt onder Wouwse Plantage.

Terug naar boven

Statistische gegevens

- In 1840 omvatte de buurtschap Westelaar 34 huizen met 206 inwoners.

- Tegenwoordig heeft Westelaar ca. 40 huizen met ca. 100 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

“De tweede kapel (in een serie beschrijvingen van vroegere kapellen, red.) stond in het gehucht Westelaar, op het kruispunt, waar het ook de gewoonte was om de mis te lezen. Elders (in ‘Wij heren XVII’) zegt W. van Ham dat dit waarschijnlijk op de plaats is waar de Weststraat op de Westelaarsestraat uitkomt. Hier ligt een verbreding van de Westelaarsestraat. Mogelijk zou dat duiden op een vroeger pleintje als centrum van het gehucht Westelaar, dat een tijdlang meer bewoners telde dan het dorp Wouw zelf” (101).

Reactie toevoegen