Westelaar

Plaats
Buurtschap
Roosendaal
West-Brabant Baronie en Markiezaat
Noord-Brabant

Westelaar

Terug naar boven

Status

- Westelaar is een buurtschap/veldnaam in de provincie Noord-Brabant, in de regio West-Brabant, en daarbinnen in de streek Baronie en Markiezaat, gemeente Roosendaal. T/m 1996 gemeente Wouw.

- De buurtschap Westelaar valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Wouwse Plantage.

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Westelaar ligt ZW van Oostlaar, NW van Wouwse Plantage. De buurtschap wordt in het O begrensd door de Plantagebaan, in het N door de Westelaarsestraat, in het W door de Weststraat en in het Z door de Bleijdenhoeksestraat. Het gedeelte van de Westelaarsestraat t/m de huisnummers 17 en 18 valt onder Heerle, het gedeelte daarna valt onder Wouwse Plantage.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat de buurtschap Westelaar 34 huizen met 206 inwoners. Tegenwoordig heeft de buurtschap ca. 40 huizen met ca. 100 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

"De tweede kapel (in een serie beschrijvingen van vroegere kapellen, red.) stond in de buurtschap Westelaar, op het kruispunt, waar het ook de gewoonte was om de mis te lezen. Elders (in ‘Wij heren XVII’) zegt W. van Ham dat dit waarschijnlijk op de plaats is waar de Weststraat op de Westelaarsestraat uitkomt. Hier ligt een verbreding van de Westelaarsestraat. Mogelijk zou dat duiden op een vroeger pleintje als centrum van de buurtschap Westelaar, die een tijdlang meer bewoners telde dan het dorp Wouw zelf." (101)

Reactie toevoegen